IP: *.smgr.pl 12.08.06, 12:32
Proszę o opisanie trasy na Rysy - czy w ciągu jednego dnia da się bezpiecznie
wejść i zejść 1. Od Morskiego Oka 2. przez Dolinę 5 Stawów ? Bardziej
interesuje mnie druga wersja, ale z koleżanką nie jesteśmy najmłodsze i nie
uważamy się za ekspertów tatrzańskich. Kondycja i upór dopisują ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: Rysy IP: *.chello.pl 12.08.06, 13:44
      Świetny opis trasy na www.ceper.com.pl i w przewodniku Nyki. Da wejść i zejść
      oczywiście obiema proponowanymi trasami. Z D5SP najlepiej wyjść wcześnie rano
      np. 6 - na wypadek burzy. Rano mniejszy tłok , pogoda pewniejsza i widoczność
      lepsza.
      • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 16:14
        Dla Gosi- dziękuję za adresy, zaraz idę sobie poczytać :-)
    • Gość: malgosia Re: Rysy IP: *.aster.pl 12.08.06, 14:08
      opcja druga oznacza, że i tak musicie dojść do MO. w takim układzie doba
      musiałaby mieć co najmniej 32 godziny, żeby udało się to zrobić i zachować
      PRZYJEMNOŚĆ z chodzenia po górach, a nie lecieć ze stoperem w ręku. osobiście -
      odradzam. pzdr, M
      • Gość: tatromaniak Re: Rysy IP: *.localdomain / 84.38.95.* 12.08.06, 14:39
        No nie przeszadzaj, wszystko zalezy od kondycji(i pogody), a majac srednia
        kondycje mozna dojsc na Rysy i wrocic do Pieciu Stawow w ciagu 10h i nie trzeba
        biec z jezykiem na brodzie.
        Powodzenia i zycze milej wycieczki
        • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 16:11
          Dziękuję bardzo- chodzi właśnie o to, żeby mieć przyjemnośc i troche czasu na
          podziwianie gór :-)
      • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 16:13
        Dla Małgosi- właśnie tego się obawiałam, że to za długa trasa jak na jeden
        dzień.Interesuje mnie jak tam jest pod szczytem - czy bardzo trudno ?Dziękuję
        za wiadomości .
        • Gość: Wrecekrzepki Re: Rysy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:07
          Stosunkowo latwo - sa ciagi lancuchow, ale to nic w porownaniu chocby z Zawratem.
          • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 17:11
            Miły Wrecekrzepki- serdeczne dzięki- o taka wiadomość mi właśnie chodziło.
            poradzimy sobie na pewno ;-)
            • billy.the.kid Re: Rysy 12.08.06, 19:39
              na pewno sobie nie poradzicie. tak lekko licząc to jest do 12 godzin CIĄGŁEGO
              MARSZU- bez odpopczynków.
              pewnego razu do jędrzeja marusarza zwrócił się młody człowiek-było to w m.oku-
              pytając ile czasu idzie sie na rysy. staryn przewodnik zlustrował młodzieńca
              uwaznym spojrzeniem zajrzał w roziskrzone, pewne siebie oczy i taką dał
              odpowiedz: wam i dwie godziny może tarczą, mnie i trzech potrzeba, a madremu i
              czterech bedzie mało. młody człowiek przyjął odpwiedz za komplement, przygpodni
              słuchacze za ironi9ę w eleganckiej formie a kilku starych turystów przytaknęło
              słowon przewodnika poważnym pochyleniem głowy.
              • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 20:21
                Billy the Kid - mówisz o trasie spod Morskiego Oka, czy przez Dolinę 5 Stawów?
                Właśnie dlatego pojawiłam się na forum, żeby się upewnić czy mamy szanse wejść
                i zejść w ciągu jednego dnia. Jeśli trasa nie jest trudna technicznie -
                powinnyśmy dać sobie radę.Możesz uściślić jak to wygląda? Jest jeszcze opcja
                zejścia na stronę słowacką.
                • billy.the.kid Re: Rysy 12.08.06, 20:30
                  zapodane było 5 stawów. a tak faktycznie to musiałabys tam nocować. po górkach
                  skromnie licząc idziemy1,5-2km na godzinę-rachunek więc prosty. czy to przez
                  swistówke, czy szpiglasową. czas porównywalny.

od samego m.o. mopzna spokojnie wejść i wrócic.
                  jestem raczej turystą starej daty i bardzej przekonuje mnie wg wspomnbianego
                  marusarza ta ostatnia wersja. z tej pierwszej wyrosłem.
                  • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 20:46
                    A to już lepiej :-) Bo ja podałam na początku dwie wersje. Czyli zostaniemy
                    przy tej krótszej i wtedy powinno być dobrze.Cieszę się i dziekuję za dobre
                    rady. Na pewno skorzystamy
              • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 20:26
                Billy.the. kid - ok- wiem, z Moka - niedobrze.Będziemy miały nad czym
                myśleć ....
                • Gość: ana Re: Rysy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 21:15
                  hej..to może od razu dołącze się z pytaniem, wchodziłam kiedyś od strony
                  Slowacji, w tym roku planuję wejść z Polski, czy trasy te bardzo różnią się
                  stopniem trudności??
                  • Gość: ja Re: Rysy IP: *.chello.pl 12.08.06, 21:20
                    Moim zdaniem róznią się nie pod względem trudności ale techniki wchodzenia. Od
                    Słowackiej stroby łańcuchy są chyba w jednym miejscu a po stronie Polskiej
                    ponad pół godziny do samego szczytu idzie się po łańcuchach, nie trudnych ale
                    zawsze to łańcuchy, gdzie trzeba przepuszczać ludzi, czekać aż łańcuch się
                    zwolni i tym podobne (na pewno wiesz o co chodzi). I przede wszystkim wejście
                    od Polskiej strony jest o wiele bardziej wyczerpujące. Przez 3 godziny zasuwa
                    się ostro pod góre a na Słowacji idzie się i idzie po niezbyt stromym terenie.
                    • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 21:26
                      Do ja: I to jest właśnie to czego potrzebowałam :-) Serdeczne podziękowania za
                      konkretne wiadomości.
                      • Gość: ja Re: Rysy IP: *.chello.pl 12.08.06, 23:08
                        Proszę bardzo. Cieszę się że mogłam pomóc. Akurat niewiele ponad tydzień temu
                        zaatakowałam Rysy od polskiej strony. Z powodzeniem. :)
                  • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 21:24
                    Do Any- podobno od słowackiej strony jest dużo łatwiej, ale ja nie znam ani z
                    tej ani z tej- stąd moje pytanie
                    • Gość: ana Re: Rysy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 21:26
                      Dzieki ja- wlasnie o takie informacje mi chodzilo bo slyszalam wlasnie- Jolu:)
                      ze od slowackiej jest latwiej ale chcialam potwierdzenia:)dawno w Tatrach nie
                      bylam, mam nadzieje ze dam sobie rade!!pozdrawiam
                  • Gość: tatromaniak Re: Rysy IP: *.localdomain / 84.38.95.* 12.08.06, 21:28
                    Różnica miedzy wejśćiem od strony Słowacji a od strony Polskiej jest mniej
                    wiecej taka jak róznica miedzy wejściem na Zawrat od 5 Stawow, a wejściem od
                    Doliny Gąsiennicowej, oczywiscie trasa jest odpowiednio dłuższa (2 razy).
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 21:43
                      Do Any- miło mi więc , że i ja mogłam się przydać .Powodzenia więc w zdobywaniu
                      Rysów, pogody, pogody , pogody i pozdrawiam :-)
                    • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 21:46
                      Do tatromaniaka - Twój optymizm pozwala wierzyć , że się uda, byle pogoda
                      dopisała pod koniec sierpnia. Pozdrawiam
                      • Gość: ana Re: Rysy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 21:51
                        no wlasnie..podobno od 20 ma byc wiec jestem dobrej mysli:) Pozdrawiam i
                        rowniez powodzenia i samych pozytywnych wrazen!!
                      • Gość: tatromaniak Re: Rysy IP: *.localdomain / 84.38.95.* 12.08.06, 22:14
                        optymistą żyje sie lepiej:P
                        byle rano wyjsc (6-7, a jesli lubicie wczesie wstawac to ze Swistowki mozna
                        zobaczyc piekny wschod slonca, wtedy trzeba ok 5 wyjsc i liczycz na pogode), a
                        na pewno uda sie wrocic przed zmrokiem.
                        Życze milej wyczieczki i pieknych
                        • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 22:33
                          Do tatromaniaka: Pewnie , że optymistom żyje się lepiej :-) Ale oni lubią spać,
                          tak, że z tym wschodem słońca to już bym się nie upierała.I tak wyjście o 6,
                          czy 7 w wakacje to jest poświecenie.Ale czego sie nie robi dla widoków? Przy
                          okazji- czy potrzebne są raki, czy się obejdzie?
                          • Gość: tatromaniak Re: Rysy IP: *.localdomain / 84.38.95.* 12.08.06, 23:04
                            Raki??
                            Zdarza sie ze w wakacje sypie snieg, ale nie przeszadzaj z tymi rakami. Nie
                            wiem jakie są warunki na szlaku, ale podejrzewam, że jeśli jest snieg to tylko
                            w niewielkiej ilosci w rysie, a szlak idzie grzeda.
                            Spiac w schronisku idzie spac ok 22, wiec wstanie o 7 nie jest takim
                            poswieceniem.
                            pozdrawiam
                            • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 12.08.06, 23:14
                              Tatromaniaku- nie przesadzam, tylko zbieram informacje właśnie po to, żeby na
                              darmo nie dźwigać żelastwa. Jak bez raków to znaczy, że nie jest źle. Z tym
                              poświęceniem to żartowałam, nie oburzaj się . Spanie o 22 wykluczone, bo z
                              przyjaciółką spotykamy się raz w roku ;-)Wiesz ile mamy sobie wtedy do
                              opowiedzenia?Na szlaku gadanie raczej niewskazane.
                              Nie gub się z tego forum, bo widzę , że niezłe źródełko wiadomości tatrzańskich
                              tu się znalazło :-) Tylko Tatry, czy inne góry też znasz? Może za rok wybiorę
                              się na Gran Paradiso - też niewiele wiem o tych górach- tyle co z
                              filmu.Pozdrawiam
                              • Gość: tatromaniak Re: Rysy IP: *.localdomain / 84.38.95.* 13.08.06, 14:08
                                Niestety tylko Tatry i w zasadzie tylko polska czesc, ale za to bardzo dobrze,
                                zdarzalo mi sie bywac w beskidach, ale one tak nie ciagna jak Tatry.
                                pozdrawiam.
                                ps. gdzie jest Grań Paradiso?
                                • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 15.08.06, 23:37
                                  Tatromaniaku - zgubiłam to forum. Grand Paradiso powinno być. We Włoszech, o
                                  ile pamiętam z filmu to nie bardzo trudna do zdobycia góra.Ciągnie mnie wysoko,
                                  ale jeszcze w Tatrach mam mnóstwo do zwiedzania.Dzięki Twoim informacjom już
                                  nas wyjazd nabiera rumieńców. Dziękuję:-)
                                  • tatromaniak Re: Rysy 15.08.06, 23:56
                                    Ciesze się i życze wspaniałych widoków.
                                    • Gość: Jola Re: Rysy IP: *.smgr.pl 16.08.06, 15:18
                                      Nie dziękuję , żeby nie zapeszyć.Po powrocie się pochwale jak było :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka