Dodaj do ulubionych

Co robić ?

13.01.10, 14:53
Mam 3 letniego kundelka, który był bardzo spokojnym psiakiem. Niestety zrobił
się bardzo agresywny w stosunku do mnie i męża, a w szczególności do naszej
1,5 rocznej córki, która nie może się do niego zbliżyć. Zawsze pilnowaliśmy,
żeby mu nie dokuczała. Nigdy nie zrobiła mu krzywdy, a jednak pies robi się
coraz bardziej agresywny. W tym tygodniu jadę do weterynarza, może zaproponuje
jakieś leczenie. Jeżeli nie - to co mam zrobić ????
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Co robić ? 13.01.10, 15:05
      Skontaktować się z behawiorystą, który poobserwje zachowanie psa, i sprawdzi, czy nie jest ono wynikiem błedów wychowawczych, strachu lub niepewności.
      Nie możecie póki co psa karcić, a już na pewno nie fizycznie, ponieważ jeśli zachowanie wywołane jest lękiem - takie zachowanie z Waszej strony wzmocni negatywne zachowanie psa.
      Po prostu pilnujcie psa i starajcie się nie wchodzić z nim w konflikt.
      Tymzcasem jak najszybciej skontaktujcie się z jakimś DOBRYM behawiorystą, który nie uzna od razu, że psa należy brutalnie złamać i zdominować. Skąd jesteście?

Niemniej jednak należy psu zrobić profil badań, bo reakcje mogą być spowodowane np bólem. Znam historię psa, który gryzł dziecko, chociaż wcześniej tego nie robił. Behawiorystka nie mogła znaleźć przyczyny problemu. Okazało się, że pies miał guza na kręgosłupie akurat w tym miejscu, w którym dziecko lubiało psa głaskać.

A opisz sytuacje kiedy to się dzieje? Jak to wygląda itd?
      • pychu Re: Co robić ? 13.01.10, 15:43
        Jakiś czas temu byliśmy u weta z psem, bo jest chudy i w żaden sposób nie można
        tego zmienić. Lekarz po rozmowie z nami stwierdził, że pies jest nadpobudliwy i
        można to porównać do ADHD u ludzi. Do niedawna jeszcze córka mogła do niego
        podejść. Teraz nawet nie może się zbliżyć. Zauważyłam też, że zrobił się
        agresywny w stosunku do nas. Najdziwniejsze jest to, że zawsze był naszym
        pupilem. Coraz częściej ma dziwne typowe dla agresywnego psa spojrzenie, nie
        wspomnę już o "zajadłym" warczeniu. Być może choroba (nadpobudliwość) postępuje
        z jego wiekiem ? Kiedyś miałam ogromnego wilczura, który żył 14 lat i nigdy nie
        zauważyłam u niego przejawów agresji. Dodam, że psa nie można opanować. Kiedy
        ktoś wchodzi do domu, pies skacze i nie reaguje na komendy. To jest dziwne
        zachowanie. Czytałam też o chorobach psychicznych zwierząt i częstym objawem
        jest załatwianie się w domu. Nasz pies właśnie tak robi.
        • tenshii Re: Co robić ? 13.01.10, 15:46
          Napisz proszę do mnie na gg 330954 lub email tenshii@gazeta.pl
          Nie chciałabym mówić o pewnych rzeczach na forum.
          • pychu Napisałam wiadomość na pocztę 13.01.10, 15:52
            • rudy_kot1 Re: Napisałam wiadomość na pocztę 29.01.10, 10:07
              napisałaś ? to świetnie :) tylko uważaj bo ta pani ma zwyczaj
              publikować prywatne listy , które ktoś do niej pisze na forum - zrobiła
              tak z moim listem , wystarczy tylko że będziesz miała troszkę inne
              poglądy niż ona i już ! myk i twój list wyląduje na ogólnym forum -
              fajnie nie ?
    • blue.berry Re: Co robić ? 30.01.10, 23:24
      jeśłi pies jest b. chudy (a dostaje odpowiednią ilośc pokarmu) to moze miec
      problemy z trzustką, lub problemy z tarczyca - mysle tutaj o nadczynności
      tarczycy - to bardzo rzedkie u psów i wiąze sie ze zmianami nowotworowymi ale
      objawy tego to właśnie (m.in) spadek masy ciała niespokojne zachowanie, czasem
      wręcz agresywne zachowanie. może dojśc do tego tez problem z nerkami a co za tym
      idzie częstomocz. oraz wytrzeszcz oczy - co możne dawać wrażenie "agresywnego
      spojrzenia".
      tak czy inaczej warto psa przebadać aby dokładnie stwierdzić czy nie ma żadnych
      fizycznych dolegliwości. warto zrobić pełna morfologie + hormony tarczycy T4 i
      fT4. oczywiście o ile weterynarz by podjął taka sugestie - nadczynność tarczycy
      to cała lista objawów (zmiany w wyglądzie i zachowaniu psa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka