Dodaj do ulubionych

Sedalin - Sylwester

28.12.09, 22:51
Byłam dzis u weterynarza po jakies leki na sylwestra bo moj sznaucer
miniatura bardzo przezyl huk i wystrzaly w zaszlym roku.
Dostałam SEDALIN MITE/7 mg
Lekarz powiedzial zeby podac 1 tabletke.
Ale z tego co poczytalam o tym leku to nie wiem czy powinnam go
podawac?
Czy macie z nim jakies doswiadczenia?
Czy mozecie polecic cos innego?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 09:38
      Jak pies reaguje bardzo źle, to możesz podać. Przy czym sedalin w tabletkach
      działa bardzo kiepsko, dużo skuteczniejszy jest w paście. Lek jest dość
      bezpieczny, podanie zbyt dużej dawki nie nasila jego działania a jedynie wydłuża
      czas działania, wiec ryzyko przedawkowania jest nikłe. Dawke dobiera się do psa
      - niektóre reaguja na niewielka ilość, innym potrzeba naprawde dużo, radze
      wypróbowac wcześniej ile potrzeba twojemu psu. Po leku pies będzie senny,
      osowiały, zwiotczały, będzie leżał i spał, taki na wpół przytomny. Może mieć
      drgawki, nie sa one jednak niebezpieczne, a działanie leku po kilku godzinach
      całkowicie mija. Nie wiem czy mogę polecic coś innego, pewnie gdybym miała taką
      potrzebę też sięgnęłabym po sedalin. Przy czym raz jeszcze podkreslam, że w
      żelu, ten w tabletkach jest nieskuteczny.
      • blue.berry Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 10:22
        sedalin jest preparatem który przede wszystkim służy premedykacji zwierząt. jego
        działanie jest bardzo osobnicze - na niektóre psy może w ogole nie podziałać, u
        niektórych wręcz zwiększyć agresję lub niepokój a niektóre psy będą po
        przepisanej dawce do wagi ledwie żywe przez kilka/kilkanaście godzin. działanie
        sedalinu to nie tylko senność (a wlasniwie bardziej utrata przytomności), to
        również zwiotczenie mięśni a co za tym idzie problemy z poruszaniem się czy
        nawet oddawanie moczu pod siebie - oczywiście w skrajnych przypadkach.
        z tabletek nigdy nie korzystałam - moje doswiadczenia opieraja sie na podawaniu
        żelu i zastrzyków. ogólnie - nie polecam, szczególnie dla psów płaskonosych.

a może warto wyprobowac cos o nazwie Kalm Aid?
        to preparat polecany w stanach lękowych.
        www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6630
        są jeszcze inne preparaty antystresowe takie jak silentine, stresnal, stress
        out, serene.

• cpt1 Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 13:19
      A Hydroksyzyna?
      • semi-dolce Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 14:12
        Hydroksyzyna w sporej dawce podziała nasennie. Jak normalny lek nasenny - pies
        zaśnie twardym snem i obudzi sie po ilus tam godzinach. Sedalin jest
        bezpieczniejszy, choć pies może wyglądac po nim strasznie, tzn. dla obserwatora
        strasznie. Stosowałam swego czasu jedno i drugie i jesli bym musiała coś dawać
        to jednak sedalin, głównie ze wzgledu na to, że konsekwencja zbyt dużej dawki
        jest wydłużenie czasu a nie wzmocnienie działania. Przy czym powtarzam - sedalin
        w tabletkach u nas, znaczy u moich psów nie działał, a dawałam kilku różnym
        psom, natomiast żel działa szybko i silnie. Tzn siła działania zależała od psa -
        dla wielkiego doga wystarcza odrobinka, połowe lżejszemu malamutowi musiałam dać
        dawke dużo dużo wiekszą niz dogowi.
        • blue.berry Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 14:25
          no właśnie - i to jest problem z sedalinem. mojego doga de bordeaux dawka
          (dosłownie) na kota wyłączyła z życia na 12 godzin. a moja znajoma która zajmuje
          się amstaffami, miała takie przypadki ze sedalin w ogóle nie zadziałał.
          ja mam problem z podawaniem takich środków w takich sytuacjach jak wyżej opisana
          że to trochę strzelanie z armaty do wróbla. zamiast psa uspokoić to go ogłuszamy.
          • semi-dolce Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 14:40
            Widać na molosowate jakos mocno działa. Niemniej z żelem jest łatwo - zaczynasz
            od mikroskopijnej dawki i obserwujesz psa. Dlatego tez napisałam, że warto
            sprawdzic przed sylwestrem jak ów sedalin zadziała.

Kiedyś jeszcze dawałam suce, która przy pierwszej chyba cieczce była potwornie
            pobudzona i nerwowa, syrop melisal, ludzki z apteki. Ziołowy więc łagodny i
            bezpieczny. A i co do ziół, jakbyś autorko chciała - nie daje się psom nic co
            zawiera waleriane (kozłek lekarski), bowiem na wiele psów działa silnie
            pobudzająco zamiast uspokajająco. Możesz też wypróbowac homeopatię - czopki
            viburcol na przykład, z powodzeniem stosowane u niemowląt, tylko zalezy jak duzy
            pies, bo jeden-dwa czopki to tak do 10 kg psa. Ale można podawać co godzinę kolejne.
        • b.aja Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 14:38
          Sedalin podaję od dwóch lat w Sylwestra zawsze z obawą, jednakże z koniecznością. Tabletki dobiera lekarz do wagi psa. O 15 staram się wyjsc na ostatnie sikanie, zaraz po, jesli tylko jest spokojna i nie wystraszona podaje sedalin i od tego momentu niancze jak dziecko moją psinke dopoki nie zasnie. Widok psa jest oplakany( nie potrafi ustac na lapkach, powieki się jakby zapadaja, sama nie wie co ma robic, czy lezec, czy chodzic). Wazne - nie mozna pozostawic psa samego w domu po sedalinie, ktory dziala jak narkotyk, pies musi pozostac pod opieka! Wczoraj lekarka bardzo niechetnie sprzedala mi sedalin jako zlo konieczne, podzielam jej zdanie ale co w zamian? Relanium tylko dla pani, dla psa sedalin. Dla mnie to najgorszy dzien w roku, jedynie kiedy widze jak o polnocy moja psinka spi jak zabita czuje ulge, ze moglam jej w ten sposob pomoc, ale zasypiam z obawa jak ona sie czuje.
          • blue.berry Re: Sedalin - Sylwester 30.12.09, 11:02
            b.aja napisała:
            > Wczoraj lekarka bardzo niechetnie sprzedala mi sedalin jako zlo konieczne,
            podzielam jej zdanie ale co w zamian?

parę postów wyżej podałam listę preparatów na uspokojenie dla psów. do nich
            można jeszcze dołożyć DAP (Dog Appeasing Pheromone)
            "Jest to spreparowany syntetycznie psi feromon (uspokajająca substancja
            zapachowa którą wydziela suka przez sutki karmiąc szczenięta). DAP jest dostępny
            na rynku w trzech postaciach: jako wkład do kontaktu, spray i obroża."

próbowałaś jakiegokolwiek preparatu z tej listy, zamiast podawać sedalin?
            sedalin nie jest lekiem uspokajającym tylko sedującym.

Wskazania do podania sedalinu:
            Sedacja: wyeliminowanie reakcji obronnych zwierząt podczas krępowania lub
            badania, nerwowość, sytuacje stresowe, przy nadmiernym napięciu mięśni oraz
            przygotowanie do transportu.
            Premedykacja przed znieczuleniem ogólnym oraz terapia objawowa przy wymiotach i
            chorobie lokomocyjnej podczas długotrwałych podróży.

Podawanie go w większości przypadków w czasie sylwestra jest naprawdę spora
            przesada ze szkodą dla psa, który b. często bardzo źle się czuje później.
            • b.aja Re: Sedalin - Sylwester 30.12.09, 11:46
              blue.berry pytałam lekarki co w zamian, na chwilę obecną odpowiedziała mi że
              tylko sedalin, gdyż pozostałe preparaty należy podawać dużo dużo wcześniej tak
              więc w przyszłym roku na pewno z tego skorzystam,sama nie odważyłabym się podać
              bez zalecenia lekarza jakichkolwiek preparatów,pozdrawiam
              • blue.berry Re: Sedalin - Sylwester 30.12.09, 16:31
                taki stresnal podaje sie tego samego dnia, nie trzeba go podawac wczesniej.kalm
                aid zdaje sie tez jest do podawania w "danej chwili".
                ja po prostu jestem b. przeciwna podawaniu sedalinu - moze sie zdarzyc ze pies
                nie zasnie (nie straci przytomnosci), bedzie sie nadal bał ale nie bedzie sie
                mogł za bardzo ruszac aby sie schować. no i niestety istnieje ryzyko problemow z
                sercem, w tym nawet zawału, o czym się neistety nie mówi za często.
    • b.aja Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 14:46
      cpt1 lekarz sprzedal ci tylko 1 tabletke? Ja dla swojej foksterierki podaje 3
      tabletki 7mg, spróbuj podac 2 ,jedną tabletke podaje się dla psa o wadze 5 kg
      Praktycznie daje się psom o masie ciała:
      5 kg 1-2 tabletki, co odpowiada 7-14 mg acepromazyny;
      10 kg 2-4 tabletki, co odpowiada 14-28 mg acepromazyny.
    • b.aja Re: Sedalin - Sylwester 29.12.09, 15:03
      Praktycznie sedalin daje się psom o masie ciała:
      5 kg 1-2 tabletki, co odpowiada 7-14 mg acepromazyny;
      10 kg 2-4 tabletki, co odpowiada 14-28 mg acepromazyny.

Zatem dla twojego sznaucerka 1 tabletka to troche za malo, ktora i tak musisz
      podac wczesnym popoludniem, dla pewnosci zadzwon do lekarza.
    • cpt1 Re: Sedalin - Sylwester 30.12.09, 10:09
      Dziękuje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka