jacek3142 12.07.05, 10:09 czy to jest normalne? zawsze myślałem, że co pół roku. Proszę o odpowiedż. Jakie powody. Suczka nie miała jeszcze nigdy stosunku, czy to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: MOJA SUCZKA ROTTWEILERKA MA CIETRZKĘ CO 3 mie 12.07.05, 10:40 jacek3142 napisał: > czy to jest normalne? zawsze myślałem, że co pół roku. Proszę o odpowiedż. > Jakie powody. Suczka nie miała jeszcze nigdy stosunku, czy to ma znaczenie? 1. nie jest normalne. 2. o suczce czy kotce raczej powiemy, ze nie byla kryta lub nie byla dopuszczona (do psa/do kota). 3. A czy chcesz rozmnazac swoja sunie? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek3142 Re: MOJA SUCZKA ROTTWEILERKA MA CIETRZKĘ CO 3 mie 12.07.05, 10:50 raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: MOJA SUCZKA ROTTWEILERKA MA CIETRZKĘ CO 3 mie 12.07.05, 10:50 To ją jak najszybciej wysterylizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek3142 Re: MOJA SUCZKA ROTTWEILERKA MA CIETRZKĘ CO 3 mie 12.07.05, 10:53 dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja sterylizacja 12.07.05, 11:07 radzimy sterylizacje poniewaz 1. niewykluczone, ze bedziesz chcial uniknac niechcianych szczeniakow, dla ktorych mozesz nie znalezc domu 2. bedziesz chcial uniknac watahy psow ciaganacych za Twja suczke w czasie cieczki 3. antykoncepcja hormonalna (czyli podawanie psicy tabletek hormonalnych) moze byc nieskuteczna natomiast czestym - a nawet bardzo czestym - skutkiem ubocznym zazywania hormomonow jest ropomacicze. Wtedy konieczna jest natychmiastowa interwencja chirurgiczna. Sterylka jest wtedy zabiegiem ratujacym zycie psicy. 4. naszym zdaniem (moim i mysiam i pierozek.moniki i nie tylko) jesli Twoja sunia nie jest przeznaczona do tzw. reptodukcji , to jest korzystnie ja wysteryliwoac z wyzej podanych powodow. Inne powody są omowione tutaj. www.vetserwis.pl/rozrod.html Głaski dla psicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek3142 Re: sterylizacja 12.07.05, 11:20 Bardzo dziękuję za odpowiedż. Czy fakt, że jest młodziutka nie decyduje o tych częstych cyklach, czy potem nie ureguluję się to samo na cyle półroczne? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja jeszcze kilka punktow 12.07.05, 11:44 jacek3142 napisał: > Bardzo dziękuję za odpowiedż. Czy fakt, że jest młodziutka nie decyduje o tych > częstych cyklach, czy potem nie ureguluję się to samo na cyle półroczne? Zaraz. Po pierwsze napisz wyraznie, w jakim jest wieku. Oraz ile razy juz te cieczke miala. po drugie: zadna z nas nie jest lekarzem, wiec sie nie wypowiemy na temat przyczyny czestych cieczek, ktora wydaje sie nam podejrzana, mozeny tylko doradzac postepowanie ogolne i przedstawic nasz poglad na sprawe. po trzecie: sterylke przeporwadza sie po cieczce. Lub inaczej mowiac: miedzy cieczkami. Zakladajac,ze to, co jest u Twojej psicy, to cieczka. po czwarte: bez lekarza sie nie obejdzie. Czy psica ma apetyt, jak sie porusza, czy nie jest osowiala, czy chce sie bawic. JAka jest wydzielina cieczkowa? O tym bedziesz tez musial opowiedziec lekarzowi. zachecamy do wizyty u lekarza. Przez internet mozna glownie przypuszczac, rzadko kiedy przypadek jest rozpoznawalny na odleglosc bez ogladania pacjenta. Czasem trzeba zrobic badania. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: MOJA SUCZKA ROTTWEILERKA MA CIETRZKĘ CO 3 mie 12.07.05, 11:26 no nie tak jak najszybciej :) sterylizację należy przeprowadzać w ciszy hormonalnej, Odpowiedz Link Zgłoś