Dodaj do ulubionych

Temperatura kota

05.12.05, 23:13
Proszę o odpowiedź jaka jest prawidłowa temperatura kota? W jaki sposób ją
mierzyć? Ja to zrobiłam wkładając jej termometr do buzi i było 38 stopni.
Obserwuj wątek
    • wanda_rr Re: Temperatura kota 06.12.05, 01:57
      A może to ząbkowanie? I nie cieknie jej z noska tylko z mordki? Właśnie
      zauważyłam, że kilka ząbków jej kiełkuje :)
      • titu_titu Re: Temperatura kota 06.12.05, 07:49
        Zdrowy kot ma temperaturę ok. 38,2 stopnia (norma jest do 38,6). Ale nie mierzy
        się jej w pysku SZKLANYM termometrem! Bezpieczniejszy i prawidłowy jest pomiar
        w odbycie. Poza tym nie napisałaś nic więcej co się dzieje z kotem, tylko że
        coś cieknie nie wiadomo skąd. Kotu ząbkującemu nic nie cieknie aż tak, by się
        tym niepokoić. A w jakim wieku jest ten kot?
    • avasawaszkiewicz Re: Temperatura kota 06.12.05, 12:21
      Wszystko nawet temperatura ciała zależy od wieku. Nie wiem ile Twój kociak ma
      miesięcy ale u dorosłego kociaka temperatura ciała może wahać się około 38-
      39.5C co zależy od wielu czynników: od aktywności kociaka jego nerwowości,
      wielkości itp (mówię o normach). Często kociaki potrafią się tak zdenerwować,
      że temperatura wzrasta do bardzo wysokich pomomo, że z kotem właściciele
      przychodzą tylko na kontrolna wizytę nie ma z nim problemów. Temperaturę u
      ziwerząt mierzy się wkładajac delikatnie termometr w odbyt. NIGDY NIE DO
      BUZI!!! Jeśli bowiem kot lub psiak przegryzł by temometr wolę nie myśleć o
      konsekwencjach związanych, ze szkłem, rtęcią itp - podobnie jesłi chodzi o
      elektryczne.
      Co do ślinienia się to nic wczesniej o tym nie było wspomniane. Nie wiem więc o
      co chodzi ale mogę tylko nadmienić, że u kotów ślinienie si, aż do powstawania
      piany (tzw bicie piany u kotów) jest to oznaka stresu, strachu - być może
      podczas mierzenia temperatury coś takiego udało się zaobserwować.
      Pozdrawiam - ava
      • wanda_rr Re: Temperatura kota 06.12.05, 12:40
        temperaturę mierzyłam termometrem elektronicznym. A Alma, która ma 6 miesięcy
        na samą myśl o moim zainteresowaniu jej pupą jeżyła sierść. Juz taka odważna
        nie jestem i pomiar temperatury zostawię wet. niech on sie pomęczy :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka