izyda79 06.02.06, 11:49 Mamy psa, ktorego zabraliśmy ze schroniska. Ma około roku. Wszystko z nim w porządku, tylko jedna sprawa mnie zastanawia. Nie ma on jąder. Co to może oznaczać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: Brak jąder u psa 06.02.06, 12:05 oznacza to, ze został wykastrowany i dzięki temu: - nie będzie interesował się suczkami w cieczce - ryzyko guzów prostaty spadło do minimum - pod innymi względami będzie identyczny jak pies z jądrami. Mój pies w linku poniżej nie ma jąder - to kochany oddany wesoły psiak Odpowiedz Link Zgłoś
izyda79 Re: Brak jąder u psa 06.02.06, 12:29 A czy po kastracji zostają jakieś slady tzn. blizny? Bo moj pies niczego takiego nie posiada. Twój Pino jest przepiękny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Brak jąder u psa 06.02.06, 12:34 Pino dziękuje :-) Mój pies jest taki włochaty, z enawet nie widać braku jąder a co dopiero blizny :) ale z obserwacji sterylizowanych suczek powiem, że blizna jest ledwo widoczna, więc u psa pewnie też ledwie widać albo wcale. Ale rzeczywiście - warto się upewnić, czy pies był kastrowany, czy też jest wnętrem. Eksperci tego forum na pewno dobrze doradzą jak to sprawdzić, jeśli w schronisku nic nie wiedzą o dokonanym zabiegu Odpowiedz Link Zgłoś
izyda79 Re: Brak jąder u psa 06.02.06, 12:47 Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Was gorąco !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Brak jąder u psa 06.02.06, 12:54 wiele nie pomogłam, ale dziękuję za pozdrowienia i też pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Brak jąder u psa 06.02.06, 15:56 Fakt, ze pies został zabrany ze schroniska rzeczywiscie przemawia za tym, że jadra zostały usuniete podczas kastracji. Czy nie powiadomiono Was o tym podczas adopcji? Jeśłi nie, to zawsze mozna zadzwonić i zapytać, czy pies taki to a taki, w czasie pobytu w schronisku został wykastrowany. Natomiast może sie okazać, że wcale nie był poddany kastracji - wówczas należałoby przejśc sie z nim do lecznicy weteryanryjnej aby sprawdzic, czy nie jest wnętrem. Czasami jądra tkwią pod skórą, czasami w kanale pachwinowym - trzeba spróbowac je wymacać, ewentualnie sprawdzic ich obecnosc np. przy pomocy usg. Jądra u wnętra lepiej usunać, gdyż maja tendecje do nowotworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
izyda79 Re: Brak jąder u psa 06.02.06, 16:17 W schronisku niestety nic nam o kastracji nie wspominano. Spróbuję się dowiedzieć. Dziękuję bardzo za odpowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś