lilith65 06.03.06, 18:26 OSATNIO ZAUWAŻYŁAMU MOJEJ SWINKI MORSKIEJ NA PYSZCZKU NAD GÓRNA WARGA ROPIEJACA RANE CZY TO COS POWAZNEGO NARAZIE SMARUJE JEJ TO MASCIA TRANOWA. CO MAM ROBIC? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: Chora swinka morska 07.03.06, 09:45 lilith65 napisała: > OSATNIO ZAUWAŻYŁAMU MOJEJ SWINKI MORSKIEJ NA PYSZCZKU NAD GÓRNA WARGA > ROPIEJACA RANE CZY TO COS POWAZNEGO NARAZIE SMARUJE JEJ TO MASCIA TRANOWA. CO > MAM ROBIC? 1. wylacz caps lock czyli wielkie litery. W Internecie wielkie litery oznaczaja krzyk. I gorzej sie czyta tekst napisany wielkimi literami. 2. Ja bym poszla do lekarza, bo skoro i rana i ropieajca,to moze byc cos powazniejszego niz sie nam wydaje. Na dodatek nie wiem, do czego sluzy masc tranowa. 3. Tu dyzurny spis lekarzy dla krolikow, ale oni z reguly znaja sie tez na swinkach www.kazior5.com/lekarze.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gagik.geworgian Re: Chora swinka morska 07.03.06, 15:02 Witam. Moim zdaniem dobrze by było, żeby świnkę obajrzał lekarz, najlepiej specjalista od gryzoni. Zdecyduje on o tym, jakie postepowanie z raną w tym przypadku byłoby najbardziej wskazane. Bywa, ze takie ropiejące rany trudno i długo się goją, a w takim wypadku może byc konieczne nawet podawanie antybiotyku. Warto też przyjrzeć się, czy świnka ma apetyt i czy nie ma problemów z pobieraniem pokarmu, a jeśli tak to ułatwic jej jedzenie przez rozdrobnienie np warzy czy owoców za pomocą noża lub na tarce. Warto też zadbać jeszcze bardziej o higiene w pojemniku, w którym jest trzymana świnka - częściej sprzątać, i nie kłaść zbyt duzo sianka na dno, gdyz może podrażniać rankę na pyszczku u świnki. Pozdrawiam - Gagik Odpowiedz Link Zgłoś