Dodaj do ulubionych

operacja rzepki u yorka

20.08.05, 20:11
witam, mam pytanie ile może kosztować w warszawie operacja rzepek (obie tylne
łapy) u yorka i na ile skuteczny jest ten zabieg? Mam na mysli powtórzenie
się zjawiska przestawiania rzepki.
Dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: operacja rzepki u yorka 22.08.05, 01:11
      Wszystko zależy od stopnia zwichania się rzepki i od tego jaki zabieg był
      wykonywany i kiedy. Mamy wiele możliwości ufiksowania rzepki. Nie wiem, która
      metoda była wykonana i z jaką skutecznością. To może ocenić jedynie ortopeda
      znajacy dokładnie przykład i badający zwierze. Dlatego też ceny zabiegów są
      różne (zależnie od metody) nie można też wykonać operacji na obydwu kończynach
      naraz było by to fizycznie dla psa nie do wykonania. Jak z resztą wiesz
      rehabilitazja i postępowanie z psiakiem po operacji jest równie ważne (nie
      wspominając o przygotowaniu do zabiegu). Czeka Cię więc ocena stanu kolan
      Twojego yorka i decyzja, która kończyna jako pierwsza. Cena jest również
      uzależniona od chirurga operującego. Jesli chodzi o samą operację bez kolejnych
      wiyt, zmian opatrunków, ewentualnych zdjęć, antybiotyków, środków przecwi
      bólowych itp powinien się on zmieścić w 800- 900zł. Ale jak mówię wsyztsko
      zalezy od operatora - napewno znajdziesz też chetnego, który wykona to i za
      500zł czy nawet mniej.
      Pozdrawiam - ava
      • jessi76 Re: operacja rzepki u yorka 22.08.05, 09:35
        Witam,
        Dziękuję bardz za odpowiedź. Nasz york ma 6,5mca - czy to nie za wcześnie na
        taką operację? Inny lekarz powiedział nam, że najlepszy wiek dla psa na tą
        operację to 1 rok, czyli wtedy kiedy pies przestanie rosnąć. Z drugiej strony
        obie rzepki są w kiepski stanie; pies praktycznie chodzi na jednej tylnej
        łapie. Lekarz, który miałby robić tą operację chce operować od razu dwie łapy,
        bo jedno uspanie, jedno przeżycie traumatyczne dla psa. Zabieg ma polegać na
        umocowaniu śrubki, tak aby umieścić rzepkę w właściwym miejscu. Taką śrubkę
        zdejmuje się po 8-10 tygodniach. Czy przy takiej metodzie można operować dwie
        łapy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka