Dodaj do ulubionych

Krew w moczu kota

28.05.05, 14:52
Witam ponownie
Mojej kotce znów odnowiły się problemy z siusianiem: od wczoraj siusia często
i po troszku, zdarzył się też mocz z krwią.
weterynarz stwierdził, że przed kilkoma tygodniami nie została do końca
wyleczona, i znow dostała antybiotyki, tym razem ma je brać dłuzej. od kilku
tygodni kicia je Renal, bo w badaniu moczu stwierdzoni szczawiany wapniowe.
podobno ten piasek uszkadza jej coś w nerkach, stąd ta krew.
poza tym kot jest w dobrej formie, nie sprawia wrażenia obolałego, bawi się
jak wzykle.

czy to się w ogóle da wyleczyć?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Krew w moczu kota 30.05.05, 18:31
      Da się wyleczyć, ale nikt nie powiedział, że nie bedzie nawrotów :(
      Dobrze że je specjalistyczną karmę; jest w takim razie szansa że kryształy się
      rozpuszczą; miejmy także nadzieję że nie wytworzą się nowe o innym pH dla
      odmiany.
      Kryształy mogą uszkadzać sluzówkę pęcherza moczowego i to jest najczęstsza
      przyczyną krwiomoczu; dobrze byłoby aby Twoja kotka więcej piła i więcej
      siusiała; przy moczu mniej zagęszczonym mniejsze ryzyko tworzenia kryształów.
      • jaketi Re: Krew w moczu kota 30.05.05, 22:56
        Pani doktor mam pytanie, czy krwiomocz przy obecności kryształów częściej
        zdarza się na skutek uszkodzenia sluzówki p.moczowego, czy śl.cewki moczowej na
        skutek przesuwajacych się kryształów?
        • anna.jozwik Re: Krew w moczu kota 01.06.05, 10:42
          O! Pani doktor sie pyta pani doktor? Godna podziwu odwaga cywilna :)
          Nikt nie robił badań nad tym czy krwiomocz zdarza się częsciej z powodu
          uszkodzenia śluzówki pęcherza moczowego czy też zdarza sie częsciej z powodu
          uszkodzenia śluzówki cewki moczowej. A co z tymi przypadkami w ktorych
          krwiomocz wynika i z jednego powodu i z drugiego? Jak je sklasyfikowac?
          I właśnie prawdopodobnie tych ostatnich jest najwięcej - moim zdaniem - bo nikt
          takich epidemiologicznych badań nie robił. Kryształy przesuwając się przez
          cewkę podrażniają ją oczywiscie mechanicznie; ale zanim do niej trafią, zwykle
          dłuższy czas przebywają w pęcherzu, przy okazji też drażniąc jego śluzówkę. W
          kazdym razie, profil leczenia pozostaje taki sam.
          Możemy o tym lub o innych sprawach porozmawiać więcej - proszę napisać na priv.
          Mam jeszcze coś do powiedzenia :)
          • ewa53s Re: Krew w moczu kota 01.06.05, 11:01
            Pani doktor, czy mogłaby Pani pocieszyć mnie w sprawie o której pisałam parę
            wątków do tyłu. Chodzi o kota któremu prawdopodobnie odnawiają się guzki -
            chyba wodniaki czy coś takiego
    • dzikistaw Re: Krew w moczu kota 02.07.13, 21:27
      Watek przedawniony ale problem dość częsty u kotów."Istnieją dwa najczęściej spotykane typy kryształów. Najpowszechniejszymi są fosforany amonowo-magnezowe tzw. struwity, które tworzą się w moczu zasadowym, a często i neutralnym (pH 7 i wyższe). „Plusem” struwitów jest to, że najczęściej są stosunkowo łatwe do rozpuszczenia. Drugim, spotykanym relatywnie często, rodzajem kryształów są szczawiany wapnia, które wytrącają się w moczu zbyt kwaśnym (pH poniżej 6) i niestety są praktycznie nierozpuszczalne. Ze względu na ryzyko powstania szczawianów wapnia nigdy nie należy podawać zdrowym kotom „profilaktycznie” karmy zakwaszającej mocz, co czasem robią opiekunowie nie chcąc dopuścić do wytrącenia się struwitów."
      Mój kot dzisiaj dostał ostatni z 8 zastrzyków..
      • kryll Re: Krew w moczu kota 12.07.13, 18:08

• dzikistaw Re: Krew w moczu kota 23.07.13, 16:14
          Badania moczu nikt nie robił(brak możliwości).Wet.pytał w jakim wieku kot był kastrowany, zadawał dużo pytań odnośnie zachowania. Kryształy struwitowe to czesta przypadłość zwłaszcza kastratów,wykluczył zapalenie pęcherza i kamieni po przeprowadzeniu z nami wywiadu.Kot dostał jakis nowy lek + steryd(jednorazowo) i antybiotyk na okres 5 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka