Dodaj do ulubionych

jamnik i spanie w łóżku

10.10.02, 17:14
Wbrew pozorom nie jest to błahy problem (zwłaszcza jeśli chodzi o higienę
pościeli czy o "przestrzeń życiową"- jamnik jest potężnym 13 kg okazem). Czy
jest szansa na odzwyczajenie 5 letniego jamnika od spania w łóżku (w miarę
bezstresowego dla psa)?Spodziewam się dziecka i obawiam się, że od czasu do
czasu będę musiała położyć je przy sobie w trakcie nocnego karmienia, aż
strach pomyśleć o tej tonie psiej sierści ... Dzięki za wszystkie porady ;-)
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: jamnik i spanie w łóżku 10.10.02, 17:57
      Jeśli mam być szczery – a sam jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch łóżkowych
      jamniczych wspólników – nie będzie to łatwe ale nie twierdzę ze niemożliwe.
      Konieczne są dwie sprawy – upór i konsekwencja , bez tego ani rusz.
      Jak to zrobić – tak jak rzucić palenie – od razu i bez tracenia czasu na
      plastry i inne tego typu pomysły .
      Najlepiej w noc przed weekendem – obawiam się że będzie nieprzespana.
      Pozdrawiam życząc silnej woli
      • kate1 Re: jamnik i spanie w łóżku 10.10.02, 21:45
        Dziękuję za poradę ... ale niestety, konsekwencja mi przechodzi na widok
        skrzywdzonych smutnych jamniczych oczu (już one to potrafią) ... Pozdrawiam
        • default Re: Kate, po prostu się nie przejmuj! 11.10.02, 14:22
          Oduczenie dorosłego psa spania w łóżku to - moim zdaniem - przedsięwzięcie
          zupełnie beznadziejne, zwłaszcza jeśli chodzi o tak uparte i łóżkowe psy jak
          jamniki. Moja Trąbka nawet nie miała swojego legowiska, bo zupełnie jej nie
          było potrzebne - wolała łóżka, kanapy i fotele. Pies, którego miałam w czasie
          narodzin i niemowlęctwa mojej córki co prawda nie spał w łóżku, ale za to
          córcia, jak tylko zaczęła raczkować chętnie właziła do jego legowiska i "ton
          sierści". Nigdy nic jej nie było, jeśli dziecko nie ma alergii na sierść, to
          raczej nic mu od zdrowego, odrobaczonego i odpchlonego psa nie zaszkodzi.
          pozdr,
          def
          P.S. Obecnie sypiamy z trzema psami - niestety, nie dało rady ich tego oduczyć,
          mimo że są u nas od szczenięctwa.....
          • 1010mgosza Re: Kate, po prostu się nie przejmuj! 11.03.18, 21:17
            a ja mam jamniczka od roku i udalo mi sie naklonic go do wspolpracy tak wiec zgdzam sie z moim przedmowca adam.pietron ze konsekwencja czyni cuda..jamniki faktycznie bywaja bardzo uparte i lubia narzucać swoje zasady ale to my właściciele ostatecznie decydujemy o tym co wolno a czego nie wolno robic naszym pupilom
            • addart Re: poczytaj daty 11.03.18, 23:30
              To było 16 lat temu. Myślę że rady na ten temat są trochę spóźnione.
              • 1010mgosza Re: poczytaj daty 12.03.18, 09:11
                ale zakladam ze temat wciaz dla niektorych aktualny, dla np kolejnych wlascicieli jaminkow
                • sp9tcu Re: poczytaj daty 13.03.18, 20:23
                  Bardzo aktualny
                  Rex lubiał spać pod kołdrą oraz być przykrywany
                  czarek nie jak mu zimno lezy niedaleko kaloryfera
        • claudine Re: jamnik i spanie w łóżku 18.10.02, 09:50
          Wiesz co chba trzeba się z tym pogodzić. Tak jak moi "przedmówcy" uważam że
          jamniki są absolutnie NIEREFORMOWALNE. Próbowałam oduczyć mojego...Skończyło
          sie na tygodniu nocy wypełnionych piskami i drapaniem do drzwi. Powiem jedno:
          nigdy więcej ;)
          Pozdrawiam i życzę szczęścia
    • m.meg Re: jamnik i spanie w łóżku 20.10.02, 23:27
      Ja nie mam jamnika, ale moja rodzina ma aż dwa. Oczywiście oba mają zwyczaj
      spania w łóżkach z włascicielami (mieszkają osobno). Wszystkie jamniki o
      których słyszałam równiez mają taki zwyczaj........ Niestety nie widze szans na
      odzwyczajenie..;-)))))) Moze lepiej kupić większe łóżko....... ;-)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka