Dodaj do ulubionych

Psie łapy.

29.06.04, 21:10
Moja suka bardzo często wygryza sobie łapki. Nie mam pojęcia dlaczego. Przy opuszkach skórę ma zaczerwienioną.
Obserwuj wątek
    • wybredna Re: Psie łapy. 30.06.04, 11:28
      Może to alergia kontaktowa?
      Idź do lekarza niech obejrzy lapki-zaleci też na pewno odpowiednie leczenie.
      Jeżeli skora jest zaczerwieniona to doszlo do podrażnienia i na pewno ją to
      swędzi-stąd wygryzanie.
      • daria.1 Re: Psie łapy. 30.06.04, 17:28
        Tak, lekarz już oglądał jej łapki. Też stwierdził, że to moze być alergia dostałam maść ale nic nie pomogła. Nie mam pojęcia od czego, bo podłóg nie zmywam mocno żrącymi płynami.
        • wybredna Re: Psie łapy. 01.07.04, 08:57
          Przecież to może być alergia na pylki roślin(i niestety barzo często jest:(
          Ja takim psom podaję w okresie pylenia prednisolon (może być np.Encorton).Ale o
          sposobie leczenia musisz porozmawiać ze swoim lekarzem.Niestety maść nie jest
          doskonalym rozwiązaniem ponieważ najczęściej zostaje zaraz zlizana.Dobrze jest
          smarować psu lapki przed spacerem żeby sie nimi nie interesował i dodatkowo byl
          chroniony przed alergenami.
          • albert.flasz Re: Psie łapy. 01.07.04, 11:45
            Jeśli maść przeciwzapalna nie pomogła, świadczy to, że przyczyna leży gdzie
            indziej: może to być np. grzybica (czy skóra pomiędzy opuszkami palców nie jest
            zaczerwieniona, nie ma białawych nalotów?) lub inna infekcja, świerzb... Z
            kortykoidami radziłbym uważać: to są silne środki, stosowane raczej w
            ostateczności - szczególnie przy długotrwałym, lub częstym stosowaniu może
            dojść do efektów ubocznych, takich jak cukrzyca, zaburzenia cyklu płciowego
            itd.; jeśli są jakieś towarzyszące infekcje - można je pięknie rozszerzyć i
            utrudnić wyleczenie. Przy "zwykłych" alergiach często w zupełności wystarczą
            takie środki, jak np. clemastin, fenazolina, wapno, witamina C itp.
    • adam.pietron Re: Psie łapy. 04.07.04, 16:03
      Zazwyczaj zmiany o których piszesz mają podłoże alregiczne ale nie tylko bardzo
      często zmiany takie diagnozujemy jako neurosermatitis czyli wylizywanie sobie
      łap opuszek przestrzni międzypalcowych z przyczyn bechawioralnych - jeśli
      wystepuje nadkażenie bakteryjne koniecznie nalezy podawac antybiotyki o
      szerodkim spektrum działania i zabezpeiczac łapy przed lizaniem - to podstawowy
      warunek - miescowo działające zasypki przeciwgrzybicze i preparaty
      przeciwśiadowe tez by się przydały.
      Pozdrawiam
      • daria.1 Re: Psie łapy. 06.07.04, 17:32
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wybiorę się jeszcze raz do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka