atokarczyk 05.06.06, 11:08 Chciałam zapytać jaka powinna być stosowana dieta u dwuletniego wykastrowanego kotka u którego badanie krwi wykazało, że ma chorą trzustkę. Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: chora trzustka 05.06.06, 16:49 Powinna być lekkostrawna i raczej niskotłuszczowa. Podejrzewam, że pewne chodzi o zapalenie/niewydolność trzustki? Oto przykład gotowej domowej diety lekkostrawnej: 565 g gotowanej wątróbki 175 g gotowanego ryżu 5 g oleju roślinnego 5 g węglanu wapniowego. Jedzenie powinno być raczej ciepłe i podzielone na kilka małych posiłków podawanych w ciągu dnia - a nie jeden duży. Odpowiedz Link Zgłoś
atokarczyk Re: chora trzustka 06.06.06, 13:38 Pani Doktor, czy istnieje jakaś książka lub inne zródło informacji, które podawałoby również inne przykłądy diety? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: chora trzustka 07.06.06, 14:46 Podany przepis diety zaczerpnęłam z podręcznika akademickiego, a konkretnie z ksiażki Lechowskiego i Lenarcika "Choroby przewodu pokarmowego kotów", Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1995. Niestety nie wiem czy i gdzie tak książeczka jest obecnie dostępna, trzeba byłoby poszukać po ksiegarniach. W księgarniach zapewne jest dostepnych wiele pozycji literaturowych dotyczących zarówno pielęgnacji, jak i problemów zdrowotnych kotów; zazwyczaj wszystkie takie ksiażki zawierają także rodziały dotyczące żywnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ameli133 Re: chora trzustka 08.06.06, 02:29 Ja tylko zapytam na jakiej podstawie wyszlo ze kot ma chora trzustke - poczytaj moje posty o podwyzszonej amylazie itp - moj kot wg badan tez mial problemy z trzustka ale po leczeniach i stresowaniu kota wreszcie przyjelismy do wiadomosci ze u Niego podwyzszona amylaza to normalne (choc lekarze by Go leczyli w nieskonczonosc nie wiedziec po co) i jak przestalismy kota nipotrzebnie stresowac to wszystko juz od ponad roku jest ok... Moj kot nie ma i nie mial zadnych obiawow swiadczacych o chorej trzustce - byl to tylko wynik -po rutynowym badaniu krwi wiec poczytaj sobie o objawach itp zanimmpodejmiesz leczenie - moze sie okazac ze dieta wystarczy ale nie wiem bo nie napisalas o objawach... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś