Dodaj do ulubionych

pies i przeprowadzka

08.08.12, 22:39
Problem może niekoniecznie na to forum, ale zaryzykuję. W najbliższym czasie czeka mnie i mojego siedmioletniego psa przeprowadzka i bardzo istotna zmiana trybu życia. Stwór zmian nie lubi bardzo. Zdecydowanie sprzyja mu bardziej harmonijny, powtarzalny rytm dnia. Mam wrażenie, że on wyczuwa już to, że mamy się przeprowadzać, choć nie nastąpiły jeszcze w jego życiu żadne zmiany, bo znowu wrócił do wylizywania łap. Dodam, że od czasu, gdy trochę ponad rok temu go adoptowałam poczynił ogromne postępy, ale praca z nim jest bardzo trudna. Poświęcam mu sporo czasu, ale bardzo się o niego martwię jak zniesie kolejną rewolucję w swoim życiu. Bardzo proszę o wszystkie rady, sugestie, o podzielenie się doświadczeniem jak zminimalizować u niego stres i pomóc zaaklimatyzować się w nowym miejscu.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: pies i przeprowadzka 08.08.12, 23:16
      Pies wyczuwa twój nastrój. Jeśli ty jesteś w stresie, to on też. Doraźnie, tj. na kilkanaście dni, możesz wypróbować preparat kalm aid, kocia wersja jest w takich sytuacjach bardzo pomocna, u psów nie sprawdzałam, ale na pewno nie zaszkodzi.
    • allspice Re: pies i przeprowadzka 09.08.12, 11:15
      Mam to za sobą:) Wcześniej,razem odwiedzaliśmy miejsce nowego zamieszkania,spacerowaliśmy po okolicy. Po przeprowadzce,miał swoje stare legowisko,miski
      i powoli z dnia na dzień, zaakceptował nowe miejsce,a szczególnie park obok domu.
      • anaiss Re: pies i przeprowadzka 10.08.12, 22:52
        Semi, Allspice, dziękuję za rady. Będę go zabierała tak często jak się da do nowego mieszkania zanim ostatecznie się nie przeprowadzimy i zwiedzała z nim okolicę. Skonsultuję też z wetem wyciszacze.
    • sp9tcu Re: pies i przeprowadzka 11.08.12, 14:35
      Przyzwyczaji się
    • shilla0 Re: pies i przeprowadzka 13.08.12, 10:45
      Z moich obserwacji wynika że pies nie znosi jakoś jakoś strasznie ciężko takich przeprowadzek. Ważne żeby był z kimś kogo lubi i miał parę rzeczy, ale to nie będzie dla niego jakiś wielki problem gorzej z kotem podobno.
      • dar61 + /kot i przeprowadzka/ 17.08.12, 13:44
        Kot też to zniesie.
        Dwukrotnie „przeprowadzałem" kotkę/ kota do nowego dla niej domu.
        Ale właśnie takim sposobem, jak opisano powyżej - przyzwyczajanie do nowej okolicy, nowego domu, oprowadzanie, oswajanie z kocimi klapkami w drzwiach, wspomaganie w konfliktach z sąsiednimi zwierzakami.

Długo też oswajałem kota z wnętrzem samochodu, do jazdy w nim dłuższej - przesiadując z kotem w środku, pozwalając mu się w nim chronić na czas zagrożeń, bawiąc się w środku z nim.
        Udało się bez kłopotu, choć kocur wykazał dużą dozę indywidualizmu i smyrgnął 1. wieczora w plener, aż dopiero rano szukać go musiałem.
    • maciej9567 Re: pies i przeprowadzka 04.12.17, 13:19
      Najlepiej poczytaj artykuły osób, które mają o tym jakieś pojęcie - np. goldenhawk.pl/wpis/23. Z mojej strony mogę dodać, że najważniejsze jest zachowanie powtarzalnego rytmu dnia psa, niezależnie od przeprowadzki i zabranie jak największej (!) ilości jego rzeczy (zabawek, poduszek itp) do nowego miejsca. Powodzenia! Na pewno szybko się zaaklimatyzuje :)).
      • addart Re: poczytaj daty 04.12.17, 21:50
        Myślę, że pies już się zaaklimatyzował. To było ponad pięć lat temu...
    • pawelmaciszyn Re: pies i przeprowadzka 26.03.23, 03:00
      Rozumiemy, że szybkie-przeprowadzki.pli zmiana trybu życia mogą być stresujące dla Twojego psa. Jednak istnieją sposoby, które mogą pomóc mu przystosować się do nowej sytuacji. Oto kilka sugestii:

Przygotuj swojego psa do przeprowadzki. W miarę możliwości, pozwól mu odwiedzić nowe miejsce i zapoznać się z nim przed faktyczną przeprowadzką. Możesz również przynieść do nowego domu przedmioty, których Twój pies używa często, aby poczuł się bardziej jak w domu.

Zachowaj rutynę. Stwórz dla swojego psa harmonijny, powtarzalny rytm dnia, nawet jeśli znajdujecie się w nowym miejscu. Zachowaj takie same godziny jedzenia i spacerów, co pomoże utrzymać spokój Twojego psa.

Zajmij się swoim psem. Twój pies potrzebuje Twojej uwagi i wsparcia w tym trudnym czasie. Spędzaj z nim czas na zabawie, aktywnościach i daj mu poczucie bezpieczeństwa.

Utrzymuj spokój. Twój pies będzie pod wpływem Twojego nastroju, więc zachowaj spokój i opanowanie. Staraj się unikać nerwowego zachowania i trzymaj poziom stresu na minimum.

Daj mu czas. Aklimatyzacja do nowego miejsca może zająć trochę czasu, więc bądź cierpliwy i daj swojemu psu czas na przystosowanie się do nowych warunków.

Mamy nadzieję, że te sugestie pomogą Ci zminimalizować stres Twojego psa i pomogą mu zaaklimatyzować się w nowym miejscu. Jesteśmy tu, aby Ci pomóc i odpowiedzieć na wszelkie pytania związane z przeprowadzką.
      • dar61 Pies i czas pluskwamperfektny 28.03.23, 10:10
        Ciekawe - czas przyszły w przeszłości...
        Ha! Ile żyje przeciętny pies...
        Czy pies planuje?
        Ma pies poczucie czasu?
        Gdzie pies przechowuje kalendarze, nawet te żółte, pożółkłe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka