Dodaj do ulubionych

Piszczący chomik

27.01.05, 18:58
nasz chomik ma jakies 6 miesięcy,do pewnego czasu wszystko byo w porządku,ale
do jakiegos miesiac zaczeła piszczec (nic jej sie w tym czasie nie stało nie
spadła nigdzie ani nic), nie wyglada na to zeby cos jej bylo (je, śpi, biega
normalnie, tak jak wcześniej). Czy mieliście taki przypadek? Co jej może być?
Czy iśc z nią do weterynarza? Piszycz coraz głośniej :(

Patrycja i Zygmunt(samiczka) :)
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Piszczący chomik 27.01.05, 20:04
      Trudno odpowiedzieć czy iść z nim do lekarza. Bo co to oznacza piszczy??? Może
      poprostu rozgadał się i często gawozy, daje poprostu o sobie znać. Z tego
      bowiem co mówisz nie wykazuje żadnych innych niepokojących objawów i je i
      biega. Na Twoim miejscu poświęcałabym mu więcej uwagi i tyle. Zwróć koniecznie
      uwagę na to kiedy wydaje dźwięki. Wtedy kiedy mości sobie posłanko, gdy
      wychodzi z domku, gdy je, gdy biega po pokoju, jak go wyjmujesz.
      Dla takich małych gryzoni wizyty u lekarza nie są zbyt przyjemne i są bardzo
      stresujące może bez sensu jest go narażać na niepotrzebny stres. Jeśli jednak
      Twoj chomiczek przestanie jeść koniecznie zgłoś się do lekarza. Czasami zdażają
      sie u chomków zaklinowania worków policzkowych, które stopniowo nasilają się i
      powodują stany zapalne. Ale wówczas chomiki stają sie osowiałe, niechętne do
      jedzienia na przyszłość zwróć na to uwagę.
      miłych rozmów - ava
    • patrysha1 Re: Piszczący chomik 28.01.05, 20:49
      Wczoraj wieczorem zauważyłam, ze jak siedzi to ciężko oddycha. Dziś poszłam z
      nim do tego weterynarza i powiedział mi że ma infekcje płuc, ale że zadziwiająco
      dobrze sie trzyma, jak na taki stan. Dostałam tabletke jakąś firmy bayer ale nie
      ma nazwy na tym co dostałam. Z tym ze jest to tabletka na 3kg masy ciała. I
      problem z podawaniem chomikowi który waży jakieś 10 gram (chyba). Kuracja ma
      trwać minimum 7 dni, tylko lekki problem z podawaniem tego specyfiku, jak taką
      dawke oddzielić? Może w czymś rozpuścić?

Patrycja I Zygmunt (samiczka) :)
      • avasawaszkiewicz Re: Piszczący chomik 28.01.05, 21:32
        Najrozsądniej byłoby takiej tabletki odkruszyć trochę i wsadzić mu do jakich
        pyszności. I to takich, którą wiesz że chomik zje. Możesz też posypać mu
        jedzenie pokruszoną tabletką ale tutaj też nie zbyt znana jest pobrana dawka.
        Jeśli ta metoda nie poskutkuje w ostateczności spróbuj rozpuścić tę taletkę w
        wodzie - tylko TROSZKĘ i tabl i wody i ewentualnie ją wypije. Ale tutaj
        dawkowanie jest uciążliwe i nie wiadomo ile przyjął nie mówiąc o tym, że na
        ogół pod wpływem wody leki po pewnym czasie tracą ważność (oczywiście zależy
        jakie). Na Twoim miejscu postarałabym się jednak z karmą. Wody może nie pić,
        badź może mu nie smakować, lub tez powstanie osad z tabletki nie do wypicia.
        Ponad to chomiki waża: samce od 95-120 gramów a samiczki 85-140 gramów a nie
        10sięć także to może ułatwi Ci dawkowanie. Ja proponowała bym abyś każdą
        ćwiartkę podzieliła w miarę możliwości na kolejne ćwiartki wówczas będą one na
        około 185 gramów przy czym wiadomo, że część zostanie na łyżce, ćzęść nie
        zostanie zjedzona więc w sam raz. Wiem, że to łatwo powiedzieć, ćwiartkę na
        ćwiartkę ale staraj się tak właśnie dozować. No ale najlepiej stosuj i podawaj
        jak zalecił lekarz.
        zdrówka dla chomika - ava
        • patrysha1 Re: Piszczący chomik 28.01.05, 22:09
          No tak pzresadziłam ale zapomnialam napisac, ze to chomik dzungalski wiec wazy
          okolo 25 gram. Pierwsza dawke zdrapalam z tabletki (ktora ma srednice 0,5cm)
          skalpelem i dalam do zlizania z palca (nawet to zrobila). Wiec chyba tak jej
          bede podawac :)

Patrycja i Zygmunt (samiczka) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka