webmasternhp
26.07.13, 21:17
Witam serdecznie!
18 lipca kupiłem w sklepie zoologicznym chomika. Do wczoraj był on radosnym małym chomiczkiem. Wyglądał on tak: www.youtube.com/watch?v=hbCcKDnoBHU
Wczoraj po powrocie do domu zaczął on się dziwnie zachowywać. Na 6 godzin przed śmiercią wyglądał on tak: www.youtube.com/watch?v=TdVb6h49dk8
Od tamtej pory (kilkanaście minut po godz. 17:00) cały czas spał. Po północy postanowiłem sprawdzić dlaczego on jeszcze nie jest aktywny. Zobaczyłem, że on od kilku godzin leży w jednej pozycji i ciężko oddycha. Po wyjęciu okazało się, że ma on biegunkę, oczka ledwo otwiera i jest praktycznie bezwładny - bez protestu kładł się w dowolnej pozycji, nawet tej, która jeszcze dzień wcześniej była dla niego niewygodna. Chomik miał wilgotny odbyt. Kiedy przełożyłem go do miski w tej pozycji wydalił kilka razy w krótkim czasie kał o charakterze stałym. Jakieś 20 minut później, w chwili swojej śmierci wydalił sporą ilość rzadkiego kału i przestał oddychać. Choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale zauważyłem jeszcze, iż krótko po śmierci chomik miał zimny i wilgotny nosek.
Ja wiem, że on już odszedł, ale chciałem wiedzieć co mu było? Na co powinienem uważać kupując kolejnego chomika aby kolejny raz sytuacja się nie powtórzyła?