Dodaj do ulubionych

Bezdomne psy...

29.07.06, 14:22
Panie Doktorze mam pytanie, czy blakajacy sie, bezdomny pies, czasami
odpoczywa? Pies, ktorego znalazalam byl wycienczony, wychudzony, zmeczony na
maksa! Czy one wogole spia? Czy szukaja i węsza calymi godzinami? Przeraza
mnie to jak o tym mysle, jak taki piesek funkcjonuje w takie upaly! Czy do
lecznicy teraz trafia duzo psow wycienczonych upalami (ale raczej bezpanskich)
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: Bezdomne psy... 29.07.06, 14:57
      Witam.
      Pies jest tak mądrym zwierzęciem, że potrafi dbać o siebie, a więc, gdy jest
      upał instynkt samozachowawczy nakazuje mu szukać schronienia w cieniu i wody,
      aby ugasic pragnienie. Gdy jest głodny, będzie szukał pokarmu. A gdy jest
      zmeczony i słaby bedzie szukał kryjówki, w której będzie mógł odpocząć.
      Ale istotne w przypadku bezdomnych psów jest to , czy uda im się dotrzeć do
      pokarmu i wody - ilość miejsc , z ktorych można napiać się wody znacznie się
      zmniejsza w taką pogodę, a i nie wszystkie psy są dość sprytne, aby odnaleźć
      miejsce zasobne w wodę.
      Należy tez zwrócić uwagę na to, że wśród psów są psy , ktore są od dawna
      bezdomne (np mimo adopcji i tak wybrały wolność - znam takie przypadki) i takie
      psy świetnie sobie radzą . Ale sa tez psy , które niedawno z jakichś powodów
      stały sie psami bezdomnymi - sytuacja takich psów jest gorsza, gdyż cierpią
      psychicznie w powodu utraty swych opiekunów i poczatkowo moga tak tęsknić i
      błąkac się w ich poszukiwaniu, że nie będą nawet szukać pokarmu i dopiero muszą
      nauczyć się sobie radzić w nowej suytuacji, gdy trzeba samemu o siebie zadbać.
      W lecznicach, ktore znam raczej nie pojawiają się przypadki skrajnie
      wycieńczonych bezpańskich psów, ale trudno mi się wypowiedzieć, jak jest w
      innych lecznicach.
      Jeśli widać, że w okolicy błaka się jakis bezpański pies, to warto chociażby
      wystawić garnek z wodą (lub inne stabilne niewywrotne naczynie) i pokarm - w
      takie upały najlepiej wieczorem lub wczesnie rano i w cieniu, aby się szybko
      nie popsuł.
      Pozdrawiam słonecznie :-) - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka