Dodaj do ulubionych

wino z ryżu

IP: *.starnet.katowice.pl / 172.16.33.* 23.01.03, 13:53
Czy ktoś robił?Jeśli tak,to niech podzieli się informacją na temat
smaku,bukietu itd.Słyszałem,że może mieć nawet do 15 voltów mocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kanuk Re: wino z ryżu IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.03, 16:24
      nie slyszalem. wiem ze wino z cukru jest popularne a jego woltaz i amperaz
      znacznie przekracza 15 . nawet po przepaleniu.
      • megi102 A ja słyszałam! 28.01.03, 15:25
        i piłam nawet, pyszniutkie mocne i klarowne, mój znajomy robi (nota bene ze
        Śląska tez jest :-)
        W te pędy go pytam i jak tylko będe miała to podsyłam przepis.
        • Gość: hans Re: A ja słyszałam! IP: *.starnet.katowice.pl / 172.16.33.* 29.01.03, 14:44
          Dzięki za dobre chęci,ale znalazłem już przepis i od soboty nastaw buzuje jak
          cholera!A oto przepisy:
          wino.art.pl/frames/ryz.htm
          • megi102 Re: A ja słyszałam! 29.01.03, 14:59
            dobre chęci, dobrymi chęciami, ale jak ci się już odpowiednio sfermentuje to
            chyba nie omieszkasz polać w szkło na naszym forum!
            • miltonia Re: A ja słyszałam! 29.01.03, 16:25
              Jaki szczep drożdży najlepiej dodac do tego wina? I na boga nie dodawajcie
              kwasku, bo to świnstwo jest mocno rakotwórcze.
              • Gość: zzz Np. Tokaj IP: *.ins.pulawy.pl 30.01.03, 13:17
                Generalnie drozdze takie, jak do win białych, rasa zalezy od przewidywanej mocy
                i typu wina (Tokaj chyba bedzie tu dosc uniwerslany).
                ========
                Kwasek cytrynowy rakotwórczy? No to widze, ze trzeba bedzie z diety wywalić
                większosc owoców, a cytrusy to już na pewno :)))
                • Gość: zzz Re: Np. Tokaj IP: *.ins.pulawy.pl 30.01.03, 13:20
                  Aha, sorki, zapomnialo mi sie... Przepis z ryżem gotowanym jest troszke bez
                  sensu, wiec lepiej wrzucac ryż do baniaka surowy i zalewac zimną lub wrzącą
                  wodą. W kazdym razie nie trzeba gotowac! I naprawde warto dodac troche
                  rozdrobnionych rodzynek.
                • miltonia Re: Np. Tokaj 30.01.03, 13:34
                  Gość portalu: zzz napisał(a):

> Kwasek cytrynowy rakotwórczy? No to widze, ze trzeba bedzie z diety wywalić
                  > większosc owoców, a cytrusy to już na pewno :)))
                  Ten, który kupujesz jest wytwarzany metodą przemysłową i ma tyle współnego z
                  cytrusem (czy cytryną) jak wanilia z waniliną.
                  • Gość: hans Re: Np. Tokaj IP: *.starnet.katowice.pl / 172.16.33.* 04.02.03, 15:06
                    Przepraszam,ze dopiero teraz odpisuję,ale nie było mnie w domu kilka dni.Tak
                    jak napisał zzz ,użyłem szczepu typu Tokay,wydały mi się
                    najodpowiedniejszymi;co do kwasku to nistety wsypałem , ale 4 zamiast 5 gr.;co
                    do przepisu,to wybrałem nr.2,bez gotowania ryżu,mniej roboty.Gotowanie stosuje
                    się przy produkcji sake,z tym,że nie używa się rodzynek,za to dodaje specjalnej
                    pleśni.
                    • miltonia Re: Np. Tokaj 04.02.03, 15:29
                      Dzięki Hans. Jak sie zbiorę i wybiorę po drożdże, to nastawię.
                      • Gość: hans Re: Np. Tokaj IP: *.starnet.katowice.pl / 172.16.33.* 04.02.03, 16:35
                        Powodzenia!
    • Gość: cirrus4 Re: wino z ryżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.03, 01:00
      u mnie juz 2-gi tydzien dwa 25 litrowe baniaki takowego ryzu "pracuja".
      Ja tekaze nie uzywam ryzu gotowanego. Dodaje rodzynki, pokrojona cytryne. Drugi
      baniak zamiast rodzynek ma suszone sliwki. Drozdze typu Tokay oczywiscie.
      Wino ryzowe jest lekkie, latwo sie klaruje i rzeczywiscie do glowy uderzyc
      moze.
      Pozdrawiam
      cirr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka