Dodaj do ulubionych

Pilne pyt. Czy można jednorazowo podać Panadol?

12.05.06, 22:10
Chodzi o sunię. Ok 17 kg wagi. Jest podejrzenie zapalenia gardła. Od dziś
bierze Synulox. Miała temperaturę 40st.C. (pierwszy zastrzyk z antybiotyku
nie obniżył gorączki). Obecnie, 3 godziny po podaniu jednej tabletki Panadolu
temperatura spadła do 38,4st.C. Właśnie czytałem że szkodliwy jest
Paracetamol dla piesków. Jednak kiedyś sama pani lek. weterynarii powiedziała
mi że jednorazowo można Panadol podać. Zastosowałem go zamiast Pyralginu,
który jak wiadomo jest bardzo szkodliwym lekiem. Wcześniej, zanim ujawniły
się zmiany w gardle sunia miała podawany Rimadyl,gdyż sygnalizowała (jak
czasami sie u niej zdarza) ból łapek. Podejrzewam, że ten ból był jednak
spowodowany w tym przypadku nie zapaleniem stawów, ale podniesioną (nawet do
40,3st.C.) temperaturą. Dziś od lekarza dostała antybiotyk.
Na czym polega szkodliwe działanie Paracetamolu na pieski?
Obserwuj wątek
    • cat_s Re: Pilne pyt. Czy można jednorazowo podać Panado 13.05.06, 11:27
      Witaj,
      Poczekaj oczywiście na opinię ekspertów a najlepiej zadzwoń do swojego weterynarza.

Ale na szybko:
      www.vetcontact.com/pl/forum.php?p_lng=&p_cmd=print&p_days=10000&p_entry=491&fachgebiet=0&p_first=?p_lng=?p_lng=

* Czy na bóle stawów dla psa moge mu podać etoran? nie jestem weterynarzem szukam rady, pies ma 13 lat zastanawiam się nad uśpieniem, ma grzybice odbytu-leczona, tylko teraz ją bardzo boli i chcę wiedzieć czy moge jej to podać proszę o pilną odpowiedz z góry dziękuje

* Jeśli już to robi to Pani na własną odpowiedzialność-Etoran jak sprawdziłam to substancja czynna paracetamol(tylko należy zwrócić uwagę,że jest jeszcze Etoran max chyba z kofeiną-tego absolutnie nie wolno)
      Są leki specjalnie dla psów-u nich mają najmniej działan ubocznych-są to Rimadyl(karprofen)i Tolfedine(kwas tolfenamowy)
      Paracetamol jako <mniejsze zło> mogłabym zalecić jedynie u psa ze stwoerdzonymi skłonnościami do owrzodzeń przewodu pokarmowego,każdy lek ma bowiem swoje skutki uboczne(o ile u nadwrażliwych psów Rimadyl mógłby spowodować "wrzody" przewodu pokarmowego,to w przypadku paracetamolu skutkiem ubocznym może być martwicowe zapalenie wątroby u psa-i o tym musi Pani wiedzieć decydując się na jakikolwiek lek,tym bardziej u 13 letniego psa-wiec obserwować psa,w razie podania jednego z tych leków na objawy uboczne-krew w kale lub fusowate wymioty-Rimadyl i Tolfedine-bardzo rzadko ,oraz wymioty z żółcią,utrata apetytu,zaparcie lub żółtawa biegunka po paracetamolu(np.Etoran).

U starszego psa należałoby też obniżyć dawkę o jakieś 1/3 więc paracetamol ok.10/mg/kg wagi ciała psa(tyle,że paracetamol jest lekiem o niezbyt silnym działaniu przeciwbólowym więc efekt może być słaby,nie nadaje się też do długotrwałego podawania jak Rimadyl,nawet u ludzi z chorobą reumatyczną podaje się go w skojarzeniu z innym lekiem przeciwbólowym tylko doraźnie w razie bardzo silnego ataku bólu),i zmniejszyć częstotliwość podawania-do max.dwu razy na dobę.
      Rimadyl zaś jest robiony specjalnie dla psów-tabletki o specjalnym kształcie i z dodatkami smakowymi dla psa.

Pozdrawiam
      cat_s
    • gagik.geworgian Re: Pilne pyt. Czy można jednorazowo podać Panado 13.05.06, 19:35
      Witam.
      Z tego , co mi wiadomo paracetamol jest szkodliwy, ale u kotów. U kota nie
      nalezy podawać paracetamolu, gdyz jest on metabolizowany do para-aminofenolu,
      który działa silnie toksycznie i uszkadza wątrobe. U psów nie stosuje się
      paracetamolu, gdyż działa on raczej słabo i krótko i nie wykazuje działania
      przeciwzapalnego. Nie jest tez ustalona dawka , w jakiej należałoby go
      stosować, dlatego tez można go przedawakowac , co z kolei może pociągnąć za
      sobą np uszkodzenie wątroby i nerek, podrażnienie sluzówki żołądka.A w ogóle
      przeciwskazane jest podawanie paracetamolu w niewydolności wątroby inerek.
      Stąd lekarze w lecznicy zwykle w przypadku psów sięgaja po preparaty
      zawierające metamizol lub meloksykam, a w przypadku kotów - kwas tolfenamowy.
      Jeśli istnieje potrzeba podania psu leku w warunkach domowych to nalezy sięgac
      po po preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy np Aspiryna, Polopiryna,
      które dawkuje się u psa w ilości 25 mg/kg masy ciała co 8 godzin. Najlepiej
      jednak stosować takie praparaty doraźnie, gdyż przy dłuższym kilkudniowym
      stosowaniu może podrażniac śluzówkę żołądka i jelit. Ważne, by tabletak byłs
      połknięta w całości, dlatego trzeba zakupić w aptece preparat zawierający
      dawkę kw. acetylosalicylowego według zapotrzebowania u danego psa, tak aby
      uniknąć przekrajania tabletki na części.
      Jeśli pies jest chory i silnie gorączkuje to powinien w lecznicy oprócz
      antybiotyku otrzymac także lek działający przeciwgorączkowo, przeciwgorączkowo
      i przeciwzapalnie.Dlatego warto skonsultować się z lekarzem odnośnie zwlacznia
      tej gorączki. A jeśli nie możesz odwiedzić lekarza to doarzdzałbym zastosowanie
      kw. acetylosalicylowego.
      Pozdrawiam serdecznie - Gagik
      • wawanka1 tabletka a masa ciała 22.06.06, 09:26
        Witam
        Panie doktorze mam pytanie dotyczące fragmentu Pana odpowiedzi:
        > "Jeśli istnieje potrzeba podania psu leku w warunkach domowych to nalezy
        sięgac po po preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy np Aspiryna,
        Polopiryna, które dawkuje się u psa w ilości 25 mg/kg masy ciała co 8 godzin."
        Do leczniczy moge jechac dopiero jutro wiec kupilam wlasnie w aptece polopiryne
        S. Tabletki maja 300 mg kwasu acetylosalicylowego a moj lab wazy 40 kg. Troche
        przeraza mnie podanie mu az 3-ech tabletek.
        Sama nigdy nie stosowalam na sobie lekow przeciwgoraczkowych i stad moje obawy
        dlatego prosilabym bardzo o upewnienie mnie :-)
        Bedze bardzo wdzieczna za odpowiedz
        Pozdrawiam
        Anna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka