Dodaj do ulubionych

Odszedł po odrobaczeniu ?

04.08.04, 09:46
Mój mały 5 tygodniowy kocurek dostał w poniedziałek rano lekarstwo na
odrobaczenie. Powiedziano mi, że może się przez 1-2 dni gorzej czuć, mieć
wymioty... istotnie, w poniedziałek tak było. We wtorek nie miał wymiotów,
nie miał biegunki, za to był bardzo ospały.... po południu odszedł we śnie...
Mam pytanie - czy naprawdę lekarstwo mogło być tego przyczyną ? Jak więc
zachować się następnym razem, czy zasugerować lekarzowi jakiś preferowany
środek ? Czy może to mogło być za dużo ? Gdzie się udać, do jakiej
sprawdzonej lecznicy ? A może to było za wczesnie na tego typu akcję ?
Obserwuj wątek
    • jul-kot Re: Odszedł po odrobaczeniu ? 04.08.04, 13:23
      Witaj!
      Mogło. Bez ważnej przyczyny nie powinno się odrobaczać takich małych kotów.
      Weterynarze podają często silny środek odrobaczający, kiedy mały kotek ma
      biegunkę. Efekt jest taki, jak u Ciebie, bo biegunka zwykle nie jest
      spowodowana robakami.
      Jeśli już odrobaczać, to kota o zadawalającym stanie zdrowia i bardzo ostrożnie.
      My nawet znacznie starszym dajemy tylko małą dawkę pyrantellum (głównie na
      glisty), jest to mało toksyczny syropek dla dzieci.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • ohida Re: Odszedł po odrobaczeniu ? 05.08.04, 01:46
        Pięć tygodni to faktycznie strasznie mało :( Łatwo przeszacować dawkę leku - a
        czym był odrobaczany Twój kotek?
        Wet źle postąpił. Nawet jeśli u kociaka były robaki, to odrobaczać można tylko
        silny organizm. Takie 5 tygodniowe chuchro to ledwie się przestawia z mleka na
        stały pokarm...

Mogło być też tak, że kot był faktycznie zarobaczony, dawka odrobacznika
        wytłukła mu całe to paskudztwo w środku, które z kolei martwe zatruło organizm
        kociaka dużą - zbyt duzą - ilością toksyn.

Przykro, że tak się stało. Maluch w tym wieku powinien jeszcze być z mamą...
      • wojo72 Re: Odszedł po odrobaczeniu ? 05.08.04, 20:31
        I to jest właśnie powód, Juliuszu, dla którego chciałem się upewnić co do
        diagnozy i przepisanych dawek przez lekarza podczas choroby mojej kotki tydzień
        temu.
    • adam.pietron Re: Odszedł po odrobaczeniu ? 05.08.04, 19:56
      tygodni to nie za mało na odrobaczenie trzeba tylko przedsięwziąc odpowiedni e
      środki ostrożności - użyc odpowiednich środków w odpowiedniej dawce i dołączyć
      środek pośłizgowy np parafinę w płynie która ułatwi usunięcie glist z przewodu
      pokarmowego a także uniemożliwi ich trawienie i wchłanianie do krwioobiegu
      toksyn ich rozkładu - bo to one a nie lekarstwo zazwyczaj są przyczyną śmierci
      po odrobaczeniu.
      Pozdrawiam

PS i nie chodzi tu o tłumaczenie mojego kolegi bo od tego jestem jak zwykle
      daleki ale o to że sam wielokrotnie w szpitalu na Gagrina opdrobaczam takie
      maluchy , trzeba je czasem przygotowac do odrobaczenia , nawodnić , podac
      witaminy z grupy B i rzeczywiście zachowac wszystkie środki ostrożności ale
      można to robić
      • jul-kot Re: Odszedł po odrobaczeniu ? 06.08.04, 06:08
        Witam!
        Ja nie napisałem, że nie można, tylko że nie powinno się tego robić bez ważnego
        powodu. A jeszcze gorzej jest, jeśli ktoś nie potrafi tego zrobić prawidłowo, a
        robi. Znam wiele przypadków śmierci małych kotków po odrobaczeniu "na wszelki
        wypadek" , kotków z biegunką. Zamiast pomóc, szkodzi się, niestety ...
        Pozdrawiam, Juliusz.
        • adam.pietron Re: Odszedł po odrobaczeniu ? 06.08.04, 14:01
          Juliuszu nie polemizuje z Tobą wiem że to co piszesz jest aż za częste - i nie
          rozumiem moich kolegów którzy ciągle powtarzają te same błędy.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka