Dodaj do ulubionych

OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 08:27
Co o tym myslicie? Muszę swojgo psa oduczyć szczekania, które jest strasznie
uciążliwe i dla mnie i dla sąsiadów. Czy myslicie że taka obroża coś daje?
Ktoś tego próbował? Może znacie jakieś strony na ten temat? Pomóżcie, bo już
nie wytrzymuje :(
Obserwuj wątek
    • Gość: marianna Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 08:47
      I prądem szatana! Pod 220V go!
      • Gość: Mokka Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 15:48
        Maju! Nie martw się odpowiedziami , jak wyżej - z głuchej wsi??? . Taka obroża
        jest b. dobra. Sama nie stosowałam , bo nie ma takiej potrzeby - moje psiaki
        szczekają w umiarze i to w godzinach po nocnej ciszy , ale wyjeżdzając do
        szwagierki amerykanki do Nowego Jorku widzę , że właśnie takie obroże ( nie
        działające na prąd !!~!) , pomagają ,( i jej psicy) choć tam kosztują około
        200 dol. USA.
        • Gość: VIP-1 Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU IP: *.cwshs.com 01.09.04, 16:01
          Gość portalu: Mokka napisał(a):

> szwagierki amerykanki do Nowego Jorku widzę , że właśnie takie obroże ( nie
          > działające na prąd !!~!) , pomagają ,( i jej psicy) choć tam kosztują około
          pomagaja (i jej psicy)
          to znaczy ze i jej i jej psicy pomagaja? hehehe
          • marialudwika Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU 04.09.04, 08:59
            www.multivet-inter.com/eng/product/aboistop/aboistop.html
        • Gość: zdecyklinowana Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:06
          VIP, bierz no sie za te mokke, w hameryce była i wszystko wie - a czym wedlug
          ciebie mokka są zasilane takie obroże? Własnie prądem, kolezanko
          najmądrzejsza, w dodatku tobie do łapy dają broń potężną - pilota do takowej
          obroży! 200 dolarow!!! O jezusie! I tera maja, nie wychodzac z domu, będzie
          zdalnie sterowała psem. Rozumiesz, mokka - to jak telewizor twojej szwagierki -
          działa - nie działa, szczeka - nie szczeka. A to wszystko prąd.Ciekawe, kto
          będzie płacił za światło!
    • edzioszka Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU 01.09.04, 10:08
      trza było psiaka do szkoły posłać od września, niech się uczy mówić! jak na
      Wigilię elokwencją błyśnie, to sąsiadom z wrażenia szczena opadnie na chodnik :)
    • Gość: VIP-1 Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU IP: *.cwshs.com 01.09.04, 13:33
      a gdzie taka obroze mozna kupic?
      ja bym tez pare kupil i paru swirom zalozyl
      ciekawe czy by pomoglo?
    • Gość: lw Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU IP: *.crowley.pl 01.09.04, 14:07
      nie probowałam jeszcze,bo nie mam problemów z wlasnym psem,nie znam też nikogo
      kto w Polsce stosował taką obrożę-ale założenia dla jej działania są bardzo
      dobre,podobnie jak maty elektrycznej ktora oducza koty skakać po niebezpiecznych
      meblach na przykład-tzn.jest kara za złe zachowanie,a nie jest ona związana z
      właścicielem-to znaczy właściciel nie kojarzy się z karą-czasem tresurę z
      użyciem takiej obroży mozna wzmocnić przez tzw.warunkowanie pozytywne-czyli
      szczek-obroża zadziała-pies się uspokaja,a właściciel stojący gdzieś obok wtedy
      chwali psa i daje smakołyk na przyklad(ale czasem obecność właściciela obok
      niektóre psy juz mogą kojarzyć,że to właściciel karze,albo gdy pies przy
      właścicielu szczeka jeszcze bardziej niz wtedy gdy go nie ma w domu-mozna
      odpwiednio wtedy modyfikować dodatki do tej obroży zależnie od reakcji psa)

ważne jest natomiast to,że pies który ma żywy temperament lub jest dominantem
      awanturnikiem po jakimś czasie może przestać reagować na obrożę(tak jak wiele
      źle ułożonych psów ciągnie na kolczatce)-tak więc obrożę taka trzeba traktować
      nie jako jedyny środek do walki ze złym zachowaniem,ale w spójnej całości z
      ustaleniem dlaczego pies szczeka pod drzwiami i usuwaniu przyczyny tego-a więc
      zacząć od treningu posłuszeństwa(podstawy tresury psa),zapewnić mu odpowiednią
      ilość ruchu jeśli jest żywiołowym psem,a to uzupełnić tresurą z użyciem takiej
      "samokarającej" obroży

• mkostki Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU 01.02.05, 21:18
      Czy skorzystałaś z takiej obroży i gdzie ją nabyłaś?
      • alikmix Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU 02.02.05, 06:21

wrzuc "teletakt" w wyszukiwarke - m.in. uzywaja takich obroz mysliwi i treserzy
        do ukladania psow.
        _______________________________ _________
        Tylko merdania psiego ogona nie mozna kupic za pieniadze.
        • majenkir Re: OBROŻA PRZECIW SZCZEKANIU 02.02.05, 19:27
          www.petedge.com/jump.jsp?itemType=INDEX&itemID=799
          Wydaje mi sie, ze to troche niehumanitarne zostawiac psa w tej obrozy na pare
          godzin. Czy nie lepiej zastanowic sie nad przyczyna takiego zachowania i
          probowac to zmienic?
    • realtoreal Re: obroża antyszczekowa 12.01.14, 15:44
      u mnie skuteczna okazała się dopiero obroża z bodźcem elektrycznym.
      waruj.pl/obroza-kontrolujaca-szczekanie-antyszczekowa.html
      Na te z ultradźwiękami pies nie reagował.
      • addart Re: obroża antyszczekowa 13.01.14, 05:44
        już dziewięć lat ją nosisz? a może dziewięć lat trwały twoje badania?
        Tak czy inaczej spóźniłeś się trochę ...
      • albert.flasz1 Paszoł won, handlarzu! 13.01.14, 21:15
        realtoreal napisała:

> u mnie skuteczna okazała się dopiero obroża z bodźcem elektrycznym.
        > </......................../antyszczekowa.html</a>
        > Na te z ultradźwiękami pies nie reagował.

:-P
    • green_land Re: 28.01.14, 19:53
      Lepszy pies z obrożą niż otruty przez wkurzonych sąsiadów...
      • albert.flasz1 Re: 29.01.14, 08:23
        green_land napisała:

> Lepszy pies z obrożą niż otruty przez wkurzonych sąsiadów...

Lepiej otruć sąsiadów, niż tłamsić i męczyć psa! :-P
        • green_land Re: 03.02.14, 21:24
          Za otrucie psa jeszcze nikt do pierdla nie poszedł. Niestety.
          W listopadzie zaginął mój kot, a sąsiadowi mały pinczer... Poradź, jak bez śladu otruć sąsiadów:) Moge jeszcze przejechać człołgiem, ale nie mam pod ręką.
    • angie1419 Re: obroża przeciw szczekaniu 01.02.14, 14:14
      Droga Maju
      mam nadzieję, że nie kupiłaś obroży elektrycznej przez takie zachowanie psa. Obroże te są wykorzystywane dla psów, które nie potrafią oraz nie zwracają uwagi na właściciela. Prawdopodobnie pies nie traktuje ciebie poważnie. Gdy pies szczeka mówimy do niego, aby był cicho. On tego nie rozumie. Musisz mu pokazać, że takiego zachowania nie tolerujesz. Naprawdę nie potrzebna będzie do tego obroża. Najprawdopodobniej darzyłaś go zbyt dużym uczuciem. Psy traktują to jako poddanie się. Oczywiście psy się cieszą z takiej przyjemności, ale ta przyjemność powinna być okazywana przez właściciela w odpowiednim momencie. Przepraszam, że tak ujmę sprawę, ale pies uważa cię za część stada, czyli za jego kumpla. W twoim domu pies uważa się za lidera, chociaż ty tak nie uważasz. Pies szczeka, bo od ciebie czegoś wymaga. Ma być tak jak on chce. Pani się wtedy denerwuje. Pies to wyczuwa. Ma pani negatywną energię. Przez co pies jeszcze głośniej szczeka. Podam pani dobrą metodę, trzeba ją powtarzać. Po kilku dniach pies zrozumie, że nie tolerujemy takiego zachowania.
      Kiedy pies zacznie szczekać przede wszystkim nie denerwujemy się jesteśmy asertywni, wiemy czego oczekujemy od psa. Nie mówimy, bo to jeszcze bardziej zdenerwuje psa. Podchodzimy do niego pewni siebie, bez odzywania ze spokojem. Pies na pewno będzie jeszcze szczekać, ale się zdźiwi, że pani podchodzi do niego z energią asertywną. Idziemy do niego pewnym krokiem przed siebie. Palce od dłoni ułożyć tak jakby w szpony następnie tymi szponami uderzamy w część szyi lub w brzuch to jest obojętne. Jeżeli pies nadal szczeka powtórzyć to jeszcze raz nie denerwować się. Dwa razy powinny wystarczyć po uderzeniu możemy wydać dźwięk ciiiiiii lub siiii musi być wypowiedziane szybko i w odpoweidniej chwili. Dlaczego taki sposób? Co szczeniaki robią gdy się kłócą szczypią się czyli gryzą i my też gryziemy tylko w inny sposób. Kiedy osiągniemy dany cel nie odchodzimy od razu, bo pies uzna to za poddanie się. Zostajemy aż pies będzie spokojnie posłuszny, czyli zrelaksowany. Z odpowiednią energią i korygowaniem osiągniemy to co chcemy. Nie potrzebne są nam jakieś dodatkowe pomoce. Wystarczy nasza energia i cierpliwość.
      Jeżeli pani wymaga jeszcze jakiejś pomocy chętnie ją udzielę.
      Zapraszam na bloga: treserpso.blogspot.com
      Na temat psów wiem wiele, ponieważ uczestniczyłam w seminariach Cesara Millana. Wspaniały człowiek. Jestem z wykształcenia behawiorystą oraz treserem psów.
      • dar61 metodyka przeciw szczekaniu 01.02.14, 21:34
        Szkoda, że udaje {Angie1419} chętną do pomocy komuś, kto może już nie żyje [pod tym pseudonimem].
        Po drugie, wypadałoby się samej tak nie autoreklamować.
        Po trzecie - by {A.} miała wgląd na tutejszych forumowiczów i -czki osąd co do metod C.Millana, wartoby sczytać cały wątek o tym traktujący. Jest on np. tu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,128,99298663,99298663,Cesar_Millan_.html
        Po czwarte - jaką znalazłaby metodę {Angie1419} wobec psa [+/-rocznego], jaki zaczyna terroryzować szczekaniem każdego sąsiada, wszystko, co się mu rusza [za szybko] pod ogrodzeniem posesji.
        - sąsiedzi ci nie uciszają tego [swego] psa, nawet gdy stoją obok;
        - sąsiedzi nie wyprowadzają tego psa zimą, b. rzadko latem, pies ma wybieg na ogródku-trawniku [1/2 ha];
        - pies ten ma kilku u siebie domowników [był podarowany najmłodszemu tam synowi przez jego tatę - tata już z nimi nie mieszka] - żaden z nich nie poczuwa się do dominowania [tam mało kogo ten pies obchodzi]; pomału ten pies dziczeje;
        - podpowiedzi temu chłopcu jak na razie idą w kosmos.

?
        • albert.flasz1 Szkoda gadania! 01.02.14, 22:32
          To już nie jest forum, ono zdechło już dawno. Została z niego tablica ogłoszeniowa dla naciągaczy, czort z nimi! ;-)
          • dar61 Szkoda [?] 02.02.14, 11:55
            O tym, że {Albert.f.} mógłby mieć rację, może świadczyć brak jakiegokolwiek antyregulaminowego dozoru lb samodozoru w tym „forum"...
      • aniuta68 Re: obroża przeciw szczekaniu 11.02.14, 20:59
        a co zrobić jak pies szczeka i wyje podczas nieobecności w domu, to jest uciążliwe dla sąsiadów.
        • albert.flasz1 Re: obroża przeciw szczekaniu 12.02.14, 07:49
          aniuta68 napisała:

> a co zrobić jak pies szczeka i wyje podczas nieobecności w domu, to jest uciążl
          > iwe dla sąsiadów.

Oddać psa komuś, kto potrafi zapewnić mu godziwe warunki życia, nie męczyć zwierząt w więzieniu.
        • dar61 Metodyka przeciw osamotnianiu 12.02.14, 12:02
          {Aniuta68}:
          ... co zrobić jak pies szczeka i wyje podczas nieobecności w domu, to jest uciążliwe* dla sąsiadów ...

0. Doszkolić sąsiedzko opiekunów psa/ ... się;
          1. Zapewnić psu dobrego opiekuna [p. niżej/ wyżej];
          2. Zapewnić psu większą przestrzeń, nie typu balkonu - przy braku takowej skorzystać z porady {Alberta.f.} tu obok/ sąsiadom: uświadomić, że psa mieć w takich warunkach nie powinni/ uświadomić władzom, uprzedzając wariant 99;
          3.a. Zapewnić psu rozrywkę i zajęcie - typu codzienny spacer pod nadzorem na smyczy, zabawy domowe ruchowe etc. itp. itd. - wg potrzeb (psa)/ wieku/ stanu zdrowia;
          3.ą. Z braku [swego] zdrowia/ czasu/ przestrzeni - wynająć/ zaprzyjaźnić wyprowadzaczozabawiaczy.
          3.b. Zapewnić psu psie towarzystwo, współpartnera w podobnym wieku, niekoniecznie o podobnym temperamencie;
          3.c Oduczyć swe/ sasiadów [za młode/ dziecinne] dzieci od zamęczania psa [99?];
          4. Przyzwyczajać etapowo psa do coraz dłuższej samotności: w sąsiednim pokoju z otwartym drzwiami/ półotwartymi/ zamkniętymi - z odchodzeniem na coraz dłuższy czas i dystans od psa;
          5. Nie okazywać ekscytacji po powrocie do osamotnionego psa [etapami] do pokoju/ domu/ posesji - plus tłumienie psiej ekscytacji na nasz widok - plus 3.a.
          [...]
          6. Oduczyć psa oszczekiwania czegokoolwiek, co się mu rusza za oknem/ za płotem, na drodze [...]/ sąsiadom uwielbiającym psie szczeki dzienne i nocne udowadniać swą znajomość przepisów o nocnej porze odpoczynku wpierw ustnie, potem pisemnie [...];
          6.a. Oduczanie psa swego -
          6.b. Oduczanie psa sąsiedzkiego nie różni się się wiele, jeśli wspomaga je pkt 7 i np. okresowe pozostawianie psa u sąsiadów pod nieobecność opiekuna [sprawdzone!];
          7. Zwiększyć zaufanie psa do siebie budując mu prawidłową hierarchię w jego domowym stadzie [też w relacjach sąsiedzkich!];
          7.a. Zaniechać karcenia psa na rzecz pochwał, separowania od stada, degradacji w kolejce do michy itp.;
          7.b. Oddzielić polecenia - z użyciem imienia psa - od poleceń gestem, mową ciała [np. zagradzanie ciałem ruchu psa/ kierunku ruchu psa] - ku zwiększeniu zaufania;
          7.c. Pies ma na sąsiedzkie zawołania podchodzić do płota - nie sąsiad na psosąsiedzkie wezwania [szczekaniem] >>> nie reagować podchodzeniem/ przyklękiem >>> mowa ciała.
          [...]
          99.alfa.omega. Bezwzględnie ganić całodobowo-nocne pozostawianie psa na balkonach/ na łańcuchach/ bez pożywienia/ wody/ dbania o higienę [...] - wielodniowe wycie psa po sąsiedzku albo wskaże, że sąsiad psa porzucił i wyjechał za Ocean [niedawne krajowe doniesienia prasowe], albo sąsiad zmarł [bywało tak!];
          100. Jeśli 99 - powiadamiać kogo trzeba, podrzucając psu uprzednio karmę/ wodę ... wolność = radość życia.

*/ szukać przyczyn.
          Temat - rzeka.
          Strumyczek z rzeki próbował toczyć, walcząc z opasłością/ (prawie) kompletością wpisu i ze wspomnieniem pewnego sąsiadowego psa, wiszącego na swym łańcuchu na ogrodzeniu kojca pod [za długą] nieobecność sąsiada.
          Dar61
    • addart Re: Maja odezwij się... 02.02.14, 13:24
      Czy Twój pies jeszcze szczeka? Namieszałaś ludziom w głowach, a teraz złośliwie nie odzywasz się ...
      • albert.flasz1 Re: Maja odezwij się... 02.02.14, 13:45
        addart napisał:

> Czy Twój pies jeszcze szczeka?

Ależ oczywiście, od 10 lat nie przestaje szczekać, obroża nie pomogła. :-P

Namieszałaś ludziom w głowach, a teraz złośliwie
        > nie odzywasz się ...

Tak cię to męczy? Po co odświeżasz ten wątek sprzed Wojny Krymskiej?
        • addart Re: Maja odezwij się... 03.02.14, 02:14
          po pierwsze nie ja odświeżyłem, tylko ten handlarz paralizatorów w obroży
          po drugie nic mnie nie męczy, bo:
          po drugie pierwsze nie mam psa
          po drugie drugie szczekanie obcych psów mi specjalnie nie przeszkadza

a po trzecie napisałem ten post, bo rozbawiły mnie rady dla Mai zapodane przez gorliwą treserkę po tych dziesięciu latach
    • olagrayn ja na nie 09.02.14, 06:49
      A może potrenować z pieskiem, ja bym się nie zdecydowała, ale ja uparta jestem :)
    • janeks29 Re: Obrozą przeciwko szczekaniu 10.04.17, 15:39
      My kupilśmy kiedyś budkę antyszczekową, działa ona na zasadzie ultradźwięków, których moja rodzinka nie słyszy natomiast odbiera je pies. Na początku szczekał trochę więcej, ponieważ denerwował się później było (i jest) lepiej. Z tego co mówił sprzedawca dużo zależy od psa i jego charakteru, okoliczności szczekania itp. sam kupowałem na obroza-elektryczna.pl
    • maka_zytnia Re: Obroża przeciwko szczekaniu 23.08.18, 13:06
      tak jak polecał ktoś wcześniej chyba najlepsza obsługa w tej kwestii na obroza-elektryczna.pl dodatkowo możliwość wymiany lub zwrotu jeśli obroża okaże się nieskuteczna, jaki to pies u Ciebie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka