Dodaj do ulubionych

cukrzyca u psa

20.06.04, 22:46
Zmagam się z cukrzyca u swojej suczki. Troche już na ten temat poczytałam ale
to za mało. Udało się ustabilizować poziom cukru w okolicach 100 i nagle
nastapił spadek do 55. Lekarz zalecił zmniejszenie dawek insuliny co z kolei
spowodowalo skok do 405. Zalecenie lekarza.....powrót do poprzednich dawek
insuliny. Czy jest szansa na ustalenie dawki leku raz na dłuższy czas czy
czeka mnie ciągła obserwacja i dozgonna kontrola cukru ( jest z tym problem,
bo z żyły...bolesne) Dziękuję za odpowiedź mając nadzieję, że taką otrzymam :)
Obserwuj wątek
    • nickola1 Re: cukrzyca u psa 21.06.04, 09:57
      U nas to było tak: przychodził do nas piesek na czczo badaliśmy cukier potem
      piesek dostawał jeść, za jakiś czas znowu bad. cukru; po następnej pół godz.
      znowu. I tak przez pół dnia ale jak piesek wychodził ze szpitala to miał już
      ustaloną indywidualną dawkę insuliny. Pamiętaj też o specjalistycznej karmie
      dla cukrzyków.
      • samanta5 Re: cukrzyca u psa 21.06.04, 16:10
        Karmę mam ale dostaje ją na drugi posiłek. Rano gotuję kurczaka z warzywami i
        kaszą lub ryżem. Nie jestem przekonana do tego, co napisałaś/łeś. W opisanym
        przez Ciebie przypadku, pies musiałby miec cukier w normie a z tym jest problem.
        Wynika z tego chyba, że powinnam w dniu, w którym cukier jest w normie, iść do
        weterynarza i zrobić tak, jak napisałaś. Ale to niekoniecznie musi być podstawa
        ustalenia raz na zawsze indywidualnej dawki. Od dwóch miesięcy moja suczka
        regularnie jest odżywiana, ma zapewnioną taką samą dawkę ruchu, jedynie dawki
        insuliny sa obniżane. Jednak po każdej próbie obniżenia dawki, był skok poziomu
        cukru, jednak już raz powrót do dawki poprzedniej spowodował spadek cukru do 55.
        Czegoś tu nie rozumiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka