19.07.05, 18:35
Mam takie pytanie. Otóż w stajni w której jeżdzę konno, kilka koni choruje na
grzybicę. Czy człowiek może zarazic się grzybicą od konia np. przy czyszczeniu?
Obserwuj wątek
    • titu_titu TAK 20.07.05, 07:51
      możesz się zarazić grzybicą od koni i to nie tylko czyszcząc chore zwierzę, ale
      mając kontakt nawet z samymi szczotkami, czaprakami, siodłami. Dlatego podstawą
      w każdej stajni są OSOBNE przyrządy do czyszczenia dla każdego konia. Grzybica
      u koni dość łatwo się rozprzestrzenia i to nie tylko w obrębie jednej stajni.
      Jeśli w tej stajni wszystkie szczotki, zgrzebła, czapraki itp. są wspólne i
      zamiennie stosowane, wkrótce zapewne każdy koń już będzie hodował własne grzyby
      i zapewniam, nie będą to pieczarki. Dotąd nie spotkałam się z tym, aby w stajni
      gdzie prowadzone są regularne jazdy było chorych na grzybicę aż kilka koni! To
      niepoważne i nieprofesjonalne. Masz pewność, że to grzybica ?
      ciągle w budowie ale działa:
      www.zbyszkowisko.webpark.pl
    • avasawaszkiewicz Re: grzybica 20.07.05, 14:08
      Przede wsyztskim za każdym razem myj rece i koniecznie poskarż się
      właścicielowi stajni mówiąc mu, że sama masz grzybicę (to sie wystraszy i może
      coś z tym zrobi). Rzeczywiście konieczne są przyrządy dla każdego zwierzaka
      oddzielne gdyż w innym przypadku wszystkie konie mogą nabawić się grzybicy. No
      i konieczne jest wszczęcie leczenia.
      Ale dla uspokojenie powiem, że taka grzybica zadko atakuje człowieka, na ogół
      nasz organizm radzi sobie z grzybem dzięki swojej własnej odporoności chyba, że
      jest osłabiony no i o ile napewno jest to grzybica. Zachowaj tylko środki
      ostrożności i przestrzegaj higieny.
      Pozdrawiam - ava
      • olencja86 Re: grzybica 25.07.05, 18:13
        Aha...dziękuję za odpowiedz. Trochę mnie zaniepokoiła, bo teraz jestem chora i
        biore antybiotyk, a zaraz potem chce sie na koniki wybrać :( Chyba jakiś actimel
        zaczne pić. A sprawa wyglada tak - nie jest to duża stajnia, ale bardzo dba się
        tam o konie. Mają oddzielne szczotki i są (chyba?) juz leczone. A zaraziły się
        właśnie na zawodach... 3 konie pojechały na zawody i przywiozły grzybicę :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka