Dodaj do ulubionych

Czipowanie psów

06.10.15, 16:25
Cześć. Weterynarz z usług którego korzystam męczy mnie od jakiegoś czasu o zaczipowanie psa. Dostałam namiary na www.cbdzoe.pl/ czyli na bazę zaczipowanych zwierząt. Zastanawiam się czy czipowanie ma w ogóle sens. Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • ekspert_klinika.arka Re: Czipowanie psów 06.10.15, 23:44
      Identyfikacja zwierząt ma sens. Po pierwsze w sytuacji zaginięcia lub znalezienia zwierzęcia. Po to powstają bazy danych aby w łatwy sposób można było odnaleźć opiekuna. Po drugie w trakcie podróży aby przypisać stosowne szczepienia i działanie profilaktyczne konkretnemu osobnikowi rozpoznanego nie tylko w oparciu o opis ale o unikatowy kod kreskowy.
    • claratrueba Re: Czipowanie psów 08.10.15, 05:43
      O tym jakie jest moje zdanie świadczy fakt, że od kiedy zaczęto stosować czipowanie czipuję swoje psy. Oraz przy obroży jest plakietka "zaczipowany".
      Dlaczego? Proste- znaleziony pies z czipem wcześniej czy później trafi do schroniska (lub weterynarza) które czip odczyta i powiadomi właściciela. A znaleziony pies to może być (autentyczne przypadki) pies, którego właściciela zabrało pogotowie z ulicy, pies, który pognał gdzie łapy poniosą postrzelony śrutem przez dowcipnisia lub przestraszony wybuchem petardy (tak do schroniska trafiają psy ze smyczami- czyli wyrwały się właścicielowi), pies ukradziony sprzed sklepu kiedy złodziejaszek odczytał "zaczipowany" na obroży. W schronisku w w moim mieście odnalazł się i pies z miejscowości oddalonej o 80 km. Bez czipa nie byłoby szans by właściciel go odnalazł.
      A pies, który trafia do schroniska bez czipa to idzie do adopcji. Jak moja suka- nikt jej w tym schronisku nie szukał, czipa nie miała. Ktoś, kto zadał sobie sporo trudu by nauczyć ją posłuszeństwa, wielu poleceń, chodzenia przy nodze, nie zadał sobie trudu wszczepienia czipa. Pewnie zginęła mu tak samo jak raz mi- uciekając w panice przed burzą. Po kilku godzinach zadzwoniło schronisko. Bo wiedziało do kogo dzwonić.
      • anaiss Re: Czipowanie psów 09.10.15, 11:29
        Zgadzam się. Poza tym - w przeciwieństwie do obroży czy szelek z adresatką - microchip jest razem z psem. Obrożę czy szelki pies może zgubić albo może zostać przez kogoś psu zdjęta. Mój jest zachipowany, nawet okiem nie mrugnął jak wet wstrzykiwał mu chip.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka