Dodaj do ulubionych

antykoncepcja kotki

13.08.02, 12:45
Mam 11-misiecznš kocicę. Za radš lek wet. raz w tygodniu daje jej 1 tabl. Provery. Mam wiec pytanie czy mimo tego ruja moze wystapic. Jesli tak to czy rozwina się " normalne" kocieta? Słyszałam ze w takich przypadkach kotki rodza sie martwe. I jeszcze jedno czy taka antykonc. jest bezpieczna dla kotki.( Chodzi o choroby itd.)
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: antykoncepcja kotki 13.08.02, 15:56
      Antykoncepcja – sprawa wyboru między podawaniu zwięrzeciu leków hormonalnych a
      sterylizacją .
      Według mnie lepiej jest zwierzę wysterylizować – szczególnie jeśli nigdy nie
      chcemy posiadać potomstwa psiego , czy też kociego , natomiast jeśli chcemy
      posiadać to ruja czy też cieczka nie jest aż taką tragedią że nie można jej
      przeżyć – tak to w końcu wymyśliła natura .
      Ale wracając do twego pytania – czy ruja może wystąpić w trakcie podawania
      Provery ?
      Jeśli będziesz sumiennie stosowała się do podawania 1 tabletki w określonym
      dniu tygodnia ( czyli np w każdy poniedziałek ) to jest to mało
      prawdopodobne , oczywiście musisz brać pod uwagę , że twoje zwierzę to żywy
      organizm i jak w każdym organizmie zdarzają się rzeczy których nie jesteśmy w
      stanie wytłumaczyć.
      Analog progesteronu który podajesz swojej kotce jest lekiem bezpiecznym i
      rzadko spotyka się po nim reakcje uboczne , a kocięta które rodzą się po
      przerwaniu stosowania antykoncepcji są jak najbardziej zdrowe i normalne –
      gdyby było inaczej lek ten nie byłby dopuszczony do obrotu , a jest to w końcu
      lek środek antykoncepcyjny dla kobiet.
      Czy taka antykoncepcja jest bezpieczna dla kotki – jest, ale musisz pamiętać ,
      że każda terapia hormonalna niesie za sobą pewne ryzyko ( nawet jeżeli jest
      ono znikome ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka