Dodaj do ulubionych

transport chomika????

07.11.05, 09:43
w najbliższym czasie, będę musiała bardzo często wyjeżdżać na weekend, i nie
mam z kim zostawić mojego chomiczka, dlatego zastanawiam się nad zabieraniem
go ze sobą nie wiem tylko czy takie podróże źle nie odbiją się na jego
zdrowiu. Dodam tylko że mój Pysia to chomiczek dżungarski, i z tego co kiedyś
wyczytałam wiem że zwierzątka tej rasy są aktywne w dzień. Bardzo proszę o
poradę. Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • inka28 Re: transport chomika???? 07.11.05, 10:44
      Też mam takiego. I zabieram go w podróż pociągiem, która trwa ponad 8 godzin! Właśnie wróciliśmy, chomiś cały i zdrowy. Zabieram go w transporterze (dosyć małym), a potem przekładam do akwarium i sobie tak żyje do podróży powrotnej:)
      Znosi ją dobrze. Na drogę nie dostaje wody, bo nie ma jak zamontować poidełka w transporterze, ale ma solidny kawał marchewki. Do tego dużo trocin, ale nie świeżych, tylko z legowiska, żeby go obce zapachy nie stresowały. A cały transporter owinięty szalikiem, żeby się nie przeziębił.
      Chomiś przetrwał (a w zasadzie przespał) już kilka takich podróży i cieszy się świetnym zdrowiem, czego i Twojemu życzę:)
    • monikaa13 Re: transport chomika???? 07.11.05, 11:32
      bez problemu mozesz go zabierac w podróz. mam dwie świnki i jak gdzieś
      wyjeżdżam na noc to zawsze je zabieram ze sobą, jedną w normalnej klatce, bo
      jest mała a drugą w terrarium, dobrze znoszą podróż i jest ok.
      Jedna z tych świnek była ze mną aż na południu Polski w Karpaczu, zaznaczam, ze
      jestem z Pomorza, podróż trwała 10 godzin, wprawdzie sietrochę wymęczyła, bo
      było duszno, al ewytrzymała dzielnie. Teraz mam dwie i nie chcę już i tak
      męczyc, ale na krótsze trasy jak najbardziej, jadą ze mna.

Myślę, że najlepszym pomysłem byłoby terrarium, jest przezroczyste, wiec
      chomiczek wszystko by widział, po drugie, jest zasłonięte wiec nie będzie
      brudził. A jak jezdzisz samochodem to polecam jego klatkę wziąc ze sobą, ale to
      już nie jest konieczne.
    • avasawaszkiewicz Re: transport chomika???? 09.11.05, 20:29
      Ja jednak polecałabym transporterki. Takie aby wcale nie było w nich dużo
      miejsca (chodzi o to aby zwierzak w razie czego nie latał z całym wyposarzeniem
      po kladce czy też akwarium). Dobrze jest włożyć jakiś dobry soczysty kąsek
      (sałata, marchew) ale woda (szczególnie w miseczkach, które mogą sie przewrócić
      czy też wylać) nie jest konieczna choć w gorące dni wskazana (ale wówczas w
      specjalnych poidełkach)!
      Największe niebezpieczeństwo takich podróży to oprócz stresu, który szczególnie
      pojawia się kiedy chomiś jest nerwowo przerzucany, lub gdy otaczają go
      nieznośne hałasy jest związany z temperaturą otoczenia i przeciągami. Chomiki
      dość łatwo przeziębić. Stąd ważne jest aby podczas jesiennych i zimowych
      podróży zasłaniać ich transporterki szalikami itp no i aby w transporterku
      mogły się zakopać wiec powinny mieć dość dużo trocin i sianka. Wtedy to właśnie
      będą się czuły bezpiecznie i ciepło. Wcale nie powinny patrzeć co się dzieje na
      zewnątrz chyba, że wykazują taką chęć. Wszystko zależy jednak od charakteru
      zwierzaka. Ale pamiętajcie, że taki wielki świat jest dla nich dość
      przerażający.
      Pozdrawiam i życze miłych podróży - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka