daria.1 29.06.04, 21:10 Moja suka bardzo często wygryza sobie łapki. Nie mam pojęcia dlaczego. Przy opuszkach skórę ma zaczerwienioną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wybredna Re: Psie łapy. 30.06.04, 11:28 Może to alergia kontaktowa? Idź do lekarza niech obejrzy lapki-zaleci też na pewno odpowiednie leczenie. Jeżeli skora jest zaczerwieniona to doszlo do podrażnienia i na pewno ją to swędzi-stąd wygryzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Psie łapy. 30.06.04, 17:28 Tak, lekarz już oglądał jej łapki. Też stwierdził, że to moze być alergia dostałam maść ale nic nie pomogła. Nie mam pojęcia od czego, bo podłóg nie zmywam mocno żrącymi płynami. Odpowiedz Link Zgłoś
wybredna Re: Psie łapy. 01.07.04, 08:57 Przecież to może być alergia na pylki roślin(i niestety barzo często jest:( Ja takim psom podaję w okresie pylenia prednisolon (może być np.Encorton).Ale o sposobie leczenia musisz porozmawiać ze swoim lekarzem.Niestety maść nie jest doskonalym rozwiązaniem ponieważ najczęściej zostaje zaraz zlizana.Dobrze jest smarować psu lapki przed spacerem żeby sie nimi nie interesował i dodatkowo byl chroniony przed alergenami. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Psie łapy. 01.07.04, 11:45 Jeśli maść przeciwzapalna nie pomogła, świadczy to, że przyczyna leży gdzie indziej: może to być np. grzybica (czy skóra pomiędzy opuszkami palców nie jest zaczerwieniona, nie ma białawych nalotów?) lub inna infekcja, świerzb... Z kortykoidami radziłbym uważać: to są silne środki, stosowane raczej w ostateczności - szczególnie przy długotrwałym, lub częstym stosowaniu może dojść do efektów ubocznych, takich jak cukrzyca, zaburzenia cyklu płciowego itd.; jeśli są jakieś towarzyszące infekcje - można je pięknie rozszerzyć i utrudnić wyleczenie. Przy "zwykłych" alergiach często w zupełności wystarczą takie środki, jak np. clemastin, fenazolina, wapno, witamina C itp. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: Psie łapy. 04.07.04, 16:03 Zazwyczaj zmiany o których piszesz mają podłoże alregiczne ale nie tylko bardzo często zmiany takie diagnozujemy jako neurosermatitis czyli wylizywanie sobie łap opuszek przestrzni międzypalcowych z przyczyn bechawioralnych - jeśli wystepuje nadkażenie bakteryjne koniecznie nalezy podawac antybiotyki o szerodkim spektrum działania i zabezpeiczac łapy przed lizaniem - to podstawowy warunek - miescowo działające zasypki przeciwgrzybicze i preparaty przeciwśiadowe tez by się przydały. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Psie łapy. 06.07.04, 17:32 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wybiorę się jeszcze raz do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś