skorpionica 29.06.04, 17:49 za 2 tygodnie bedę miala szczeniaka. jak sie opiekowac nim? jak go karmic? jak czesto i kiedy pierwszy raz do lekarza? sunia bedzie miala 7 tyg. dziekuje za odpowiedzi Skorpionica Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urbanchaos Re: labrador 29.06.04, 23:58 ja właśnie mam już 10 tyg.labka,dostałam go w wieku 7 tyg. był już po pierwszym szczepieniu i 2 odrobaczeniach,kolejne odrobacznie juz ma za sobą,każde kolejne ma wyznaczane przez weta wprawdzie dostał karmy trochę od hodowcy,ale nie chciał jej jeść,ja mu kupiłam Purinę Pro Plan,którą od razu chętnie jadł,bez żadnych przejść dałam mu ją,nie miał żadnych sensacji,przygotuj conajmniej 3 kg karmy na początek przygotuj duuuużo gazet do sikania i kupkania,dwie miski spore min 18 srednicy,zabawki(kość gumowa,ze szmat,piłka tenisowa),posłanie-ja mu obszyłam poduchę 50/60 bawełnianą poszewką,ale i tak śpi na ręczniku na poczatku dawałam namoczoną wodą ciepłą lub rosołem karmę,teraz sporadycznie daję też biały ser z puriną rano,w południe z rosołem wieczorem suchą dużo śpi,na drugi dzień po odejściu z miotu trochę płakał,ale przygotuj sie na dłuższe płacze,bo słyszałam,ze niektóre potwafią długo wspominać od 8 tyg zaczełam wychodzić na 1 spacer tak 15 min,akurat był 2 tyg po pierwszym szczepieniu,jutro kończy 10 tyg idę na kolejne Odpowiedz Link Zgłoś
baby1girl Re: labrador 30.06.04, 17:54 Po raz drugi wychowuje juz labradora. Aktualnie ma juz 2 lata. Na poczatek polecam tylko i wylacznie Eukanube Junior do roku, nic innego!obecnie podaje Purine, ale uwazam, ze na Purinie pies moze nie rozwinac sie zbyt dobrze. Piesek jak byl maly spal ze mna w lozku, bo byl bardzo wystraszony, ale po dwoch tygodniach juz bylo ok i sie zaklimatyzowal:) Co do spacerkow, ja wychodzilam juz pierwszego dnia i spedzalam z nim cale dnie na dworze, nie dopuszczajac go oczywiscie do innych pieskow. Zycze pociechy z psiaka:) Odpowiedz Link Zgłoś
wawanka1 Re: labrador 30.06.04, 19:14 ja mam 4 miesiecznego laba. przywiozlam go jak mial 7 tygodni i karmilam royalem (babydog). Wlasnie przeszlismy na royala juniora. Daje mu mniej niz na opakowaniu poniewaz zbyt szybko przybieral na wadze. Kiedys ktos na forum napisal ze miski z pewnoscia beda o rozmiar za male. I mial swieta racje :-) Te psy sa wiecznie nienazarte, wiec nie zlam sie i nie dokarmiaj go!! zrozumienie: kupka=spacerek, zajelo mu 2 dni a siku okolo tygodnia. To bardzo madre pieski. No coz, nikt nie jest doskonaly - pogryzl dywan, meble i sciany :-) Co do poslania, to preferuje gola podloge i tereakote. A poslanie sluzy do targania po calym mieszkaniu :-) Acha, i koniecznie przygotuj jakies medykamenty na pogryzione i niemilosiernie podrapane rece :-) Ten pies wiecznie pracuje zebami :-) Przesylam pozdro i machniecie ogonem od Tytusa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wawanka1 Re: labrador 30.06.04, 19:17 skorpionica napisała: > za 2 tygodnie bedę miala szczeniaka. jak sie opiekowac nim? jak go karmic? > jak czesto i kiedy pierwszy raz do lekarza? sunia bedzie miala 7 tyg. > dziekuje za odpowiedzi > Skorpionica co do terminu wizyty u weta, zapytaj hodowce. Jesli nie masz takiej mozliwosci to po prostu nie czekaj, niech lekarz obejrzy psinke na samym poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
joan1973 Re: labrador 01.07.04, 15:47 witaj! ja także jestem szczęsliwą posadaczką laba ma już 9 miesięcy. jesli chodzi o karme to zapytaj hodowcy jaką on podaje i dobrze by było kontynuwać karmienie nia, jesli będziesz chciała zmienić na inna próbuj stara miszać z nowa. Szczeniaki moga mieć problemy z brzuszkiem po takiej gwałtownej zmianie. Co to częstotliwości to tez hodowca powinien ci podpowiedzieć, kiedyś na tym forum pisałam komus jak ja karmiłam moja sunie gdy była zupełnie malutka. (poczatkowo 4 razy dziennie, poźniej 3 a teraz gdy ma juz 9 m-cy dostaje 2 razy). o gazetach ktos już napisał, miskach tez, przyda się coś do gryzienia i zabawy - te psy nie umieją inaczej spędzac czasu niz na figlach i zabawie. co do szczepien i odrobaczenia, w ksiązczce zdrowia psa powinnaś miec odnotowane kiedy i czym piesek był zaszczepiony i odrobaczony. Ja mimo tego wszystkiego nastepnego dnia po zakupie posżłam do weta, pokazałm psa i ksiązeczkę. Tak dla własnego spokoju:-) powodzenia!! labki to cudowne psiaki:) j. Odpowiedz Link Zgłoś