03.01.15, 16:25
Witam,
chcialabym wiedziec ile powinien prawidlowo wazyc moj kot. Ma 4 i pol roku I wazy 7 I pol kg.
Nie wychodzi na dwor /latem pod opieka z nami w ogrodzie albo teraz na 10 minut /pisze bo tak nie ma ruchu/ Zjada na dzien 3/4 szlaneczki szuchej karmy... No I oczywiscie jak go odchudzic, bo mysle, ze troche za gruby... chociaz jest bardziej zbity nizby tluszcz wisial na brzuchu :) Dziekuje
Obserwuj wątek
    • ekspert_klinika.arka Re: waga kota 03.01.15, 22:47
      Waga kota to jedno a jego postura to drugie. Maincoon moze ważyć 7,5kg a krótkowłosy europejski z reguły nie przekracza 4,5kg. Płeć również odgrywa rolę. Proszę zobaczyć w internecie "Body condition system" według Purina i w tym systemie według rysunkowej skali można ocenić ile nadwagi ma kot.

Kwestia odchudzenia niech będzie ustalona z lekarzem prowadzącym bo przed zaleceniami dietetycznymi trzeba zbadać kota
    • jul-kot Re: waga kota 04.01.15, 01:21
      Karmisz kota samą suchą karmą i martwisz się, że tyje. Sucha karma zawiera sporo węglowodanów oraz dodatki, zachęcające kota do jej jedzenia ponad rzeczywiste potrzeby. Poza tym kot jedzący zbyt mało białka i tłuszczu jest ciągle głodny. Poza tym przy karmieniu suchą karmą nawet dobrej jakości kot powinien wypijać dostatecznie dużą ilość wody. RC określa tę ilość objętościowo na pięciokrotnie więcej wody niż karmy. Wagowo to wychodzi 9-10 razy więcej. To jest dużo, jeśli kot wypija mniej wody, należy się liczyć z tym, że prędzej czy później wystąpią klopoty z nerkami i układem moczowym.
      Zdrowy młody kot nie powinien być nabity, już lepiej, jeśli ma brzuszek.
    • rajka7 Re: waga kota 04.01.15, 06:44
      bardzo dziekuje za porade. Troche mam problem z ta woda... Moj kot lubi tylko pic prosto z kranu lub z mojej dloni... chociaz ma dwie I to nie male miski z woda... Nie lubi innego jedzenia, probowalam juz niejednokrotnie dawac mu swieza rybe czy skrobana poledwice ale on doslownie malutki kawaleczek gryzie dlugo I juz drugiego nie bierze ale chetniej siega po kawaleczek bulki czy wafla suchego.. A nasz lekarz vet nie mowi nic wlasnie wrociclismy z corocznych szczepien :)
      • jul-kot Re: waga kota 04.01.15, 11:55
        A próbowałaś puszki albo saszetki? One też mają dodatki zachęcające do jedzenia, a korzystniejszy skład i są mokre. Firma RC radzi w ostateczności rozmaczać suchą karmę, ale nie każdy kot zechce to jeść. Nie dawaj surowej ryby, może zechce jeść mięso gotowane lub duszone, biały ser, surowe żółtko. Moje pierwsze koty jadły chętnie gotowaną rybę. Często zmieniaj wodę w naczyniach.
        • rajka7 Re: waga kota 04.01.15, 22:09
          dzieki za podpowiedzi,a ile w takim razie dawac mu jedzenia I jak czesto, zeby troszke schudl?
          • jul-kot Re: waga kota 05.01.15, 12:35
            Nie zrozumiałaś mnie. Może nie podkreśliłem tego wystarczająco mocno. Tycie wynika z odżywiania karmą bogatą w węglowodany, przy małej zawartości białka i tłuszczu. Kot jest ciągle głodny i je to, do czego się przyzwyczaił, a na dotatek zagryza jeszcze bułką i wafelkami, to też weglowodany. Sucha karma musi zawierać mąkę, bo inaczej nie dałaby się upiec. Na dodatek jeszcze dużą ilość soli, o czym nie napisałem, co też dla kota nie jest zdrowe. Sól dodawana jest w celu zmuszenia kota do picia większej ilości wody, co jak widać na przykładzie Twojego kota i tak nie działa skutecznie.
            Zagrożeniem dla kota nie jest tycie. Grube koty maja się dobrze. Śmiertelnym zagrożeniem dla kota nie pijącego wody jest odwodnienie organizmu. Sucha karma pobiera sobie brakujacą ilość wody z przewodu pokarmowego. Powoduje to nieprawidłowe działanie organów wewnętrznych, a w szczególności zagęszczenie krwi i substancji mineralnych normalnie wydalanych przez nerki. Skutkiem jest powstawanie złogów mineralnych, które krystalizują w nerkach, pęcherzu i drogach moczowych, co pociąga za sobą uszkodzenie nerek, zapalenia pęcherza i dróg moczowych, zatkania kryształami cewki moczowej, zaleganie moczu i dalsze uszkodzenia, prowadzące do śmierci.
            Zanim zaczniesz "odchudzać" kota powinnaś starać się zmienić mu dietę. To nie jest łatwe, bo kot się przyzwyczaja. Sama zmiana diety na mokrą i o większej zawartości białka i tłuszczu może spowodować schudnięcie. I na początku nie jest ważne ile tego jedzenia dostanie i jak często.
            • mist3 Re: waga kota 05.01.15, 21:05
              Kotka moich rodziców (zwykły dachowiec) była otyła - ważyła 6,9 kg. Mimo, że jest młodym kotem zaczęły się problemy z zaparciami, kręgosłupem, stawami, rzepkami kolanowymi. Groziła jej operacja (nadal nie jest do końca pewne, że nie będzie musiała mieć operacji wszycia rzepki). Od ponad pół roku jest na diecie. Ostatnio była ważona waży 6,15 kg - a więc spadek wagi spektakularny nie jest ale naprawdę widać poprawę w kondycji kota. Zaczęła się znowu bawić.
              Jednak jej odchudzanie przebiega pod kontrolą lekarza. U niej jest to podawanie suchej karmy weterynaryjnej - ściśle określona dawka - stopniowo zmniejszana pod kontrolą lekarza. Karmę ma podzieloną na kilka porcji - tak by dostawała jeść kilka razy dziennie. Kilka dawek jest rozmoczonych w wodzie (początkowo nie chciała tego jeść, ale z braku laku...). Dodatkowo dostaje wodę.
              Ja też przychylę się do opinii lekarza - idź z kotem do weterynarza i razem z nim (mam na myśli weterynarza oczywiście :) ) ustal odpowiednią dietę dla kota.
              Utuczyć kota łatwo, odchudzić - bardzo ciężko. A problemy zdrowotne oprócz cierpienia kota (i cierpienia jego właściciela, który na to patrzy) kosztować mogą Cię dużo pieniędzy,
              • jul-kot Re: waga kota 06.01.15, 11:43
                Nie pisałem o odchudzaniu. Nie uważam, żeby to było w tej chwili najważniejsze. Napisałem tylko, że być może kot sam trochę schudnie po zmianie diety. "Lekarz prowadzący", który niewątpliwie oglądał kota i badał przed szczepieniem nie wspominał o konieczności odchudzania kota. Widać nie uważał obecnej tuszy kota za zagrożenie dla życia lub zdrowia. Co prawda nie wspominał też o koniecznosci zmiany diety i o potrzebie picia wody przy karmie suchej, ale to już inna sprawa.
                Moim zdaniem kot, który nie pije chętnie wody nie powinien być żywiony wyłącznie karmą suchą. Jeśli autorka wątku doleje do tej ilości karmy jaką podaje w ciągu doby (3/4 szklanki) odpowiednią ilość wody (5x czyli około 4 szklanki) przekona się, ile właściwie karmy zjada jej kot i ile wody traci z organizmu. Zobaczy około kilograma obrzydliwej brei bez smaku i zapachu, mocno weglowodanowej a więc tuczącej. I to ma być pokarm dla drapieżnika...
                • mist3 Re: waga kota 06.01.15, 20:36
                  Oczywiście masz rację, nie chciałam podważać Twojej wypowiedzi. Na początku powinnam zaznaczyć "jeśli weterynarz powie Ci, że kota trzeba odchudzić, to trzeba to zrobić" :)
                  • jul-kot Re: waga kota 07.01.15, 07:06
                    Tamten weterynarz w ogóle mało mówi. I o nic nie pyta. Zresztą nie on jeden.
                    Podobno dawno temu w Chinach lekarze byli wynagradzani od ilości pacjentów zdrowych, a nie chorych. Ale może to tylko żart. Koncernów farmaceutycznych też tam wtedy nie było.
                    Co do karmy, nie byłem ścisły. Ona ma zapach i smak, starego, rozmoczonego chleba. Ja też daję swoim kotom suchą karmę, z konieczności, mam dużo kotów i muszę trochę oszczędzać. Ale nie jako jedyne pożywienie, dostają również karmę mokrą i mięso. A jak ktoś ma jednego kota...
                    • fretka2012 Re: waga kota 14.01.15, 15:56
                      A no właśnie właśnie, jak się ma kilka kotów i to do tego wolnożyjących pod opieką (wolnożyjące jedzą więcej, wiadomo), to trzeba oszczędzać. Ja już mam 5, w porywach jeszcze więcej.

A jaką mokrą dajesz? Tak się zastanawiam nad czymś wartościowym, a jednocześnie rozsądnym cenowo. Przeraziło mnie to co napisałeś o ilości wody, której potrzebuje kot karmiony suchą karmą, chyba jeszcze bardziej im ją ograniczę... Najgorsze są oczywiście mrozy, bo wtedy w ogóle lipa z piciem.
                      • fretka2012 Re: waga kota 14.01.15, 17:08
                        Tzn. oczywiście ograniczę suchą karmę, a nie wodę. Tak mi się niezbyt jasno napisało. Tylko muszę dawać coś innego i nie zbankrutować. Hmm, a np. serca drobiowe podobno są bardzo wartościowe dla kota? Jak często wolno podawać?
    • anaiss Re: waga kota 09.01.15, 21:31
      Moja kotka zaczęła gwałtownie tyć po sterylizacji, ma nadwagę - waży 4,8 kg i jest obecnie na diecie odchudzającej. Jako kociak miała złamaną kość udową, a 3 miesiące temu, po kolejnym złamaniu, przeszła operację amputacji głowy kości udowej, między innymi, z uwagi na tę nogę powinna utrzymywać prawidłową masę ciała. Dostaje aktualnie karmę Hill's Prescription Diet Metabolic Feline i zauważalnie schudła. Nie wiem dokładnie ile, bo nie mam w domu wagi pozwalającej na jej zważenie. Lekarz zalecił odchudzenie jej o co najmniej 1 kg.
      • anaiss Re: waga kota 09.01.15, 21:38
        Dodam jeszcze, że przyczyną nawagi było u niej podjadanie jedzenia psu, przez co utraciłam kontrolę nad ilością pochłanianego przez nią pokarmu. Prócz suchej karmy niczego innego nie lubi.
        • byly-kadi Aha, jak wazyc kota : ) 27.01.15, 20:04
          Ja waze sie sam najpierw, potem kota za kubrak i ewazymy sie razem. Waga za malo czula by sie wlaczyc pod samym kotem :)
    • tasmaklejaca-0 Re: waga kota 19.01.15, 21:38
      mój wazy 7 a wygląda jak chuderlak:( jest .b wysoki. Nie wiem czy to nie jest zwykły tygrys przypadkiem po prostu ;0 bo rudy i w pręgi. Wszyscy pytają czemu taki szczupły
    • byly-kadi Zmagam sie z tym samym .... 27.01.15, 20:02
      Teraz ma 6.3 kg, ale byla juz na 8 : )
      wZIALEM Z ULICY, WAZYLA niecalee 10 lb czyli 4. 5 kilo. Po roku te 8 .....
      Skoczylo po operacji sterylizacji mocno, pozniej chyba "good life" .......
      Vet kazal dawac max 230 kcal dziennie ze wskazaniem na "mokre" i zminimalizowaniem suchego. Po 2 miesiacach scialem prawie kilogram. Suche daje wylacznie light .
      Poza tym to trzeba uwazac, moja lubi sobie wskoczyc na stol i podkosic co nieco, glowniezolty ser albo szynke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka