Gość: path Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 14:01 To obecnie ulubiony trunek Marilyn'a Manson'a :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzudo Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 09:17 Legalne MIELEC - DANTONA Mickiewicza Dantona Pasaz Dantona Niepodleglosci 58 zloty na buteleczke :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 83.168.96.* 19.07.04, 22:48 witam, czy ktos wie czy w Szczecinie w jakims markecie/sklepie to dostane dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbl Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 01:48 Na stronie www.absintshop.com jest "specjalna oferta " z Absyntem "Absinth King of Spirits GOLD, 70% alc. (100mg thujone)" Jeśli im wierzyc to wlasnie ten ktory zawiera 100mg tej substancji halucynogennej.Jednak są dwa podstawowe problemy : 1.Niewiadomo czy to na 100% zawiera tyle tej sybstancji 2. Cena 200 $ za butelkę 0,7 !!! Jeśli by to kupowac to na spółke w pare osób można ewentualnie sie skusić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahoj! Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 20:24 W wielu miejscach w Czechach. Ja to niedawno kupiłam w Pradze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor 49 Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 04:31 Nazbierać piołunu i samemu zrobić. Po miesiącu picia zrobić przerwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absinth Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:22 Ja sam robię absynt od 2 lat. Przepis załatwił mi znajomy który ma rodzinkę w Hiszpani (Murcia). Receptura pochodzi z 1903 roku, chociaż ja udoskonaliłem ją trochę. Dodaję tochę mięty i melisy żeby poprawić smak. Obowiązkowo trzeba dodać koper włoski i anyż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka A czy Wy wiecie jak go pić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:38 Tyle info, ale nikt nie napisał jak naprawdę pije się absynt, żeby wilk syty (przyjemność picia) i owca cała (skutek odpowiedni bez potrzeby wzywania "łowców skór"). Około 25-30 ml (wiecej nie dacie rady) prawdziwego absyntu wlewamy do szerokiej niskiej szklanki;na łyżeczkę wsypujemy cukier w ilości płaskiej, zalewamy absyntem i podpalamy zawartość łyżeczki. W momencie kiedy cukier skarmelizuje wrzucamy zawartość w tempie błyskawicznym do szklaneczki z trrunkiem i wypijamy jednym haustem. Dla osób próbujących po raz pierwszy polecam w zasięgu ręki cś neutralnego do popicia, lub przegryzienia, bo pierwsze wrażenie może zabić. Nie bez kozery na etykiecie oryginału czeskiego piszą, że jest to trunek: "trochu tajemny, trochu nebezpieczny, a prze to protaźliwy!!!" Miłych wrażeń!! E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mahiatyn Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.czluchow.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 21:27 Widzialm w Czestochowie 50% pol litra za 60zl. Robiony w polsce. Nigdy bym nie kupil ale jak ktos jest zainteresowany to niech szuka monopolowego w ostatniej aleji liczac od jasnej gory. Ja swoja zielona bogini przywiozem ze Slowacji. Moznatam t kupic w kazdy big markecie typu Tesco/billa Sa 40% oraz 70& odmiany importowne i mamy pewnosc ze to to czego chcemy sie napic. Ja swoj kupilem w Tesco w Popradzie 60km od zakopca w kieruku poludniowym. 70% to ma i 40zl kosztowalo. I powiem wam na diendobry ze pijam to z cukrem :-))) milej degustacji zielonej bogini !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.espol.com.pl 08.09.04, 12:45 gdzie w Krakowie mozna kupic Absynta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena absynt IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.09.04, 15:33 hmm..ja ostatnio co mnie dziwi kupilam absynt w jednym z hipermarketów, nie uwierzę, że to on, póki nie spróbuję, z zewnątrz nic nie mówi jakoby był to fałszywy produkt/nie absynt.taki "prawdziwy" absynt piłam po przywieźieniu go z Andory, również z Czech.smak rzeczywiście bardzo interesujący, żałuję, że nie miałam łyżeczki z dziurkami... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: absynt IP: *.espol.com.pl 09.09.04, 16:01 co to za market i gdzie on jest ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tetser Re: absynt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 21:12 zanlazlem tego pare krzaczkow, rozdrobnilem (tak jak natki od pietruszki) szklanke ale nie ubite i zalalem na 4 dni szklana gorzoly. po dwoch dniach byla taka zielona jak sprzedawana w czeskich supersamach a po 4 zielony troche zbruniatnial. mam tego szklanke. Mam pytanie: Jaka przyblizalnie zawartosc tulonu moze zawierac mixtura, bo jak ja pilem (troszeczke tylko) to smaczek byl ostry; Pytam z tego powody iz piolunowka (wyrabiana domowym sposobem) niekoniecznie jest bepieczna, mam tu na mysli jednorazowe spozycie a nie ciagle. Za konkretna odpowiedz z gory dziekuje. Goraco polecam cmakoszom z karmelkiem Pozdro dka qmatych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: absynt - oryginalne przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 23:12 HISTORICAL RECIPES http://www.feeverte.net/recipes.html Swiss Absinthe of Pontarlier For full Bedel text see: 1899 Treatise on Liqueurs Grand Wormwood, dried and stripped 2 kil. 500 Green Anise 5 Fennel of Florence 5 Alcohol at 85 degrees 95 litres Macerate the ingredients with the alcohol for twelve hours or less in a double boiler, then add 45 liters of water heated to 60-80 degrees, and distill slowly, preferably with steam, to obtain 95 liters of product which will be used to prepare the liqueur. Nevertheless, continue distilling, just until the liquid coming out of the still reads zero on the alcohol meter. This blanquette, though only slightly alcoholic, is precious; it contains much essence and it is poured into subsequent batches along with the alcohol and the plants. The distilled liquid, very fragrant, is white or color- less like water. To transform it into absinthe, it is necessary to color it and reinforce its fragrance. To obtain a green color, one takes: Petite Wormwood, dried and stripped 1 kilogr. Hyssop (dried heads and flowers) 1 Lemon Balm, dried and cleaned 500 gram. All these ingredients being as finely divided as possible, that is to say, cut, chopped, or crushed; one places them into a double boiler along with the previously distilled product, or better yet into an apparatus called a colorator, of galvanized copper, heated by hot water circulation or by steam, and one heats everything to just around 50 degrees centigrade. Under the influence of this temperature, the plants yield to the liqueur their main natural coloring, chlorophyll, and their fragrance. One cools gently, and passes the colored liquid through a hair sieve, letting the plants drain well, and one adds the quantity of water necessary to reduce (the alcohol content) to 74 degrees and to makeup (the quantity) to 100 liters, and one places it into barrels to age. It is time which finishes the quality. As translated from the French by Artemis Swiss Absinthe of Montpellier For full Bedel text see: 1899 Treatise on Liqueurs Grand Wormwood, dried and stripped 2 kil. 500 Green Anise 6 Fennel of Florence 4 Coriander 1 Angelica Seeds 500 gram. Alcohol at 85 degrees 95 liters. Coloration is done with Petite Wormwood 1 kilogr. Dried Moldavian Melissa 750 gram. Dried Hyssop Flowers 750 The procedure is the same as before. As translated from the French by Artemis Absinthe Ale This is a recipe I got from an old book called "The English Hous-wife", circa 1656, which contained a recipe for "Wormwood Water". 2 gallons Ale 1 pound Aniseed 1/2 lb Licorice 2 handfulls dried wormwood Grind finely the Aniseed, Licorice and mix with the Wormwood and Ale. Let stand overnight. Then heat over a moderate fire. Scientific American Recipe by Dr. Arnold Distilled 2.5 kilograms of dried wormwood 5 kilograms of anise 5 kilograms of fennel 95 liters of 85 percent ethanol 45 liters of water 1 kilogram of Roman wormwood 1 kilogram of hyssop 500 grams of lemon balm An 1855 recipe from Pontarlier, France, gives the following instructions for making absinthe: Macerate 2.5 kilograms of dried wormwood, 5 kilograms of anise and 5 kilograms of fennel in 95 liters of 85 percent ethanol by volume. Let the mixture steep for at least 12 hours in the pot of a double boiler. Add 45 liters of water and apply heat; collect 95 liters of distillate. To 40 liters of the distillate, add 1 kilogram of Roman wormwood, 1 kilogram of hyssop and 500 grams of lemon balm, all of which have been dried and finely divided. Extract at a moderate temperature, then siphon off the liquor, filter, and reunite it with the remaining 55 liters of distillate. Dilute with water to produce approximately 100 liters of absinthe with a final alcohol concentration of 74 percent by volume (4). 797. To Make Absinthe by Distillation. From "Dick's Encyclopedia of Practical Receipts & Processes or How They Did It in the 1870's", by Dick Brisbane, first published 1870 Put the follwing ingredients into a cask: 1 1/2 pounds large absinthe (wormwood, artemisia absinthium) 2 pounds small absinthe (petit wormwood, roman wormwood, artemisia pontica) 2 1/2 pounds long fennel 2 1/2 pounds star anise (breaking the star only) 2 1/2 pounds green anise seed 6 ounces coriander seed 1 pound hyssop Moisten the whole with a little water, allowing it time to soften and swell; then add 12 gallons 95 percent alcohol, and steep for 2 or 3 days; next add 10 gallons water, and let the whole steep for 1 day more. The water will reduce the alcohol to about 23 gallons of proof spirit. Distill it, and it will produce nearly 15 gallons absinthe of 65 to 70 percent strenght. Change the receiver as soon as the spirit, as it comes from the worm, begins to assume a reddish tinge. Color the distilled product, by steeping in it for 10 or 15 days: 1/2 pound mint leaves 1/4 pound melissa leaves 1/2 pound small absinthe (petit wormwood, roman wormwood, artemisia pontica) 2 ounces citron peel 1/2 pound brused liquorice root Strain and Filter Please See: Dick's Notes on Distillation 798. Absinthe by Distillation From "Dick's Encyclopedia of Practical Receipts & Processes or How They Did It in the 1870's", by Dick Brisbane, first published 1870 This is made in the same manner as in the former receipt (recipe), with the following ingredients: 40 gallons 75 percent spirits 20 pounds fennel 20 pounds green anise 16 pounds large absinthe (wormwood, artemisia absinthium) 1 pound coriander 20 gallons water This is colored, after distillation, by adding; 4 pounds small absinthe and heating it again as hot as the hand can bear; then extinguish the fire, let it cool, settle, and filter it. Please See: Dick's Notes on Distillation The Practical Distiller Recipe, 1889 Excerpted from "The Practical Distiller," by Leonard Montzert, 1889. The operation of distilling French liqueurs, such as anisette, absinthe, curacoa, maraschino, etc., should be performed in a regular cordial still, fitted with a water bath. Absinthe is a product of Switzerland. It is well known on both continents as a powerful stimulant and is highly esteemed by the French. The greater portion used in this country (he means the USA) is imported in bottles from the country from whence it originated. The manner of producing this liqueur was for many years kept a profound secret, being handed down from father to son for generations. It is now prepared to a certain extent in this country by a French cordial manufacturers, who have succeeded in producing an Absinthe which, when ripened by age, is in every way equal to that which is imported, and, in fact can not be distinguished from it. Take 20 pounds long absinthe (wormwood) 24 pounds small absinthe (Roman Wormwood/Pontica) 33 pounds green anise seed 33 pounds fennel 33 pounds star anise 4 pounds coriander seeds 10 pieces hyssop. Put all of these ingredients into 125 gallons (473 liters) of fine spirits at 190 proof. Allow this to remain twenty days, stirring once every day, at the expiration of which time the whole substance is put into a cordial still, together with fifteen gallons of water, and distilled. The distilling in this case requires great precaution in its management. The heat must be kept uniform throughout the whole operation, so that the liquor will flow very regularly; not to fast, as that would render the product bitter; not to slowly, as it would be milky. The exact heat required in this instance can only be learned by experience; the operator must be Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawker Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.elk.mm.pl 14.09.04, 13:32 w ełku mozna kupic :D cos koło 63 za 0,5 jak dbrze pamietam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 20:39 Absynt-a kupiłem na Słowacji, ale nie wszędzie jest. Pytaj w małych sklepikach przy granicy z Polską. kosztował mnie 300 parę SK, ale jest niesamowity (70 obrotów) Bardzo smakował mi z tonikiem, ale polecam też ze Szłepsem limonką (nie wiem teraz jak to się pisze ale ma kolor szary) Mały "buszek" + Absynt - TO JEST TO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gala Mozna kupic...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 14:03 Mozna na słowacji w czechach a nawet w polsce w dłuzych hipermarketach typu auchan geant! ma troche inna nazwe absinthol czy jakos tak i ma tylko 55 koni jak ktos pił juz ten co ma 70% to ten polski go juz nie poczesze tak zajebiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elmer Re: Mozna kupic...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:43 Absynt można kupić też w Niemczech, za 0,5l 66% trzeba zapłacić 22 euro, za 50% troche mniej bo 19. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Można kupić w całej UE IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.11.04, 16:49 Dawno temu miał miejsce precedensowy wyrok w sprawie takiego alkoholu z Dijon czy jakoś tak. Europejski Trybunał Sprawiedliwości uznał, że produkt, który legalnie można sprzedawać choć w dwóch krajach UE musi stać się legalny w całej Unii. Tak więc w Polsce absynt jest legalny od 1 maja 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 22.09.04, 18:02 Czesc... Absynt jest to wodka dzialajaca na uklad nerwowy i dlatego jest w Polsce nielegalna. Ale radze pojechac do Czech tam mozesz kupic takiego rodzaju alkohol i jeszcze inne male conieco :-). Ps: Piwo jest tam tyansze od wody :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeu Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.robnet.pl 06.10.04, 22:07 a mial ktos po tym z was haluny ??? (halucynacje)??? Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1214 Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 23.08.05, 22:38 Absyny można kupić na Słowacji. Jest ich kilka rodzajów, zaleznie od mocy zawartego alkoholu: 60%, 70%, 80%.Ja kupiłam ten ostatni.Cena ok. 60 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Dude Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:51 Zo za zjeb. A normalna wódka nie działa na układ nerwowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wałek Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:18 w polsce mozemy kupic absynt ale tu to sie nazywa piołunówka ikosztuje ok 30 - 50 zł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangoorek79 Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.localdomain / 193.129.161.* 07.10.04, 14:47 warszawa meander 22 - na pewno. ostatnio widzialam tam 2 rodzaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cysio Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 18:14 mam pytanko czy ktos mógłby mi ktoś go kupic najepiej tego czeskiego 70% jeżeli tak prosze odezwijcie się na GG 4109279 dogadamy się co do ceny bardzo mi na tym zależy więc prosze was odezwijcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narciarz Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 09:15 witam,chciałbym dodać słowo; bedąc w Sabaudii kupiłem pare flaszek w markecie SHERPA polecam d`ABSINTHE aux plants des Alpes wyprodukowane przez THEODULE NOIROT HERBORISTE depuis 1890 55 volt zawartość absyntu 0.5% może nie rewelacja ale zawsze. cena flaszki 0.7 ca 28E. Jakby ktoś był zainteresowany to mieli tam jeszcze HENNESSY za 2500E )-: No i oczywiście polecam jazde na nartach(na trzeźwo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narciarz Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 09:35 Świeta prawda,jeśli absynt to z Francji ,mezcal z Jalisco, bourbon z Kentucky a cała reszta z Czech to zwykłe zajzajery.I absynth jest zielony Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 14.12.04, 09:54 wlasnie dostalam w prezencie absynt hiszpanski Absenta Tunel 70%. jako ze jestem posiadaczem paru absyntow ze slowacji (do ktorych zawsze mialam lekko zartobliwy stosunek glownie z powodu koloru oraz zawartosci cukru) zrobilam degustacje porownawcza:) ktora do reszty i calkowicie obanzyla wszelkie slabosci czeskoslowackiego napitku. ale i tak nadal go lubie - do drinkow nadaje sie doskonale:) a hiszpanski zostawie sobie do nalewania przez kostke cukru:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.chello.pl 15.12.04, 21:01 A gdzie można kupić łyżeczkę z dziurkami? (Warszawa) Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ionatan Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 212.122.214.* 30.12.04, 13:50 odpowiednią okazją do napicia się tego idealnego alkoholu jest np. Sulwester. Zakupy robie w makro zatem 55% alko też jest tam dostępne za całkiem przyzwoitą cenę. nie jest to wszakże czeskie cudo ale droga to daleka, pomyślności w nadchodzącym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.cpip.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 22:19 wy szukajcie a ja jutro bede pic to cholerstwo+laudanium, a zeby fajniej bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuczu Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 217.173.203.* 21.12.04, 15:36 wiem osobiście ze mozna to kupic na słowacji bez zadnego problemu w Polsce tego nie widziałem niestety w Polsce jest ona nielegalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borovikk Absynt a Absinth IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 17:55 widzicie bo namnozylo ise tych absyntow jak mrowkow, faktycznie powinny istniec dwie odmiany jak na stroanie www.eabsinthe.com odmiana czeska i francuska, francuska prawdziwe kolor zielony ma i jest iscie dodawana lyzeczka z dziurka na ktorej kladzie sie kostke cukru i przez nia saczy sie absinth do kieliszka, czeska natomiast niebieski bałnsowy taki jak by drink iscie udawala, raz pilem to to i zakochalem sie i w smaku i w odczuciach : ) jeli sie poskapilo kilkudziesiciu koron to trunke rzeczywiscie ciezko mogl wchodzic, ale jesli kupilo sie lepsiejsza wersje, do czech za kazdym razem wracac sie bedzie coraz milej : ) w polsce, szukam i znalezc nie umie, ale szukac bede pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keruzamk PIOTR i PAWEL-tam szukajcie widzialam n/t IP: *.iweb.pl 22.04.06, 23:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.anpraw.am.wroc.pl 07.01.05, 09:47 na granicy czeskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 17:13 chocby w oswiecimiu kupilem piekny 55 zl 55% boski i ten posmak anyzkowy Odpowiedz Link Zgłoś
sumer102 Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 15.01.05, 21:46 Kto mieszka na połudnu Polski to wie, że w Czechach, ale ich absynt to zwykły chłam (oni to wszystko podrabiają np. Napoleony, Budwaisera i trzaskają tanie niedobre wódy). Ostatnio jednak jak wyczytałem, pewna holenderska firma otworzyła swoją filię w Bielski-Białej i produkuje Absynta sprzedając za 60 dych za sztukę. A tak na marginesie to znajomy mówił mi,że pił ostatnio bimber na piołunie czyli domowy Absynt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spual Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 81.168.185.* 17.01.05, 20:49 A ja wiem gdzie go kupic jesli chcecie wiedziec piszcie pod gg: 3621954 zapraszam milosnikow alkocholi Odpowiedz Link Zgłoś
kochamwino Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 20.01.05, 01:15 Gość portalu: Spual napisał(a): > A ja wiem gdzie go kupic jesli chcecie wiedziec piszcie pod gg: 3621954 > zapraszam milosnikow alkocholi ...milosnikow "alkocholi"??? kocholi sie Alko i Choli az sie pobroli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla bla Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.broker.com.pl 24.01.05, 01:33 Absynt kupisz...w każdym sklepie z alkoholem....w Czechach...u nich to legalne :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldlestat Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.tvp.pl 13.02.05, 20:19 Absynt jest w Polsce legalny!!!!! mamy nawet swoj polski absynt i jest bardzo dobry,a mozna go kupic w wiekszosci supermarketow, a nazywa sie APSINTHION DE LUXE. A co do łyzeczek do absyntu zapraszam na moje aukcje w allegro wystarczy wpisac slowa "absynt" lub "absyntu" sa to przepiekne reprodukcje XIX lyzeczek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.lukow.sdi.tpnet.pl 17.02.05, 10:47 Nieiwem gdzie to mozna kupic ale napewno mozna zrobic samemu przepis oraz wykonanie nie jest trudne tylko dla uzyskanie pelnego efektu jaki dawal absynt dawniej trzeba miec troche cierpliwosci i poczekac na niego kolo 8 dni az dojrzeje przepis i wykonanie moge podac na majla oosobom zainteresowany. Mozecie zamowic u mnie przepisz wysylaja do mnie e-mail z prosba o przepis. Przepis wysylam za darmo i nie pobieram oplat za to. POZDRAWIAM wszystkich milosnikow tego jakze wysmienitego trunku moj e-mail: sisiless@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
omeri Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 18.02.05, 20:57 Kupilam dzisiaj w Auchan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webbartek Re: ABSYNT - gdzie to można kupić? - na allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 19:47 Absynt Wszystkie potrzebne zioła są dostępne w sklepach zielarskich. Należy pamiętać, by nie używać tych w formie FIX. Anyż gwiazdkowany można też znaleźć w sklepach z przyprawami. Ogólny koszt składników (za wyjątkiem spirytusu) jest bardzo niewielki. 30.0 g liść piołunu 8.5 g liść hyzopu lekarskiego 1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego 6.0 g liść melisy 30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca) 25.0 g owoc kopru włoskiego 10.0 g anyż gwiazdkowany (badian) 3.2 g owoc kolendry siewnej Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt. W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację. Zabarw destylat dodając: 4.2 g liść mięty 1.1 g liść melisy 3.0 g liść piołunu 1.0 g skórka cytryny 4.2 g korzeń lukrecji Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmm Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 22:33 No więc Absyncik można najbliżej kupić w Czechach i wcale nie jest najgorszy. Nawet bardzo dobry w smaku:) A jeśli chodzi o woltaż to waha się w skali 50- 70%. W porównaniu do cen polskich alkoholi w absyncik czeski jest tani. A gadanie przez niektórych o uzależnieniach i truciznach jest bez sensu. Wszystko jest dla ludzi ale z umiarem. Naprawdę polecam spróbowanie tego trunku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska ABSYNT - co to jest... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 00:12 o absyncie: www.nawidelcu.pl/?mod=articles&acn=jinx&id=173 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neon-b Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 08:31 Ostatnio byłem w Holandii i przywiozłem sobie butelkę. Tak z ciekawości, bo nie wiedziałem, że przypisuje mu się jakieś halucynogenne właściwości. Kolor lekko zielonkawy, 55 procent alkoholu. W smaku czuć głównie anyż i smak ma lekko słodkawy, ale raczej nie jest dosładzany. Anyż sam w sobie wywołuje ciekawą reakcję kubków smakowych :) Takie wrażenie słodkości. Załączony przepis picia sugeruje polanie na łyżeczkę cukru i podpalenie i potem domieszanie tego do całego kieliszka i dodanie odrobiny wody. Faktycznie wtedy z przejrzystego zielonego trunku robi się mleczny. Nawet bez dodatku cukru, jeśli doleje się mniej więcej 1/3 wody to przybiera mleczno-zielony kolor. Natoniast jakichś specjalnych własności oszałamiających nie stwierdziłem. O ile wiem to fakycznie ten składnik, który miałby wywoływać jakieś specyficzne reakcje jest zawarty w bulwach piołunu (tujon o ile się nie mylę), które się wykorzystuje do produkcji. Jednak jego zawartość według norm jest dużo niższa, niż w absyncie wg jakichś oryginalnych, starych receptur. Tak więc jakiekolwiek działanie specyficzne przypisałbym raczej zawartości alkoholu :) Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 07.03.05, 11:08 jest latwo dostepny w czrchach za niska cene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SU Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.crowley.pl 07.03.05, 17:42 W CZECHACH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stykers Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 14:44 czy prawo zabrania przewozrzenia z czech do polski absitntha??i w jakich ilosciach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebo Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 15.03.05, 15:13 mozna to dostac w zielonej gorze ale tylko po znajomosci!!!sprowadzqane z czech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 19:08 dziś dostalem od kumpla butelke Apsinthionu, czegos co podaje sie za absynt. kupil to w makro. co do smaku i skutkow picia jeszcze sie nie wypowiadam bo trunek dopiero czeka na konsumpcje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koza Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 10:58 W Uni Europejskiej jest on już legalny - od 2003 roku !! Czyli u Nas też ;) W końcu jesteśmy w Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldlestat Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: 195.136.50.* 20.03.05, 19:46 U mnie, wyślij emaila a wyśle co mam!!! oldlestat@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mirekluczyk Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? 25.03.05, 10:22 Czy to co mozna dostac w Makro (czyli absinths czy cos takiego - 52 zl butelka 0,5L) dziala tak jak prawdziwy absynt?? czy to jest tylko zwykla piolunowka tylko udajaca absynt?? (wiem ze nie bedzie sie rownac tym co mozna kupic za granica ale czy choc troche dziala jak one...) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: ABSYNT - gdzie to diabelstwo można kupić? IP: *.icpnet.pl 02.04.05, 17:21 ja go mam i pijemy go z dredem, na czysto jak ludzie.. diabelstwo nielegalne w polsce wolna europa Odpowiedz Link Zgłoś