Dodaj do ulubionych

Hypoandrogenismus (zespół feminizujący samców)

01.06.05, 19:51
Czy mogę prosic o podanie artykułów , literatury nt temat?

istnieje podejrzenie ze mój on-ek cierpi na tą przypadłość, byłam z nim juz w
W-wie w klinice SGGW u dr Dembele, od poł roku co 2 m-ce dostaje zastrzyk 2ml
dexafortu, ale po ostatnim zastrzyku (rozbitym na dwie dawki po 1ml zgodnie z
sugestią pana dr) pies sie strasznie drapie i wygryza w pachwinach i pod
pachami. Wiekszosc lekarzy wspominała o kastracji ale bez wiekszego
przekonania.
Nie wiem juz co mam robic, do kogo sie zwrócic, jakie badania przeprowadzic.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Hypoandrogenismus (zespół feminizujący samców 02.06.05, 14:51
      Wrzuć w kilka wyszukiwarek hasło hypoandrogenismus i poczytaj, co Ci się
      wyświetli.
      ja polecam tę stronę:
      www.psy.pl/?O=3537
      DLa pocieszenia powiem, że jesteś pod opieką IMHO najlepszego warszawskiego
      weterynaryjnego dermatologa. Nie sądzę więc żebyś potrzebowała szukać jeszcze
      kogoś, no ale to Twoje zwierzę i Ty decydujesz.
      Czy jądra nie są nowotworowo zmienione?
      Gdyby hypoandrogenismus byl u Twego psa skutkiem powstania guza komórek
      Sertoliego, do rozważenia byłaby kastracja.
      • kamcia_79 Re: Hypoandrogenismus (zespół feminizujący samców 02.06.05, 15:48
        Tez uważam ze dr Dembele jest dobrym lekarzem, niestety mieszkam w bydg i
        kontakt mamy tylko telefoniczny.

Jądra nie sa zmienione, jedynym objawiem sa bardzo powiększone sutki, które co
        jakis czas sie zmniejszają jakby zasuszają, a pozniej znow powiększają. No i
        ten potworny swiąd, pies sie drapie i wygryza jak oszalały. mam nadzieje ze uda
        nam sie dodzwonic do dr, bo nie wiem co robic.

Nic na 100% nie wiadomo, czy swędzi go z powodu nadmiaru estrogenów, czy to
        jakas alergia, czy cos innego jeszcze? jakie badania zrobic zeby to sprawdzic,
        dr Dembele zadnych badan mu nie robił, tylko go obejrzał.
        Bydgoscy weterynarze twierdzili ze badania na alergie sa b. drogie, ale moze
        mozna chociaz zbadac poziom hormonów itp. Czy w przypadku nadmiaru estrogenu
        jedynym rozwiązaniem jest kastracja? Jesli tak to dlaczego zaden lekarz nie
        potwierdził tego na 100% i nie zlecił zabiegu?

jutro będe rozmiawiac z dr Dembele. Sorry ze sie tak rozpisuje, ale to dla mnie
        b.wazne.

Dziekuje za odp.
        • lenna30 Re: Hypoandrogenismus (zespół feminizujący samców 02.06.05, 21:33
          Spróbuj może porozmawiać z endokrynologiem - ja polecam prof. Slebodzinskiego z
          Poznania. Mojemu psu bardzo pomogł przy leczeniu ciężkiej niedoczynności
          tarczycy, chociaż nasz kontakt ograniczał sie do wysyłki krwi do Poznania i
          telefonów. Udalo mu sie wyprowadzic moja goldenke ze stanu prawie-spiaczkowego
          i teraz ma sie calkiem niezle przy minimalnej ilosci lekow.
          Najlepiej jak sama z nim porozmawiasz, jeśli chcesz - wyśle Ci kontakt na priv
          • kamcia_79 Re: Hypoandrogenismus (zespół feminizujący samców 03.06.05, 08:03
            Tak, poproszę, jak masz to tez adres na maila, bo przez telefon stracę majatek
            na szczególowy opis ;)

Jesli dzisiejsza rozmowa z dr Dembele mnie nie usatysfakcjonuje (mam nadzieje
            ze jednak tak nie będzie, bo mam wiele wiary w Pana dr), to będę się chwytac
            kazdej mozliwości leczenia mojego psa.

Dziekuję i pozdrawiam,
            • lenna30 Re: Hypoandrogenismus (zespół feminizujący samców 03.06.05, 09:20
              Juz wyslalam, powodzenia :)
            • rezurekcja A moze napisz maila 03.06.05, 13:45
              do dra Dembele na adres lecznicy?

www.bialobrzeska.waw.pl/plan.html
              LECZNICA DLA ZWIERZĄT
              „BIAŁOBRZESKA”
              WARSZAWA - OCHOTA
              ul. Częstochowska 20
              (wejście od ul. Białobrzeskiej 40a)

tel. (0-22) 824 29 46
              tel. kom. 0 506 108 443
              e-mail: bialobrzeska@poczta.onet.pl

• kamcia_79 Re: A moze napisz maila 03.06.05, 14:34
                Nie wiedziałam ze dr Dembele przyjmuje tez w tej lecznicy. Jesli nie uda mi się
                do niego dodzwonic to napiszę. Ale telefon załatwiłby sprawę od ręki.

Dziekuję za info.
                • rezurekcja Re: A moze napisz maila 03.06.05, 14:56
                  kamcia_79 napisała:

> do niego dodzwonic to napiszę. Ale telefon załatwiłby sprawę od ręki.

co prawda, to prawda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka