Dodaj do ulubionych

Swędzace krosty u psa

22.10.05, 23:37
Mój pies od 2 miesięcy ma straszne krosty na uszach i grzbiecie. Przez to
wygryza sobie sierść. Byłam u czterech weterynarzy i żaden mu nie pomógł.
Jeden z nich powiedział, że"pies jest na tyle skomplikowanym gatunkiem,że nie
wie co mu jest". A pies nadal ma krosty, mimo 12 zastrzyków, które otrzymał i
strasznie się drapie. Czy ktoś mi może poradzić co dalej z tym robić i co to
może być?
Obserwuj wątek
    • beali Re: Swędzace krosty u psa 23.10.05, 14:24
      To mogą byc różne rzeczy,grzybiczne,alergiczne itd.Czy psiak miał robione badanie zeskrobiny? Jesli nie,to trzeba zrobić.Jaką dietę stosujesz,czy próbowałaś zmieniać?
      • herbatazcytryna Re: Swędzace krosty u psa 23.10.05, 14:45
        Pies nie miał robionych badań zeskrobiny. Czy każdy weterynarz może je zrobić?
        ares ma 4 lata i ostatnio nie zmieniałam mu karmy, więc nie wiem czy to może być
        alergia.Weci nie maja pojęcia co to może być.
        • beali Re: Swędzace krosty u psa 23.10.05, 15:19
          alergia może być na wszystko;karma,środki chemiczne stosowane w domu,pchły,środki toaletowe dla zwierzat,obrózka przeciwpchelna/moja sunia miała/,rosliny /moja ma na trawy wiosną/,poza tym jeśli np.karmisz psa drobiem,a zmieniłaś dostawcę,to również może być przyczyną alergii/i znów moja miała na indora z jednego źródła/-tyle o alergii,ale może psiak choruje na cos zupełnie innego,więc ja teraz zrobiłam badanie zeskrobiny.Każdy wet powinien ją pobrać i odesłac do laboratorium i dziwię się trochę,że żaden jak do tej pory nie uczynił tego.Jesli nie masz zaufanego weta,wybierz się może do lecznicy,która wykonuje badania laboratoryjne,popytaj znajomych psiarzy,kociarzy,albo na forum i tu koniecznie napisz skąd jestes,ktoś na pewno poleci odpowiednie miejsce.
          Pani doktor niedawno dokładnie podawała,jakie to powinny byc badania,ale nie pamiętam,w którym wątku.Zresztą z pewnością wejdzie i tu i napisze do Ciebie.
    • herbatazcytryna Re: Swędzace krosty u psa 23.10.05, 17:55
      Problem w tym, że mieszkam w małym miasteczku - Sztumie, to jest niedaleko
      Malborka. Nie mamy tu dużego wyboru wetów i byłam juz u wszystkich. Lekarze nie
      obstawiają co to może być, tylko nie mają pojęcia. Może jeśli ktoś jest z mojej
      okolicy poleci mi dobrego specjalistę.Najgorsze ,że takie leczenie na chybił
      trafił (zastrzyki,maści) kompletnie nie skutkuje, a pies ma strupy,wyłysienia,
      drapie się strasznie i męczy.
      • beali Re: Swędzace krosty u psa 23.10.05, 18:08
        No i tu nie pomogę,jestem z Krakowa.Możesz spróbować znaleźć klinikę z laboratorium w Malborku.Może u Was nie po prostu takowego.Niestety przez net nikt nie postawi diagnozy,a skoro nie wiadomo,co to jest,to także żadnych leków nie poleci.Sorzystaj z tego
        www.vetopedia.pl/miasto6.html
      • anna.jozwik Re: Swędzace krosty u psa 24.10.05, 15:43
        Skoro drapie się strasznie, to zapewne jest straszny świąd. Świąd o tak dużym
        nasileniu zwykle bywa albo przy chorobach pasożytniczych skóry (np. przy
        świerzbie) albo przy chorobach alergicznych skóry. Konieczne jest pobranie
        zeskrobin i ich dokładne badanie mikroskopowe. Czy żaden z wetów w Twoim
        miasteczku nie posiada mikroskopu? Na pewno któryś posiada, a badanie jest
        proste do wykonanaia, potrzeby jest silny ług potasowy lub zasadowy i mikroskop.
        natomiast jeśłi to alergia to diagnozowanie niestety nie będze łatwe, może
        potrzebne byłoby badanie krwi. Jeśli w Waszym miasteczku są problemy z
        diagnostyką, to dużą bazą diagnostyczną dysponuje Szpital Krzemińskiego w
        Gdańsku, spróbuj znaleźć na niego namiary w internecie.
        • herbatazcytryna Re: Swędzace krosty u psa 24.10.05, 17:11
          Dziekuje, chyba sie wybiore do Gdańska.Pozdrawiam
    • joss1 Re: Swędzace krosty u psa 26.10.05, 09:53
      Moj psiak miał (ma) świerzba więc wiem co to znaczy uporczywe drapanie. Nie
      wyobrażam sobie, że mozna psa faszerować zastrzykami nie wiedząc co mu jest. A
      moga to być różne schorzenia, które zostały juz tutaj wymienione. Wydaje mi
      sie, że zastrzyk na alergię nie pomoże w świerzbie, i odwrotnie. Zyczę
      zażegnania problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka