Dodaj do ulubionych

młode króliczki- pilne

28.06.05, 18:01
Moja króliczka ma znowu młode. Niestety poprzednie małe zabiła.(pisałam już o
pomoc poprzednim razem, pani doktor pisała że nie powinna ich odrzucić)Teraz
ma nowe i nie wiem jak sprawdzić czy małe sa przez nią karmione.Czy młode
króliczki wydają jakies dzwięki jak sa głodne? Mają 1 dzień i wyglądaja na
zdrowe i ruchliwe. Ale co dalej?(poprzednie umarły na 3 dzień-zostały
wdeptane w ściólkę. Szkoda nieboraczków. prosze napiszcie jeśli mieliście
jakies doświadczenia w wychowie małych królików. pozdrawiam iwona
Obserwuj wątek
    • jul-kot Re: młode króliczki- pilne 28.06.05, 19:18
      Witam!
      Nie niepokój matki, nie bierz małych do ręki, nie oglądaj ich. Przynajmniej na
      kilka dni, a lepiej na dłużej przykryj klatkę szmatą, matka będzie się czuła
      bezpieczniej. Nie sprawdzaj, czy je karmi, jeśli ich nie karmi, i tak na to nic
      nie poradzisz. Jeśli w klatce oprócz matki i dzieci są inne króliki, musisz je
      przenieść do innej klatki. Królica musi mieć spokój, gryzonie w stresie często
      nawet zjadają swoje dzieci.
      Pozdrawiam, Juliusz.
    • avasawaszkiewicz Re: młode króliczki- pilne 29.06.05, 00:00
      Jul-kot wspaniale Ci poradził. Najlepiej dostosuj się do wszystkich jego zaleceń
      ale staraj siejak najmniej zmnieniać otoczenie króliczycy. Nie przenoś klatki
      itp. Staraj się zachowywać normalnie aby nasza matka czuła się bezpiecznie.
      Dodatkowo staraj się jak najlepiej karmić swoją króliczycę - jej ulubionymi
      smakołykami i pełnowartościowymi paszami. Pamiętając oczywiście aby dratycznie
      nie zmienić jedzenia matki aby nie pojawiły się jakieś niestrawności, czy
      problemy żołądkowe.
      Pozdrawaim - ava
      PS daj znać jak tam maluchy// o! a co do tego karmienia to możesz je
      podsłuchiwać i leciutko podglądac nie denerwując matki -NIE WKŁADAJĄC RĄK itp
      poporstu sprawdzić gdi jest matka gdzie malce??? Czy matka śpi poza budką w
      której prawdopodobnie je urodziłą tak??? czy razem z nimi. Czy maluchy popiskują itp
      3 mam kciuki i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze
      • mambaz Re: młode króliczki- pilne 29.06.05, 09:36
        małe króliczki leżą w kącie akwarium (3 sztuki), a 4 króliczek pełza po
        akwarium. króliczka jest w drugim kącie akwarium. Wygląda jakby wcale sie nimi
        nie zajmowała. 4 malec pełza po akwarium i jej szuka ale jak znajdzie to
        popiskuje i gramoli sie pod nią, ale ona odchodzi. rano nie piszczały jak
        wychodziłam do pracy. Ale wydaje mi się, że chyba je unika.
        • anuszkacan Re: młode króliczki- pilne 29.06.05, 16:22
          mambaz napisała:

> małe króliczki leżą w kącie akwarium (3 sztuki), a 4 króliczek pełza po
          > akwarium. króliczka jest w drugim kącie akwarium.
          To Ty trzymasz kroliki w akwarium? To nie rybki....
          W akwarium nie ma prawidlowej wentylacji, pochyl sie nad swiezymi siuskami krolika, zrob wdech - bedziesz wiedzial, co mam na mysli... Opary z moczu moga podrazniac drogi oddechowe, oczy - latwo dochodzi do infekcji. Jesli mozesz, radzilabym zamienic lokum krolikom.

> Wygląda jakby wcale sie nimi
          > nie zajmowała. 4 malec pełza po akwarium i jej szuka ale jak znajdzie to
          > popiskuje i gramoli sie pod nią, ale ona odchodzi. rano nie piszczały jak
          > wychodziłam do pracy. Ale wydaje mi się, że chyba je unika.

Krolice z natury NIE ZAJUMUJA sie mlodymi, jesli ich nie karmia. Karmienie odbywa sie 1-2 razy dzienie, przez kilka minut, poza tym krolice zostawiaja mlode samym sobie. gdyby przy nich siedzialy, zostawialyby swoj zapach i narazaly maluchy na szybsze znalezienie przez drapiezniki.
          Jesli spodziewales sie widoku krolicy z mlodymi, malych bawiacych sie na mamie - coz, pomyliles gatunki :(

Piszesz, ze krolica zaszla drugi raz w ciaze. Nie wiem, jaki jest cel tego rozmnazania, ale chcialam Ci zwrocic uwage na fakt, ze krolikow jest naprawde nadmiar, wiekszosc jest porzucanych przynajmniej raz w swoim zyciu (jesli maja dosc zdrowia, zeby przezyc za wczesne odstawianie od matki i zle diety (99% krolikow jest bardzo niezdrowo karmionych). Jesli chcesz, zeby maluchy mialy przynajmniej zdrowy start, nie oddawaj ich (nie zabieraj z gniazda) zanim nie skoncza 8 tygodni i w pelni nie przestawia sie z karmy matki (nie tylko mleka, jedza tez cekotrofy pozostawione przez matke, zeby zbudowac flore batreryjna jelit) na staly pokarm.
          Nie radzilabym zadnego kontaktu matki z samcem w tym okresie. W ogole radzilabym juz zaprzestac rozmnazania.

Polecam zajrzenie na strone www.kroliki.net

Pozdrawiam
          Anuszka
          www.uszata.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka