Dodaj do ulubionych

klatka dla królika

28.07.06, 09:34
jak duża klatka powinna czekać na króliczka miniaturkę, czy 100cm to naprawdę
konieczność, czy może być mniejsza?-zakładając że nie będzie w nij siedział
cały czas/ Jaie klatki mają wasze zwierzaki?
Obserwuj wątek
    • 4asiar Re: klatka dla królika 31.07.06, 15:59
      Witaj:) moim zdaniem klatka powinna byc tak duza zeby dorosly krolik mogl sie w
      calosci wygodnie rozlozyc! mysle ze mniejsza mu wystarczy, ale w wiekszej
      klatke bedzie mogl swobodnie sobie pobrykac:) mam juz od roku krolika i wlasnie
      chce zmienic mu klatke bo ta co mam jest juz za mala:( kupie mu najwieksza jaka
      jest! zeby mial swobode poruszania sie jak nie biega po pokoju:)

MAM PYTANIE!!!
      moj krolik strasznie w nocy gryzie klatke i nie daje mi spac! chce kupic nowa
      wieksza ale nie wiem jaka!!! sa klatki druciane i plastikowe! ktore sa lepsze
      dla krolikow? czy on nie przegryzie plastiku??
      z gory dzieki za porade:)
      • chloe30 Re: klatka dla królika 31.07.06, 16:02
        Mój tez gryzie. Mam drucianą, wydaje mi się lepszym rozwiązaniem, bo plastik
        zawsze może się ukruszyć.
        I tez optuję za jak największa klatką - królik spędza tam czas kiedy jestes w
        pracy/szkole dobrze, żeby miał sie jak rozłożyć.
        • 4asiar Re: klatka dla królika 31.07.06, 16:15
          dziekuje za odpowiedz:)
          moze ktos wie co zrobic by krolik przestal grysc klatke?? moze czyms ja
          posmarowac zeby nie mial ochoty tego ugrysc czy cos...?
          pozdrawiam:)
          • eveo Gryzienie klatki 31.07.06, 22:07
            Króliki prowadzą nocny tryb życia. Taka jest ich natura. Jeżeli nie możesz
            wypuszczać królika na noc, to staraj się zapewnić mu jak najwięcej ruchu w
            ciągu dnia.

Pozdrawiam
      • joanka32 Re: klatka dla królika 07.08.06, 13:32
        Witam,

Ja przy zakupie swojego 2 miesięcznego królika wzięłam taką małą klatkę, jak
        króliczek podrósł i nie mieścił się w niej to wymieniłam(kupiłam) klatkę na taką
        120x60x50. Może w niej swobodnie leżeć, ma w niej osobne miejsce na jedzenie i
        toaletę. Dobrą klatką jest taka metalowa ocynkowana, a do gryzienia jej musisz
        się niestety przyzwyczaić.Moja gryzie klatkę wtedy gdy chce z niej wyjść lub
        domaga się jedzenia i zainteresowania.

pozdrawiam
        Joanna (i Stokrotka)
    • eveo Re: klatka dla królika 31.07.06, 21:58
      Najczęściej w momencie przybycia króliczka do naszego domu zaledwie wypełnia on
      naszą dłoń. Należy pamiętać, że króliczki rosną dość szybko. Często już po
      krótkim czasie okazuje się, że klatka, którą kupiliśmy okazuje się za mała.
      Wtedy przychodzi pora kupienia drugiej, większej klatki co wiąże się z
      dodatkowym, niepotrzebnym kosztem.
      Wymiary klatki powinny mieć: minimum 100x50 cm, wys. ok. 45 cm - dla jednego
      królika miniaturowego, (czyli takiego, który będzie jako dorosły ważył około
      1,5 kg); dla dwóch: minimum 120x50 cm, wys. jak wyżej; i proporcjonalnie
      większe klatki dla większej ilości zwierząt. Oczywiście pisząc o takich
      wymiarach, mam na uwadze sytuację, kiedy królik regularnie będzie z klatki
      wypuszczany na kilkugodzinne bieganie i zabawy.
      Najlepsze są klatki z prętów ze stali nierdzewnej (ale też i najdroższe), nieco
      tańsze z drutu galwanizowanego warstwą ochronną, najtańsze ale też i nie
      polecane ze względów bezpieczeństwa są klatki wykonane z drutów powlekanych
      tworzywem sztucznym (lub nawet z samego tworzywa), które nie jest w stanie
      oprzeć się mocy króliczych zębów, a kawałki połkniętego plastiku mogą stanowić
      dla króliczego zdrowia i życia poważne zagrożenie.

Pozdrawiam
    • sunnyin Re: klatka dla królika 07.08.06, 16:46
      Mój królik tylko noce spędza w klatce-ma ja na tyle dużą, żeby wygodnie połozyć
      się na boczku i wyciągnąć nogi;-) to chyba jego ulubiona, demonstracyjna poza,
      gdy odpoczywa;-) a cały dzień kica po pokoju poza klatką-kable są zabezpieczone-
      a biorąc pod uwagę,że głównie interesują go stare gazety-ma ich pełną
      biblioteczkę;-)
      • amnestria Re: klatka dla królika 19.06.07, 13:13
        Mój uchol ma klatkę 120 cm długości. Dla niego jest to zdecydowanie za dużo ponieważ, Duffy nie jest w ogóle w niej zamykany. Myslę, że jeżeli króliczek ma klatkę tylko po to by w niej jeść, ewentualnie załatwiać swoje potrzeby, a przy tym biega po domu 24h/dobę to nawet 70 czy 8o mu starczy.
        Jeżeli jednak królik jest zamykany, to warto zakupić minimum setkę.
    • ansag Ja mam 70 cm. 03.07.07, 22:13
      Dla mojego nowego malucha jest akurat, 100 jest w ogóle super, ale jeśli królik
      jest często wypuszczany, to 70-80 spokojnie mu wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka