jessi76 20.08.05, 20:11 witam, mam pytanie ile może kosztować w warszawie operacja rzepek (obie tylne łapy) u yorka i na ile skuteczny jest ten zabieg? Mam na mysli powtórzenie się zjawiska przestawiania rzepki. Dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avasawaszkiewicz Re: operacja rzepki u yorka 22.08.05, 01:11 Wszystko zależy od stopnia zwichania się rzepki i od tego jaki zabieg był wykonywany i kiedy. Mamy wiele możliwości ufiksowania rzepki. Nie wiem, która metoda była wykonana i z jaką skutecznością. To może ocenić jedynie ortopeda znajacy dokładnie przykład i badający zwierze. Dlatego też ceny zabiegów są różne (zależnie od metody) nie można też wykonać operacji na obydwu kończynach naraz było by to fizycznie dla psa nie do wykonania. Jak z resztą wiesz rehabilitazja i postępowanie z psiakiem po operacji jest równie ważne (nie wspominając o przygotowaniu do zabiegu). Czeka Cię więc ocena stanu kolan Twojego yorka i decyzja, która kończyna jako pierwsza. Cena jest również uzależniona od chirurga operującego. Jesli chodzi o samą operację bez kolejnych wiyt, zmian opatrunków, ewentualnych zdjęć, antybiotyków, środków przecwi bólowych itp powinien się on zmieścić w 800- 900zł. Ale jak mówię wsyztsko zalezy od operatora - napewno znajdziesz też chetnego, który wykona to i za 500zł czy nawet mniej. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
jessi76 Re: operacja rzepki u yorka 22.08.05, 09:35 Witam, Dziękuję bardz za odpowiedź. Nasz york ma 6,5mca - czy to nie za wcześnie na taką operację? Inny lekarz powiedział nam, że najlepszy wiek dla psa na tą operację to 1 rok, czyli wtedy kiedy pies przestanie rosnąć. Z drugiej strony obie rzepki są w kiepski stanie; pies praktycznie chodzi na jednej tylnej łapie. Lekarz, który miałby robić tą operację chce operować od razu dwie łapy, bo jedno uspanie, jedno przeżycie traumatyczne dla psa. Zabieg ma polegać na umocowaniu śrubki, tak aby umieścić rzepkę w właściwym miejscu. Taką śrubkę zdejmuje się po 8-10 tygodniach. Czy przy takiej metodzie można operować dwie łapy? Odpowiedz Link Zgłoś