Dodaj do ulubionych

Szczeniak dorwał się do karmy

09.10.13, 23:13
Mój dwumiesięczny szczeniak boksera podczas naszej nieobecności dorwał się do worka z karmą. Nie mam pojęcia ile zjadł, ale ma bardzo duży brzuszek. Nic nie wskazuje na to, żeby go coś bolało, ale czy nic mu nie grozi z powodu dużej ilości pochłonietej karmy? Kontrolowanie dostaje ok. 55 g dziennie, a sam sobie zaserwował napewno dużo więcej. Co nas powinno zaniepokoić? Co robić?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Szczeniak dorwał się do karmy 10.10.13, 08:33
      Raczej nic szczeniakowi stać się nie powinno. Obserwuj go po prostu, nie karm dziś do wieczora/południa (zależnie od wielkości brzucha) i częściej wyprowadzaj na dwór (jeśli już wychodzicie).

Swoją drogą 55 gram karmy dziennie to bardzo mało dla boksera. Czy ma jakieś problemy, że tak mało mu dajecie? Zdrowe szczenię ma jeść do woli (ale nie raz a 4-5 razy dziennie). No chyba, że oprócz tego wciąga pół kilo mięsa, to ok :)
    • albert.flasz1 Re: Szczeniak dorwał się do karmy 10.10.13, 11:41
      Może być różnie, trzeba psa obserwować, nie ograniczać mu dostępu do wody, zapewnić dużo ruchu... Suche karmy "puchną" w żołądku i jelitach ściągając wodę, co w razie mocnego jednorazowego przedawkowania może doprowadzić do ich zatkania - wtedy ewentualnie olej parafinowy, lewatywa... Ale myślę, że nic mu nie będzie!
    • sp9tcu Ty go głodzisz 10.10.13, 22:01
      Ty go głodzisz
      co oprucz karmy dostaje jeszcze
      czarek jak miał tyle to dostawał
      szyneczkę ,serek żółty ,serek biąły
      i obiad
      wszystko pokrojone bardzo dobrze a obiad zmiskowany
      • albert.flasz1 Boksery są zawsze głodne. 11.10.13, 07:37
        "Ten typ tak ma", dlatego potrzebują dużo ruchu, żeby wszystko "wyganiać" i nie obrastać w tłuszcz. :)))
        • adrasteia1 Re: Boksery są zawsze głodne. 22.02.14, 00:40
          Nieprawda, że boksery tak mają. Ta rasa jest bardzo wybredna jeśli chodzi o jedzenie, a juz w szególności o suchą karmę. Jedzą do pewnego momentu, potem nie chcą. Wiem, bo ma już drugi raz boksera i takie opinie też słyszałam od innych właścicieli bokserów
          • albert.flasz1 Re: Boksery są zawsze głodne. 22.02.14, 09:44
            A ja boksery mam od blisko 20 lat, gotowych karm nie stosuję bo uważam że to jest syf, wszystkie były i są żywione normalnym świeżym jedzeniem, jedzą bez ograniczeń, do woli, apetyt mają zawsze i wszystko "spalają" bo dużo ganiają. Wszystkie były i są piękne, błyszczące i silne, wspaniale umięśnione, nie wiedzą co to kamień nazębny, niestrawności, alergie pokarmowe itd. Z suchą karmą, jeśli się ją przedawkuje takie zachowania są normalne: po zjedzeniu pewnej ilości ten syf puchnie w żołądku i przejściowo przepełnia go, może nawet dojść do wymiotów a nawet gorszych rzeczy.
      • adrasteia1 Re: Ty go głodzisz 22.02.14, 00:47
        Zdecydowanie za mało karmy dostawał. Mój Baster jak miał dwa miesiące dostawał 175 gram dziennie karmy gdy ważył 3 kg, a już od 5kg 250 gram dziennie. Informacja jest podana na kramie, może koleżanka żle przeczytała. No chyba że bokserek dostaje też inne jedzenie ale generalnie nie powinno się łączyć gotowanego z suchym, bo pies inaczej trawi, to dwa inne sposoby żywienia. Mój Baster ma już 5 miesięcy i jest tylko na gotowanym jedzeniu, podobno tak najzdrowiej. Nie miałam wyjścia, bo nagle przestał jeść suchą mimo że zmieniałam mu na inne. nie chce i juz a jak nie je, to pewnie wcale nie jest to takie zdrowe. Dodam, że mój poprzedni boksiu był tylko na "ludzkim" jedzeniu ale przekąski dostawał psie i żył 15 lat a to bardzo dobry wiek jak na boksera.
        • albert.flasz1 Re: Ty go głodzisz 22.02.14, 09:45
          adrasteia1 napisał(a):

Nie mia
          > łam wyjścia, bo nagle przestał jeść suchą mimo że zmieniałam mu na inne. nie ch
          > ce i juz a jak nie je, to pewnie wcale nie jest to takie zdrowe. Dodam, że mój
          > poprzedni boksiu był tylko na "ludzkim" jedzeniu ale przekąski dostawał psie i
          > żył 15 lat a to bardzo dobry wiek jak na boksera.

Mądre zwierzątka. :-)))
    • karosiaxxx Re: Szczeniak dorwał się do karmy 27.06.14, 13:58
      jak nie ma wzdęcia i robi normalnie kupy to raczej nic nie bedzie się działo, najwyżej zastosuj mu dietkę slim fit i przez tydz mniejsze porcje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka