olencja86 19.07.05, 18:35 Mam takie pytanie. Otóż w stajni w której jeżdzę konno, kilka koni choruje na grzybicę. Czy człowiek może zarazic się grzybicą od konia np. przy czyszczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
titu_titu TAK 20.07.05, 07:51 możesz się zarazić grzybicą od koni i to nie tylko czyszcząc chore zwierzę, ale mając kontakt nawet z samymi szczotkami, czaprakami, siodłami. Dlatego podstawą w każdej stajni są OSOBNE przyrządy do czyszczenia dla każdego konia. Grzybica u koni dość łatwo się rozprzestrzenia i to nie tylko w obrębie jednej stajni. Jeśli w tej stajni wszystkie szczotki, zgrzebła, czapraki itp. są wspólne i zamiennie stosowane, wkrótce zapewne każdy koń już będzie hodował własne grzyby i zapewniam, nie będą to pieczarki. Dotąd nie spotkałam się z tym, aby w stajni gdzie prowadzone są regularne jazdy było chorych na grzybicę aż kilka koni! To niepoważne i nieprofesjonalne. Masz pewność, że to grzybica ? ciągle w budowie ale działa: www.zbyszkowisko.webpark.pl Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: grzybica 20.07.05, 14:08 Przede wsyztskim za każdym razem myj rece i koniecznie poskarż się właścicielowi stajni mówiąc mu, że sama masz grzybicę (to sie wystraszy i może coś z tym zrobi). Rzeczywiście konieczne są przyrządy dla każdego zwierzaka oddzielne gdyż w innym przypadku wszystkie konie mogą nabawić się grzybicy. No i konieczne jest wszczęcie leczenia. Ale dla uspokojenie powiem, że taka grzybica zadko atakuje człowieka, na ogół nasz organizm radzi sobie z grzybem dzięki swojej własnej odporoności chyba, że jest osłabiony no i o ile napewno jest to grzybica. Zachowaj tylko środki ostrożności i przestrzegaj higieny. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
olencja86 Re: grzybica 25.07.05, 18:13 Aha...dziękuję za odpowiedz. Trochę mnie zaniepokoiła, bo teraz jestem chora i biore antybiotyk, a zaraz potem chce sie na koniki wybrać :( Chyba jakiś actimel zaczne pić. A sprawa wyglada tak - nie jest to duża stajnia, ale bardzo dba się tam o konie. Mają oddzielne szczotki i są (chyba?) juz leczone. A zaraziły się właśnie na zawodach... 3 konie pojechały na zawody i przywiozły grzybicę :( Odpowiedz Link Zgłoś