Dodaj do ulubionych

Sznaucer Olbrzym

27.07.05, 11:21
Witam,
Posiadam Sznaucera Olbrzyma, pies ma już 13,5 roku, wszystko było dobrze
niestety ostatnie lata to nasilenie się objawów chorobowych
Pies kuleje na tylnie nogi, czasem zapada się pod sobą (tzn. upada bo któraś
z tylnich nóg nie działa poprawnie)
Puszcza mocz (ten objaw jest stosunkowo nowy)
jest bardzo mało aktywny np. wystarcza mu już 20min. spacer
łysieje na szyji oraz zadzie
Jest też prawie całkiem ślepy
Część z tych dolegliwości związana jest ze starością to wiem, ale czy jest
jakiś sposób pomóc mu w tym
Z góry Dziękuję
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Sznaucer Olbrzym 27.07.05, 18:44
      Jak najbardziej.
      Przede wszystkim należało by wykonać mu szereg badań krwi oraz badań układu
      ruchu. Konieczna jest ocena stanu nerek i wątroby i jeśli narządy te zezwolą na
      stosowanie odpowiednio silnych preparatów można poprawić kondycję psiaka -
      przede wszystkim mówię tu o aparacie ruchu.
      Dobrze by było podawać mu leki przeciwbólowe i przeciwzapalne lub też leki
      wspomagające stawy - homeopatyki i kwasy tłuszczowe (jak omega) w celu poprawy
      funkcji chrząstek aby ruch nie sprawiał mu takiego bólu. Oczywiście zaburzenia
      ze strony koścca są nieuniknione. Napewno Twój psiak zwłaszcza jako olbrzym i
      do tego staruszek więszkość stawów ma już zwyrodniałych z czym nikt nic już nie
      zrobi. Ale napewno każdy ortopeda pokieruje Cię co dalej. Jak ulzyć
      przyjacielowi. Zawsze można psiaka masować oraz przed spacerem - wstawaniem
      rano nagrzewać stawy szczególnie biodrowe np: termoforem przez około 10minut.
      Ponadto ze względu na wyłysienia dobrze bybyło ocenić co jest ich przyczyną.
      Wyniki badań krwi i wygląd psa napewno nakierują lekarza prowadącego na inne
      badania. Być może Twój psiak ma np: zaburzenia hormonalne, które również uda
      się stosując odpowiednie leki "naprostować".
      Rozumiem,że Twój pies to już naprawdę staruszek
      • b_dogg Re: Sznaucer Olbrzym 28.07.05, 09:32
        Dziękuję za odp. niemniej muszę się pogodzić z tym że jest to już taki
        staruszek (chociaż będzie trudno ponieważ to mój 1 pies), Kiedy ostatnio byłem
        u weterynarza były robione badania krwi wyszło z nich że hary jest całkowicie
        zdrowy (żadnych robaków, żadnych problemów z nerkami), co do wyłysienia to
        faktycznie są zaburzenia hormonalne. Ale z drugiej strony strony lekami też
        niechce go faszerować, chociaż te przeciwbólowe czy trzeba dostać odpowiedni
        przypis czy też mozna stosować normalne tylko w jakich dawkach ??
        Dzięki
        • avasawaszkiewicz Re: Sznaucer Olbrzym 02.08.05, 17:49
          Dobrze abyś w kwestii doboru leku, bo są możliwości wybrała się do swojego
          lekarza. Dawkę dobiera się w stosunku do wagi psa. Mówiąc tu o lekach
          przeciwbólowych nie miałam na myśli tych ludzkich od bólu głowy ale
          specjalistyczne leki stosowane przy zaburzeniach funkcjonowania stawów.
          Jak chociażby wymieniony tutaj Rimadyl.
          Pozdrawiam ava
    • api3 Re: Sznaucer Olbrzym 01.08.05, 12:11
      mój pies ,też sznaucer(średni) miał bóle stawów, wet polecił nam rimadyl-
      niesterydowy przeciwzapalny lek przeciwbólowy i nasz 14-letni piesek jest jak
      nówka, nawet zaczął podnosić nogę do siusiania, czego nie mógł robić .Problemy
      ze stawami zaczęły się 2 lata temu, w okresach zaostrzeń dostaje rimadyl
      (chętnie go je, na dzwięk wstrząsania słoiczka z tabletkami sam przybiega)Jak
      go nic nie boli chętnie chodzi na spacerki i ma dobry humor. Nawet bardo stary
      pies ma prawo do bezbolesnego życia.Takjie leczenie przynosi więcej korzysci
      niż sieje spustoszeń. Zyszę Haremu zdrowia
      • b_dogg Re: Sznaucer Olbrzym 03.08.05, 09:48
        Dzieki wam bardzo, jeśli te leki naprawdę tak działają to odrazu lece do
        weterynarza bo warto aby Harciu wyzdrowiał i cieszył się jeszcze na "stare"
        lata "młodością".

I taka informacja JA jestem facetem :)
        (tam byłem brany za kobiete) :)
        • rezurekcja nicki bywaja mylace 04.08.05, 13:32
          internauta o nicku "najswietsza.panienka" jest mezczyną.
    • api3 Re: Sznaucer Olbrzym 04.08.05, 17:26
      Na wyłysiałe placki, jesli twój wet stwierdzi ,że to ze starosci sie wytarło to
      polecam preparat ze sklepu zoo, Lavete super, (tak sie chyba pisze),to sa
      krople witaminowe ,po nich mojemu psu pięknie odrosła sierść a miał na
      grzbiecie placek z tak rzadkimi włosami że skóre było widać pomimo zimowej
      siersci.Jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka