Dodaj do ulubionych

apatyczna kotka

19.08.06, 21:20
Moja kotka (9 lat, sterylizowana) od poniedziałku była apatyczna. W środe
przestała jeść i pić, prawie wcale się nie ruszała tylko polegiwała ale nie
wymiotowała, nie miała czyszczenia itp. Zaniepokoiło mnie to na tyle że w
piątek poszłam z nią do weta. Ten nic nie znalazł i zlecił badania krwi. Dał
jej też zastrzyk przeciwzapalny - tak na wszelki wypadek. Kotka wieczorem tego
dnia się znacznie ożywiła , zjadła i wypiła. Badania wyszły raczej dobrze -
niezgodna z normą była tylko morfologia. Wet stwierdził że takie wyniki to
skutek odwodnienia i ją nawodnił w (dziś rano). Kotka zachowywała się niemal
normalnie. Niestety kiedy wróciłam przed chwilą do domu znalazłam kotkę znów w
takim stanie jak poprzednio. Leży, nie chce jeść, nie ucieka przed dzieckiem
(co jest absolutnie nienormalnym dla niej zachowaniem). Wydaje mi się że ma
przyspieszony oddech - zwracałam na to uwage wetowi ale stwierdził że
osłuchowo jest w porządku.
Bardzo się martwię. Co to może być? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: apatyczna kotka 21.08.06, 14:57
      Czy to badanie krwi obejmowało również profil nerkowy i wątrbowy? Tzn. enzymy
      wątrobowe, mocznik, kreatyninę? Czy wszystkie wyniki były w normie?
      A jak temperatura, czy była mierzona? Jełśi nie, proszę zmierzyc normalnym
      ludzkim termometrem włożonym w odbyt, tak jak u małych dzieci. Być może ten
      brak apetytu i pragnienia wynika z powracajacej goraczki. Czy we krwi była
      leukocytoza?
      Być może jesłi wyniki badania krwi nie odbiegają od normy, potrzebne będzie
      jakieś dodatkowe badanie, np. usg jamy brzusznej. Trudno powiedzieć bez badań,
      co może być przyczyna takie zachowania kotki, bo są to objawy bardzo
      niespecyficzne i występują praktycznie przy wszystkich chorobach.
      • realka Re: apatyczna kotka 21.08.06, 15:06
        Kotka miała mierzoną temperature w piątek 39,2 i w sobotę 39,1. Enzymy
        wątrobowe, mocznik i kreatynina w normie. Co do leukocytozy - nie wiem które
        badanie na to wskazuje? Mam wrażenie że ciężko oddycha - widocznie "chodzą" jej
        boki, ale pyszczek ma zamknięty.
        Kotka niknie mi w oczach więc dziś po południu idziemy znów do weta - spróbuje
        zasugerować usg.
        • anna.jozwik Re: apatyczna kotka 21.08.06, 16:30
          Hmm. Dyszenie może być np. oznaką bólu - i wówczas rzeczywiście usg jamy
          brzusznej może pomogłoby w diagnostyce co może być przyczyną bólu, który
          ewentualnie narząd jest zmieniony, powiększony.
          Ale to co jeszcze mi przychodzi do glowy to to, że być może przyczyną
          zachowania kotki jest jakas choroba serca lub płuc? Choroby serca i płuc często
          objawiają się dusznościami, trudnościami z oddychaniem. Więc może przydałoby
          się jeszcze zrobic zdjecie rtg klatki piersiowej.
          • realka Re: apatyczna kotka 21.08.06, 19:56
            Pani Doktor dziękuję za odpowiedź. To naprawdę miło z Pani strony, że pomimo
            własnych kłopotów udziela tu Pani rad. Życzę dużo zdrowia dla synka.
            A wracając do kota byłyśmy dziś u wet, bo gdy przyszłam do domu po południu
            kotka bardzo głośno oddychała. Zrobił rtg. Niestety nie wygląda to dobrze -
            płuca na zdjęciu są ciemne, wet opisał to jako słabo napowietrzone. Dostała
            mocniejszy antybiotyk i leki przeciwobrzękowe. Najgorsze jest to że nie wiadomo
            co jest przyczyną takieg stanu kotki. Lekarz sugerował uraz ale ona nie wychodzi
            i nic jej się ostatnio nie stało. Co może być przyczyną? Wiem że na odległość
            niewiele można powiedzieć.
            • anna.jozwik Re: apatyczna kotka 22.08.06, 15:02
              Słabo napowietrzone płuca? czyli pewnie mniejsza powietrznosc płuc... Hmm,
              wydaje mi się że możemy tu mieć do czynienia albo np. z przewlekłym
              obturacyjnym zapaleniem oskrzeli, co czasami spotyka się u starszych zwierząt.
              Albo też może być to niewydolność krążeniowo-oddechowa, czyli choroba serca,
              problemy z krążeniem i zastój krwi na terenie płuc mogą właśnie prowadzic do
              takich objawów. Jakie było serce na zdjeciu? Może warrto zrobić ekg.
              Poza tym kotka może też mieć astmę, płuca też wtedy tak wyglądają.
              • realka Re: apatyczna kotka 22.08.06, 15:31
                No dokładnie tak to lekarz określił, stwierdził ponadto ze serca nie bylo widac
                na zdjęciu zza płuc. (Zdjęcie było robione od góry). Idziemy dziś na kolejny
                zastrzyk - choć mam wątpliwości czy przy np. astmie antybiotyk pomoże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka