Dodaj do ulubionych

Cocker Spaniel(złoty)-uszy

14.07.04, 21:21
Byłem dzisiaj ze swoim spanielem po raz 3 w ciągu 2tyg. u weterynarza z
zapaleniem uszu(3razy seria zastrzyków i tabletki).Pytał czy stosuje diete
specialną dla spanieli(mój je suchy pokarm Purine,ale czasem sobie dojada co
innego).Że są podobno często alergikami i to też ma wpływ na zapalenie
uszu.Czy ktoś ma doświadczenia na ten temat.Prosze o rady i dziękuje.
Obserwuj wątek
    • tomek24wa Re: Cocker Spaniel(złoty)-uszy 15.07.04, 07:56
      bosman1 napisał:
      > Byłem dzisiaj ze swoim spanielem po raz 3 w ciągu 2tyg. u weterynarza z
      > zapaleniem uszu(3razy seria zastrzyków i tabletki).Pytał czy stosuje diete
      > specialną dla spanieli.

Specjalna dieta dla spanieli i jeszcze do tego na uszy? Ciekawe rzeczy :-)
      Czy wet ustalił jakie podłoże ma zapalenie uszu (np. bakteryjne, grzybiczne,
      alergiczne?). Czasem trzeba zrobić badania, żeby stwierdzić z czym mamy do
      czynienia. Wydaje mi się, że alergia pokarmowa nie objawiałaby się jedynie
      zmianami w zakresie uszu. Nie słyszałem również, żeby spaniele wykazywały jakąś
      szczególną predyspozycję do alergii (a tematem się interesuję).
      Ogólnie rzecz biorąc uszy u spanieli to bardzo wrażliwy punkt (oczy też).
      Powinny być odpowiednio przystrzyżone od wewnętrznej strony, żeby zwiększyć
      wentylację. Można na noc związywać uszy nad głową - np. frotką. Ważne jest
      również utrzymanie higieny uszu - służy do tego np. Otosol lub Vetriderm.

Napisz na jakiej podstawie weterynarz stwierdził to zapalenie uszu i rozpoznał
      jego podłoże (pobierał np. wydzielinę do analizy w lab.?). Jakie zastrzyki
      podaje (homeopatyczne - ostatnio b. modne wśród wetów, czy antybiotyki?).
      Którą Purinę podajesz - ProPlan czy Dog Chow?
      pozdrawiam
      • a_na Re: Cocker Spaniel(złoty)-uszy 15.07.04, 10:42
        Witam,
        na jakiej podstawie wet stwierdził,że to zapalenie uszu jest na tle
        alergicznym? czy były robione badania wymazu z uszu i antybiogram ? na tej
        podstawie można ustalić co jest przyczyna choroby i dobrać najskuteczniejszy
        antybiotyk.
        Jeśli stan zapalny spowodowany jest przez grzyby (np.drożdżaki) to trzeba się
        liczyć z długim i wymagającym systematyczności leczeniem.
        Od kilkunastu lat mam cockery ale pierwszy raz słyszę o specjalnej diecie dla
        spanieli....
        Jeśli leczenie jest tak nieskuteczne to może byłoby dobrze skonsultować się
        innym wetem...a nie katować psa seriami zastrzyków?

Zgadzam się z Tomkiem24wa,że bardzo ważna jest wentylacja uszu - czyli przede
        wszystkim wystrzyżenie sierści od wewnątrz ucha.
        Pozdrawiam i życzę zdrowia pieskowi ;-)
        • tola201 Re: Cocker Spaniel(złoty)-uszy 15.07.04, 11:04
          Tez mam rocznego spaniela /zloty/. Z zapaleniem uszu prowadze u niej ciala
          walke. Jednakze o alergii slysze pierwszy raz. Zasady zeby tego uniknac sa
          dosyc proste.
          Tak jak juz pisali moi poprzednicy:
          1 wentylacja uszu
          2 Regularne oczyszczanie uszu
          Zauwazylam jednak ze kazda niedyspozycja mojej suni objawia sie natychmiastowa
          niedroznoscia ucha, uszy sa mocno zabrudzone. Jezeli tego zaraz nie zauwaze i
          nie wyczyszcze, dochodzi do zapalenia ucha. Nawet najmniejsze problemy
          zoladkowe daja u niej tego typu objawy.
          Pozdrowienia
      • bosman1 Re: Cocker Spaniel(złoty)-uszy 15.07.04, 18:21
        Dzięki za rady.Karmie swojego psa Puriną Dog Chow.Ma prawie 3 lata i takie
        silne zapalenie trafiło mu się pierwszy raz mimo że ma regularnie czyszczone
        uszy Vetridermem Bayera.Wet. nie brał wymazu z uszu,ale powiedział,że jak mu
        się powtórzu to zrobi wymaz.Nie stwierdził,że to zapalenie spowodowała
        alergia,ale że może utrudniać leczenie.
        • dziunia1602 Re: Cocker Spaniel(złoty)-uszy 15.07.04, 19:11
          Jezeli jest w uchu duzo woskowiny i w zapachu jak smierdzaca skarpeta,jest to
          infekcja bakteryjna. Ale jezeli sa nawroty to raczej jest niedoleczony do konca
          stan zapalny,ktory wrocil ze zdwojona sila i jest to bardziej blad lekarza niz
          alergia psa. Jezeli sprawa uszu sie powtarza musisz bardzo pilnowac uszy i byc
          zawsze w pogotowiu,lepiej zapobiegac niz leczyc.
    • libusza78 Re: Cocker Spaniel(złoty)-uszy 08.09.04, 21:31
      witaj, mam złotą cocker spanielkę i doskonale wiem co to znaczy zapalenie ucha
      u psa. Na początku oczywiscie trzeba ustalic pochodzenie infekcji (czy
      bakteryjne czy grzybiczne). Namów tez swego wet na wymaz z ucha - koniecznie( u
      mojej spanielki większosc leków nie działała na jej bakterie i tylko
      wyniszczala jej organizm). Oczywiscie wentylacja uszu i systematyczne
      czyszczenie to podstawa. Jak juz uda Ci sie zaleczyc jej chorobę polecam do
      czyszczenia uszu canor, ten srodek (nie lek!) jest o tyle dobry, ze po
      rozpuszczeniu woskowiny powoduje lekkie szczypanie co"zmusza" psa do trzepania
      uszami i dodatkowo pozwala wytrzepac mu resztki zalegajace na dnie ucha.
      Powodzenia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka