Dodaj do ulubionych

151 czy rum pija sie na zimno czy w pokojowej?

IP: 195.41.66.* 01.12.04, 13:30
Przyjaciele. Wlasnie dostalam na prezent rum baccardi, ciemny, ze szklaneczka
na gorze. Pytanie jest, czy rum pije sie na zimno z lodowki czy z barku w
temperaturze pokojowej? I w ogole czy jakos specjalnie sie podaje? Wiem, ze
tekile pije sie z dloni posypanej sola ale to chyba nie ten przypadek. Moze z
cukrem? I czy ten rum jest slodki czy wytrawny?
Wiem, to nie o winach ale nie ma dzialu wodki.
I jeszcze jedno. Czy mozna postawic taki rum na randke z chlopakiem? Raczej
sie nie popije bo to prawie abstynent ale czy to pasuje? Ten rum ladnie
wyglada i cala jestem przejeta bo chyba drogi jak cos.

Zuza
Obserwuj wątek
    • motylanoga2 Re: 151 czy rum pija sie na zimno czy w pokojowej 02.12.04, 01:06
      Gość portalu: Zuzia napisał(a):

> Przyjaciele. Wlasnie dostalam na prezent rum baccardi, ciemny, ze szklaneczka
      > na gorze. Pytanie jest, czy rum pije sie na zimno z lodowki czy z barku w
      > temperaturze pokojowej?

a to zalezy. ja osobiscie rum pije w temperaturze pokojowej... zreszta,
      baccardi jest rumem "lekkim", bardzo dobbrym do drinkow. sam w sobie rum jest
      dosc aromatyczny (nie wspomne o rumach ciezkich, ktore sa jak aromat do ciast ;-
      )) i niektorym nie podchodzi. ja uwielbiam, ale po troszeczku.

dla mnie od wielu wielu lat drinkiem nr 1 jest cuba-livre. prosty do zrobienia,
      a rewelacyjny!

> I w ogole czy jakos specjalnie sie podaje?

Przede wszystkim z rumu robi sie GROG! Uwaga, osoby ktore raz sprobowaly dobrze
      zrobiony grog, nastepnym razem moga popelnic morderstwo, jesli ktos im
      przeszkodzi w ponownym sprobowaniu tego napoju! Poza tym z rumem robi sie
      mnostwo drinkow, mozna rum podawac czysty, dolewac do herbaty (do tego nadaja
      sie rumy ciezkie, sa diabelnie aromatyczne. kropla wystarczy abys czula zapach
      wszedzie!) dla kobiet bardzo odjazdowym drinkiem jest Pina Colada. ostatnimi
      czasy tzw. "towarzystwo" polubilo zarowno Cuba Livre (mentirita) jak i Pina
      Colade i te drinki sa "modne" ale naprawde dobre. polecam jeszcze taki mix
      rum+whisky+cola, albo Black Devil, czyli bialy rum + vermouth (oczwiscie,
      wchodzimy w karaibskie klimaty i podajemy drinki z lodem! ;-)))

Wiem, ze
      > tekile pije sie z dloni posypanej sola ale to chyba nie ten przypadek. Moze z
      > cukrem? I czy ten rum jest slodki czy wytrawny?

:-) jest MOCNY! a poza tym robi sie go z trzciny cukrowej :-) to nie winko! nie
      rozrabianym rumem mozna sie naprawde porzadnie "uszczesliwic". a do tego ten
      kac na drugi dzien... mnie raz wystarczy ;-)

> Wiem, to nie o winach ale nie ma dzialu wodki.

za to jest dzial o winach ;-)

> I jeszcze jedno. Czy mozna postawic taki rum na randke z chlopakiem? Raczej
      > sie nie popije bo to prawie abstynent ale czy to pasuje?

mozesz zrobic drinki! np. cuba-livre! jest banalna do wykonania, jedna szklanka
      sie nie "skuje", a jest dobre. no i butelke mozesz na stole zostawic, do ozdoby.
      (ja raz zaryzykowalem i zrobilem sobie rum z cola waniliowa - REWELACJA)

> Ten rum ladnie
      > wyglada i cala jestem przejeta bo chyba drogi jak cos.

no jak na polskie warunki to dosc drogie. ty masz bakardiasza, to jeszcze jest
      stosunkowo niedrogi rum (choc kumpel oficer marynarki przywozil to diabelstwo
      stamtad za jakies smieszne pieniadze). Z rumami w Polsce w ogole jest problem.
      popyt na nie jest nei za duzy, Gierek nie zyje (faktem jest, ze za Gierka
      mielismy import od Fidela, Havana Club byl tanszy od najgorszej gorzaly, a nikt
      nie kupowal...) dlatego improterzy sie sa zbyt skorzy do sprowadzania wielu
      rodzajow tego trunku (no i w wiekszych ilosciach, aby moc obnizyc cene hurtowa)

UWAGA!!!!! OSTRZEGAM PRZED KUPOWANIEM EUROPEJSKICH PODROBEK RUMU!!!! nie nadaja
      sie nawet do czyszczenia kibli.
      • Gość: Zuzia Re: 151 czy rum pija sie na zimno czy w pokojowej IP: 195.41.66.* 02.12.04, 09:07
        Dzieki za ladny wyklad :-)

serpzdrw

zuza
    • Gość: 123 Re: 151 czy rum pija sie na zimno czy w pokojowej IP: *.skarszerwy.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 22:04
      polecam pić na chłodno, jest to raryras wśród trunków. Bardzo solidnie
      destylowany i faktycznie smaczny. W drinku owszem ale proponuje bez dodatków,
      oczywiście ostrożnie bo powala.
      • Gość: olek rum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 15:29
        moze to i rarytas ale nie wszyscy musza lubic. ta randka juz pewnie w
        przeszlosci, ale na przyszlosc lepiej pytaj co ktos chce pic. ja np. na sam
        widok choruje chociaz kiedys lubilem ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka