10.04.06, 14:37
witam mam pytanie gdyz pies jest gluchy to jak sie z nim obchodzic czy moge go
spuszczac ze smyczy na spacerku jak go wolac. prosze mi cos doradzic niewiem
co robic psa mam dwa dni i naprawde niewiem co robic.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: gluchota 10.04.06, 15:00
      Napisz na forum Dogomania.pl, tam na pewno coś Ci doradzą. Nie spuszczaj psa ze
      smyczy dopóki nie wypracujesz sobie jakiegoś sposobu porozumiewania się z nim i
      dopóki się wzajemnie nie poznacie - zresztą to się odnosi i do psów słyszących.
      W jaki sposób ten pies się u Ciebie znalazł? Był badany przez lekarza? Od jak
      dawna jest głuchy?
    • 1mzeta Re: gluchota 12.04.06, 13:35
      Mój psiak stracił słuch dwa lata przed tym jak nas opuścił. Na pewno nie wolno
      spuszczać psa ze smyczy - nigdy nie wiadomo co się stanie. Ja dostałam nauczkę
      jak ktoś wyciął kawał ogrodzenia z naszej posesji i Jasiek wyszedł sobie sam do
      lasu bo nikt zniknięcia ogrodzenia nie zauważył. Na nic zdało się wołanie bo po
      co? Biegiem musiałam go doganiać bo zauważyłam go z okna i dopiero wtedy sam
      biedak się zorientował gdzie to sobie zawendrował. Na pewno nie możesz też
      robić w stosunku do psa gwałtownych i niespodziewanych ruchów gdy nie jesteś w
      jego polu widzenia, zawsze staraj się go głaskać czy dotykać gdy cię widzi -
      przecież cię nie usłyszy że się zbliżasz za jego plecami a zaskoczenie tego
      typu może objawić się różną reakcją u psa. Co do formy komunikacji to staraj
      się znaleźć jakieś określone gesty do podstawowych "komend" jakie wydajesz psu
      i trzymaj się tych zasad, wiem że skutkują bo mój szybko je wtedy pojął. W
      razie czego porozmawiaj ze swoim wetem, na pewno doradzi. Pzdr i powodzenia.
      • ddb2 Re: gluchota 12.04.06, 16:24
        Pies nie mial przeciez badania na ubytek sluchu?
        Jest gluchy, ale moze pewne dzwieki do niego docieraja?
        Moze sprobowac gwizdka na ultradzwieki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka