donia6 02.09.02, 13:09 Jak oswajać taką papuge. Mam ją od trzech tygodni i jeszcze się mnie boi. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosia_m Re: PAPUGA Rozella Białolica 02.09.02, 21:33 Witam!!!! Na stronie www.terrarium.com.pl w jednym z poddziałów giełdy znalazłam adres mailowy osoby, która chce zamienić papugę rozellę białolicą na gada. Myślę, że człowiek ten hodował tę papugę jakiś czas i powinien co nieco na ten temat wiedzieć (mam nadzieję, że będzie chciał udzielić ci wskazówek). Jego adres e- mail: wojtas.snake@interia.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.miklusz Re: PAPUGA Rozella Białolica 02.09.02, 23:24 Papugi bardzo często wymagają wiele cierpliwości od swojego właściciela zanim pozwolą się głaskać i brać na ręce. Trzy tygodnie to nie jest zbyt długi okres. Niestety zdarzają się takie ptaki które pomimo wielu wysiłków nigdy na to nie pozwolą. Przy oswajaniu papugi pośpiech i przemoc zawsze są złymi doradcami. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: PAPUGA Rozella Białolica 03.09.02, 14:54 Witaj! Nie jestem specjalistą od ptaków, chociaż kiedyś miałem kanarki. Chyba się ze mną oswoiły, ale wystarczyło nałożyć czapkę, żeby wrzeszczały za strachu. Jak widać, były mało inteligentne. Myślę, że papugę oswaja się tak, jak inne zwierzęta. Oczywiście nie na siłę. Trzymaj jej klatkę tam, gdzie najczęściej przebywasz, pracujesz, odpoczywasz. Musi Cię często widywać, żeby się oswoić. Zachowuj się spokojnie, nie dotykaj jej bez potrzeby i nie bierz w ręce. Później staraj się przekupić ją jedzeniem. Podawaj jej z ręki to, co lubi najbardziej. Nie oczekuj, że oswoi się natychmiast. O ile wiem, papugi dosyć wyraźnie sygnalizują potrzebę bliższego kontaktu z człowiekiem, ta też kiedyś to okaże, zwłaszcza, że jak przypuszczam, jest samotna. Samotne papugi zwykle bardzo mocno przywiązują się do opiekuna. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś