Dodaj do ulubionych

operacja oka

28.06.05, 09:03
w czasie zabawy kotow jeden drugiemu zadrapal oko, leczylam to kroplami jak
rowmiez antybiotykiem, na oku powstala przezroczysta blonka,czy jest mozliwe
usuniecie tej blonki bez uszkodzenia oka?
Obserwuj wątek
    • tralalumpek podnosze/nt 28.06.05, 20:37
    • pierozek_monika Re: operacja oka 28.06.05, 20:42
      jeśli dobrze sądzę, że to rozdrapana błonka, to zostaw - sama się zrośnie za
      jakiś czas.
      • tralalumpek Re: operacja oka 28.06.05, 20:47
        to nie rozdrapana blonka, to narosnieta blonka ktora moim zdaniem mozna usunac
        nie wiem tylko jak sie ma do tego fachowiec
        • avasawaszkiewicz Re: operacja oka 28.06.05, 23:34
          Nie wiem co oznacza ta narośnięta błonka ale ja wyobrażam sobie to w ten sposób,
          że Twój kociak miał wrzód. Został on wyleczony. Rogówka zrosła się ale w miejscu
          zrośnicia powstała blizna. Z czasem takie blizny wchłaniają się i zmniejszają
          nawet do całkowitego zniknięcia - ale to wsyztsko zalezy od rodzaju uszkodzenia.
          Czasem też dochodzi do zwapnienia takich blizn. Zarówno z jednym jak i zdrugim
          fantem w przypadku oczu psich i kocich niestety nie robi sięnic. O ile
          oczywiście jest to ten problem, który wyżej opisałam. Jest to związane z tym, że
          oko kocie a także psie jest bardzo wrażliwe i na wszelkie czynności z nim
          związane odpowiada silnym stanem zapalnym błonu naczyniowej ze wszelkimi
          konsekwencjami. W przypadku ludzi taki stan zapalny nie pojawia się stąd u ludzi
          operacje tego typu wykonuje się. Tutaj niestety zaniechano takich prób.
          Dodatkowym czynnikiem jest też to, że zwierzęta w przeciwieństwie do ludzi nie
          posługują się przede wszytskim wzrokiem ale najpierw węchem, słuchem a dopiero
          potem oczkami. Nie mówiąc o tym, że naogól blizny takie w niewielkim stopniu
          ograniczaja widoczność stąd ryzyko operacji, narkozy itp nie jest wskazane.
          Pozdrawiam - ava
          • tralalumpek Re: operacja oka 29.06.05, 09:41
            a oko wyglada tak

img295.echo.cx/img295/6985/unbenannt7a6vm.png
            • cleo_1 Re: operacja oka 01.07.05, 12:19
              slicznego masz kotka, tralalumpek. Naprawde.
              Nie piszesz, co powiedzial vet w tej sprawie? Moze lepiej po prostu pojsc na
              konsultacje do specjalisty?
              zycze powodzenia i zdrowia dla kotka.
              • tralalumpek Re: operacja oka 01.07.05, 17:09
                lekarz do ktorego chodze z kiciami zaproponowal operacje, on sam nie
                przeprowadza operacji wiec zakladam ze nie chodzi mu o wlasny geszeft,
                chcialam tylko potwierdzic jego diagnoze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka