Dodaj do ulubionych

Chore łapy psa

17.10.02, 10:56
Panie doktorze! Mam 6-letniego bullteriera, który od kilku lat choruje na gronkowca. Raz jest lepiej, raz
jest gorzej. Idealnie jest zimą, kiedy są mrozy. Leczyłam go antybiotykami (pomagają na tydzień,
potem znów się zaczyna), dawałam mu autoszczepionkę (jedna uleczyla go skutecznie na dwa lata!),
w tym roku dostał już dwie autoszczepionki, bez efektu. Nie wiem, co mogę jeszcze zrobić. Wlaśnie od
wczoraj mój kochany pies znów skacze na trzech łapach, bo czwarta jest spuchnięta (a ostatni
antybiotych wziął tydzień temu). Proszę o radę. Zrobie dla mojego psa wszystko bez względu na
koszty.
Klara
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: Chore łapy psa 18.10.02, 16:57
      Twój pies może cierpieć na atopowe zapalenie skóry – o czym może swiadczyć
      brak objawów zimą – to w końcu alergia na alergeny wziewne a zimą ich stężenie
      jest najmniejsze.
      Tak naprawdę walka z gronkowcem jest walką z wiatrakami gdyż ten gronkowiec
      mieszka na
      skórze twojego psie tak jak i na skórze psa twoich sąsiadów – który jest
      zdrowy .
      Nie usuniesz go ze srodowiska jego bytowania niezaleznie jakich antybiotyków i
      autoszczepionek będziesz używała.
      W chorobach skóry tła alergicznego czy autoagresywnego chodzi o maksymalne
      poprawienia stanu skóry , zmiane diety na wspomagająca procesy metaboliczne w
      skórze.
      Twój pies niestety będzie chorował na skórę całe życie – chodzi o to by
      zminimalizować objawy i ich częstotliwość.
      Poszukaj dobrego psiego dermatologa – może warto także zastanowić się nad
      zmianą diety.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka