Dodaj do ulubionych

Mój kot stracił kły

18.03.05, 18:25
Mój sześcioletni kocur stracił oba górne kły,w przeciągu dwóch tygodni.Lekarz
twierdzi że nie ma problemu z dziąsłami,a utrata mogła nastąpić na skutek
wieku,z czym nie mogę się zgodzić,bo,jak wspomniałam,ma sześć
lat.Ogólnie,nigdy nie chorował,poza trzykrotnym(w ciągu życia),pojawieniem
się wielkich ropni.po pęknięciu tworzących wielkie przetoki(pojawiły się na
łapie,tylnej części grzbietu i pod szczęką.Przy ostatnim był leczony
antybiotykiem.Nie uzyskałam od lekarza jednoznacznej opinii na ten temat.Co
to może być i jak postępować?Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Mój kot stracił kły 19.03.05, 18:59
      To może być poważna sprawa. Czy Twój kocur wychodzi może na dwór? Zastanawia
      mnie skąd biorą się te ropnie. Wszystko to może mieć znaczenie. Czy to może z
      powodu walk?
      Ponadto w jakim stanie są jego ząbki? Czy bardzo pokryte są kamieniem nazębnym
      (pytam o resztę a w szczególności o zęby trzonowe i przedtrzonowe - te z
      tyłu).Jak tam stan dziąseł, czy są lekko czerwone, bądź mają intensywniejszy
      kolor w okolicach zębów? Czy może wydoczne są w jamie ustnej jakieś czerwone
      placki - owrzodzenia?
      Ponadto nie napisałeś w jaki sposób doszło do tego, że te zęby zostały
      usunięte, złamały się, ruszał się, same wypadły, zauważyłeś po fakcie?
      Bez tych informacji niestety w żaden sposób Ci nie pomogę.
      Czekam więc na dodatkowe informacje - ava
      • kate_walker Re: Mój kot stracił kły 20.03.05, 16:56
        Wychodzi na dwór,jednakże są to w sumie nieczęste wyjścia.Generalnie jest
        głównie w domu.Jeśli chodzi o walki to jest dość "ostrym" kocurem,dlatego przy
        jego ucieczkach zdarzają się.Natomiast jeśli chodzi o kły to utratę pierwszego
        zauważyłam po fakcie-nie było widać ani obrzmienia ,ani urazu w miejscu po
        kle,drugi stracił niespełna 2 tyg. po pierwszym-też zauważyłam to po
        fakcie.Jego zęby nie są pokryte kamieniem,natomiast,rzeczywiście,w okolicy
        tylnych zębów ma lekko zaczerwienione dziąsła.Bazowałam do tej pory na opinii
        p.weterynarz u której był leczony,ale jestem nimi niespecjalnie
        usatysfakcjonowana.Mieszkam w małym mieście-nie bardzo mam gdzie się zwrócić z
        tym problemem,poza ww.pania doktor.Dziękuję za pomoc!
        • kate_walker Re: Mój kot stracił kły 21.03.05, 11:24
          Chciałabym jeszcze dodać że nie zauważyłam związku pomiędzy ropniami a
          skaleczeniami po walkach.Pierwszy ropień utworzył się ok.4 lata temu ,drugi ok
          2,5 roku temu a ostatni się goi.Ten ostatni powstał pod szczęką,tak że dużo
          wskazywało na to że może mieć coś wspólnego z zębami,ale zostało to wykluczone
          przez lekarza.Zastanawiam się skąd i dlaczego ten ropień się tam pojawił.Tak
          jak pisałam wyżej,poza lekkimi zaczerwienieniami dziąseł przy tylnych zębach,w
          jego jamie ustnej jest czysto.Uszy też ma czyste.Niepokojący dla mnie jest fakt
          utraty obu kłów w krótkim odstępie czasu, u- w sumie- młodego kota.Jeśli chodzi
          o pokarm ,jest żywiony karmą dla kotów,najczęściej suchą.Nie jest kastrowany.
          Poza nim ,w domu jest obecnie jeszcze 5 kotów,nie mających takich
          problemów.Wszystkie jedzą to samo.Jeszcze mam pytanie w sprawie jego
          karmienia:czy należy zmienić mu pokarm?W jaki sposób utrudnia mu życie brak
          górnych kłów?Będę wdzięczna za pomoc!Z góry dziękuję!Bardzo się o niego
          martwię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka