forumowy_okaz 02.11.06, 12:37 Nadchodzi zima. Pamiętajcie o bezdomnych zwierzakach :) Bezrozumni ludzie porzucają zwierzęta, a te tęsknią za domem. Rozejrzyjcie się dookoła, może trzeba wystawić naczynko ze świeżą wodą? Chociaż tyle... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneczqs Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 02.11.06, 12:52 Albo jedno uchylone okienko do piwnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
pixie65 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 02.11.06, 13:02 Wiesz....wystawianie naczynka z wodą o tej porze roku raczej niewiele zmieni w sytuacji bezdomnego zwierzaka... Odpowiedz Link Zgłoś
lola0071 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 20.01.07, 21:11 Nie wiem czy to dobry pomysł, bo w większości piwnic są trutki na szczury. Wydaje mi się, że bezpieczniej byłoby zostaiwć klatkę otawartą, jak się już widzi takiego zwierzaka. Oczywiście dać mu coś do jedzenia i picia, a jeśli można to nawet przygarnąć na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinska1 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 02.11.06, 14:17 Ja mieszkam w bloku, w którym zawsze dokarmialam z mamą koty w piwnicy. Pewnego dnia jak wróciłam z pracy, wszystki okienka były zakratowane a z kotami to nie wiadomo co zrobili. Teraz mamy kolejne "duszki" które dokarmiamy. Mieszkają nie wiadomo gdzie i tylko czasem gdzieś zauważymy jak przebiegają ukradkiem. Codziennie dostają coś dobrego, niestety juz nie w piwnicy tylko koło śmietnika na dworze. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota621 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 07.11.06, 17:29 Z dokarmianiem kotów jest pewien problem. Stale żywione czują się bezpiecznie i rozmnażają się na potęgę. Z kilku robi się szybko kilkanaście. Gdy przychodzi ciężka zima, część z nich ginie, głównie te najmłodsze, z jesiennego miotu. Zeszłej zimy sprzątnęłam trzy zamarznięte kocie trupy. Gdyby osoby dokarmiające zadbały o schronienia dla nich i regulację urodzin byłoby mniej takich przypadków. Pewnej wiosny przygarnęłam dziką kotkę z dwoma kociętami. Jesienią urodziła następne dwa. Nie dałam rady ich zabić. Znalezienie im domów było bardzo trudne - kotów jest za dużo na świecie, jak powiedziała moja córka. Sterylizacja poprzedzona skomplikowanym procesem odławiania, kosztowała 150 zł . To dużo. Myślę, że dokarmianie powinno być ściśle związane z opieką - schronienie, leczenie, ograniczanie rozmnażania. Te pojemniczki z jedzeniem przy śmietniku są jedynie półśrodkami. Są ludzie, którym przeszkadzają stada kotów i mają oni swoje racje. Odchody śmierdzą, wiosenne miauczenie jest czasem trudne do zniesienia, wszędobylskość kociego rodu może być wkurzająca. To są fakty. Z tych powodów należy dobrze się zastanowić zanim zacznie się być dobrym dla zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzielcowa Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 02.11.06, 15:01 forumowy_okaz napisała: > Nadchodzi zima. Pamiętajcie o bezdomnych zwierzakach :) > Bezrozumni ludzie porzucają zwierzęta, a te tęsknią za domem. > Rozejrzyjcie się dookoła, może trzeba wystawić naczynko ze świeżą wodą? > Chociaż tyle... Super pomysl z tym naczynkiem z woda zwlaszcza zima, beda zwierzaki mialy lody. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 02.11.06, 15:04 jaj sobie nie robcie :) intencja byla dobra, tylko forma nie wypalila :) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_okaz Madremu wystarczy :) 02.11.06, 15:26 Jest napisane: "Rozejrzyjcie się dookoła, może trzeba wystawić naczynko ze świeżą wodą? Chociaż tyle..." Mądremu wystarczy :) Oczywiście wszyscy wiemy: kratki w piwnicznych okienkach, ciasne budy, krótkie łańcuchy, kamienie ciskane w koty... Jeszcze uwaga: w zimie, kiedy mróz skrzypi, ptaki nie mają co pić. Ptaki nie piją śniegu ani lodu - stąd min. naczynko ze świeżą wodą :) Pozdrowienia dla wszystkich miłosników zwierząt (nie tylko wybranych, własnych) :) Odpowiedz Link Zgłoś
arrabella koce, pledy... 03.11.06, 00:29 Nieraz w domu znajdziecie niepotrzebne koce albo pledy. Zanieście je do schroniska dla zwierząt. Tam zawsze brakuje materiałów ocieplających pomieszczenia dla zwierząt :) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_okaz Rzecznik Praw Zwierząt 03.11.06, 12:19 Został powołany Społeczny Rzecznik Praw Zwierząt. Piszmy do niego, po to jest :) Klub Gaja - tel/fax 033 812 36 94 e-mail: klubgaja@klubgaja.pl Na podany mejl można pisać o przypadkach krzywdzenia zwierząt oraz pytać jak pomagać zwierzętom :) Odpowiedz Link Zgłoś
dobry.login Na mojej ulicy... 04.11.06, 13:55 Na mojej (małej) ulicy dwie albo trzy osoby dbają o okoliczne bezdomne koty, jeśli trzeba organizują wizytę u weterynarza. Niedawno na mojej ulicy okrutne dzieciary próbowały dokuczać kotkom (kamienie, kije, itp). Dzięki interwencji mieszkańców, nie doszło do tragedii. Myślę sobie: jak rodzice wychowują takie dzieciary? Dlaczego niektórzy dorośli nie uczą dzieci szacunku dla zwierząt? Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen zawsze o nich pamiętam 15.11.06, 10:47 bez względu na pore roku - jestem z tych co to mowi sie o nich " kociara" "psiara" Odpowiedz Link Zgłoś
grzehuu Re: zawsze o nich pamiętam 15.11.06, 23:25 > bez względu na pore roku - jestem z tych co to mowi sie o nich " > kociara" "psiara" Ja zostałem nazwany " koci stary " :P :] Najchetniej to bym przygranoł wszytkie bezdomne kotki :D Bym był jak Wioleta Willas :D Odpowiedz Link Zgłoś
leia5 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 15.11.06, 23:54 niestety przychodzi bardzo trudny okres dla wszystkich podwórkowych kocich burasków:(. I teraz tylko od ludzi posiadających choć odrobinę empatii zależy czy dożyją do wiosny. Ja mam pod swoją opieką 10 takich osiedlowych burasków. Karmię je codziennie i jestem w trakcie budowania dla nich domków na zime. dorota621 piszę o tym iż takie dokarmiane koty rozmnażają się na potęgę i że może to stanowić problem, zgadzam się z tym dlatego swoim buraskom dodaję specjalnie wyliczoną przez mojego weta dawkę Provery do jedzenia raz w tygodniu i odpukać narazie nie pojawiły się żadne kocie maluchy. pozdrawiam wszystkich kocich dokarmiaczy:P Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: czy provera? ... 16.11.06, 11:27 Witam, Nie dawaj kotom provery, powinnaś kotki wysterylizować. Znam karmicielki, które rozmnożyły sobie koty z kilku do kilkudziesięciu podając proverę ... Dlaczego nie provera: Nie wiesz, czy kotki przyjdą codziennie, wystarczy jeden dzień opóźnienia i jest początek rui, Nie wiesz, czy kotka nie odejdzie w krzaki i nie zwymiotuje po jedzeniu, u kotów to się zdarza, Nie wiesz, czy kotka nie jest już w rui lub w ciąży, wtedy podawać nie wolno, w rui może to spowodować ropomacicze, w ciąży obumarcie płodów lub kłopoty z rodzeniem, w skrajnym przypadku śmierć kotki przy porodzie, Nie wiesz, czy porcji dla kotki nie zje kocurek, a nie powinien, Nie wiesz, ile leku zje każda z kotek, Normalna dawka to 5 mg co tydzień, nie potrzeba ekstra wyliczeń przez weterynarza. Podawanie hormonów w perspektywie prowadzi do ropomacicza i nowotworu sutka, te obie choroby są dosyć częste i nie leczone lub zbyt późno zauważone kończą się śmiercią. Zastanów się, sterylizacje kotów bezdommnych mogą być finansowane przez gminy lub organizacje opieki nad zwierzętami. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
leia5 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 16.11.06, 23:04 wiadomym jest ze najlepszym wyjściem jest sterylizacja lub też kastaracja kotow. Lecz nie jest to takie proste jak mówisz po pierwsze są to koty dzikie uciekąjące na widok zbyt blisko zbliżającego się człowieka za płot pobliskich działek, po drugie kot po kastaracji czy tez kotka po sterylizacji potrzebuje czasu zeby dojść do siebie po takim zabiegu gdzie miałabym je trzymać? po trzecie dowiadywałam się w TOZie i wetka tam pracująca powiedziała że nie mają kasy na sterylizacje ani nawet sprzętu żeby te koty wyłapać i że provera w takich ilościach nie zaszkodzi kotom nawet jeżeli zjadłby ją kocur. Wiem że takie rozwiązanie to tylko półśrodek ale niestety te koty poprostu nie dają się złapać :/, te które były mniej dzikie juz dawno mają domy. Sądząc po efektach takich że od wiosny nie ma małych kociaków a koty dobrze się mają wolę chociaż to robić niż nie robić nic i za 2 miesiące zobaczyć stado biegających małych najprawdopodobniej z kocim katarem kociaków. Powiem szczerze że zasiałeś we mnie trochę wątpliwości dot. provery chociaż mam zaufanie do mojego weta zastanawiam się nad innym rozwiązaniem ale jakim??:( pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 18.11.06, 00:17 Witaj, Wetka z TOZu po prostu Cię spławiła, jak to się bardziej elegancko mówi. Każdy weterynarz wie, a jeśli nie wie to jest niedoukiem, że provera podawana bez kontroli SZKODZI. Z tych powodów, o których napisałem. Te zagrożenia są realne, a przypadki ropomacicza przy ciągłym stosowaniu hormonów bardzo częste. Koty dzikie łapie się w klatki-pułapki, nie potrzeba do nich podchodzić. Po sterylizacji wystarczy przetrzymać w dowolnym pomieszczeniu, np. w suchej piwnicy lub pralni lub komórce przez powiedzmy dziesięć dni. W Warszawie gminy mają na to pieniądze i są wytypowane lecznice dokonujące takich zabiegów na koszt miasta, również czasem przetrzymują. Niezależnie od tego działają organizacje opieki nad zwierzętami, które też się tym zajmują. Jeśli na Twoim terenie nie ma na to pieniędzy ani takich organizacji należy domagać się pomocy od TOZu. W końcu po co oni są i co ma oznaczać ich nazwa? Ja korzystam z takiej pomocy, ale też sterylizuję czasem koty za własne pieniądze, ode mnie biorą ulgowo. Niektóre lecznice w Warszawie okresowo mają ulgowe sterylizacje dla kotów bezdomnych. Myślę, że osoby dokarmiające koty powinny też dbać o ich sterylizację, może wspólnie łatwiej byłoby to zorganizować. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
leia5 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 18.11.06, 00:55 popytam w TOZie jeszcze raz może faktycznie da się to jakoś załatwić, zastanawia mnie tylko teraz podejście mojego weta. Gdy wypytywałam go o to czy aby napewno provera jest bezpieczna i nie zaszkodzi kotom odpowiadał stanowczo że na 100% nic się im nie stanie. Dziwne że aż tak mógł się pomylić :/. Bede miała straszny problem z przedszymaniem kotów po zabiegu, nie mam takiego pomieszczenia niestety. Trudno coś wymyśle nie z takimi problemami się radziło:). Dziekuję za rady i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 18.11.06, 04:03 Spróbuj. Dla ścisłości: ja też uważam, że lepsza provera niż nic. Daję ją moim kotkom domowym, których CHWILOWO nie mogę z różnych powodów wysterylizować (np. choroby). Ale ja tego pilnuję, a potem jest sterylizacja. I tak chirurg zwrócił mi kiedyś uwagę, że macica była zmieniona, po kilku miesiącach provery ... Niektórzy lekarze mają takie zdanie, jak Twój. Nie wiem, dlaczego, mogę się tylko domyślać. Albo są niedouczeni, albo ... ze sterylizacji mogą nic nie mieć, jeśli sami nie sterylizują, albo mieć trochę, jeden raz. A za proverę, potem leczenie, potem za sterylizację przy ropomaciczu więcej, potem za leczenie komplikacji .... można więcej. Stan wiedzy jest taki, jak piszę. Poczytaj vetserwis i forum weterynaria. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
nickowski Wszystkie zwierzęta... 18.11.06, 18:40 Dbamy o pieski, kotki, czasem o ptaszki, ale obok nas są też inne zwierzęta. Czy wiecie jaki zadziorny pyszczek ma jeż? Jeże przeważnie zimują pod kopcami liści. Sprzątając jesienny ogród, sprobujmy zostawić gdzieś pod drzewem zgarnięte w stosik opadłe liście. Może jakaś rodzina jeży zaszczyci nas swoją obecnością w ogrodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
leia5 Re: Wszystkie zwierzęta... 19.11.06, 11:47 masz rację nie tylko kotki i pieski potrzebują naszej pomocy. Ostatnio znalazłam gołębia pocztowego z przetrąconym skrzydełkiem myślałam że jeżeli ma obraczkę z numerem to musi mieć właściciela który bedzie go szukał bądz też wezmie go ode mnie jakiś hodowca ze związku gołębiarzy ale nic z tego, jeden Pan powiedział że nie ma sensu się fatygować po gołebia z kontuzją jak by był zdrowy to tak napewno by po niego przyjechał. Zamieściłam ogłoszenia na różnych stronkach gołębiarzy ale nikt się nie zgłosił. Trudno było mi go trzymać w domu gdyż mój kocur wyraznie się ożywił, robił częste podchody i próby upolowania gołąbka. Na szczęście po tyg mogliśmy go już wypuścić gdyż ze skrzydełkiem było o.k. Wiem że istnieją azyle dla ptaków ale chyba tylko w Warszawie i w Poznaniu takie funkucjonują. Dowiadywałam się czy jest takie schronisko dla ptaków gdzieś w okolicach Szczecina i niestety nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
nickowski "Wpuść Mruczka do piwnicy" 23.11.06, 12:03 Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami wystosowało apel do spółdzielni mieszkaniowych, wspólnot i administracji nieruchomości o wpuszczanie w chłodne dni bezdomnych kotów do piwnic. Akcja pod hasłem "Wpuść Mruczka do piwnicy" odbywa się już od kilku lat. Pozwólmy bezdomnym kotom przeżyć zimę. Jedno otwarte okienko ratuje im życie! To dzięki kotom pozbywamy się w mieście nadmiaru gryzoni, które zimą chętnie zamieszkują nasze piwnice i przenoszą groźne choroby pasożytnicze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
artur_29 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 27.11.06, 17:49 w urzedach gminy mozna zlozyc podanie i znaczek za 5 zl i dostaje sie karmę dla np kociakow. Tak samo kastracja kosztuje 5 zł(znaczek),w gminie maja wyznaczone lecznice steryzlizujace na koszt miast Odpowiedz Link Zgłoś
dobry.login Czy we wszystkich gminach? 28.11.06, 12:18 artur_29 napisał: > w urzedach gminy mozna zlozyc podanie i znaczek za 5 zl i dostaje sie karmę dla > np kociakow... na koszt miast Czy tak jest we wszystkich gminach? Czy trzeba spełniać jeszcze jakieś warunki oprócz złożenia tego podania? Odpowiedz Link Zgłoś
artur_29 Re: Czy we wszystkich gminach? 29.11.06, 21:29 w wydziale ochrony srodowiska zapytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
artur_29 Re: Czy we wszystkich gminach? 29.11.06, 21:41 artur_29 napisał: > w wydziale ochrony srodowiska zapytaj. a warunek to znaczek i meldunek na terenie gminy.trzeba z dowodem isc Odpowiedz Link Zgłoś
kreator2006 Ptaki 04.12.06, 16:06 Mój znajomy ornitolog twierdzi, że ptaki można a nawet trzeba dokarmiać ziarnem, grochem, orzechami i szczególnie w mroźne dni wystawiać dla nich trochę świeżej wody. Jednak trzeba widzieć jak postępować, to znaczy nie wolno podawać ptakom resztek z naszych stołów, zwłaszcza tych mocno przyprawionych albo już nadpsutych oraz gdy nie ma pokrywy śnieżnej trzeba znacznie ograniczyć dokarmianie. Ptaki powinny w pierwszym rzędzie same znajdować naturalny pokarm. Odpowiedz Link Zgłoś
nickowski Nie tylko w Święta 07.12.06, 11:46 Nie tylko w Święta pamiętajmy o zwierzętach :) vege.spinacz.pl/plik_zdj/928.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
onna16 Zauważcie 20.12.06, 19:18 Zauważcie proszę, jak działalność człowieka wpływa na zmiany w świecie zwierząt. Wszystko się zmienia, jednak jeśli możemy, bierzmy pod uwagę inne gatunki z którymi wspólnie żyjemy na Ziemi. www.gazetawyborcza.pl/1,75476,3803455.html Odpowiedz Link Zgłoś
dobry.login Zimowy apel TOZ 28.12.06, 12:52 Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce przypomina, że zima jest szczególnie trudnym okresem egzystencji dla zwierząt. Silne mrozy powodują, że zagrożenie to drastycznie wzrasta. Inspektorat TOZ co roku ratuje setki zwierząt od śmierci z powodu przemarznięcia organizmu lub wygłodzenia. Dlatego zwracamy się z apelem aby szczególnie podczas gwałtownych spadków temperatury zadbać o naszych czworonożnych i skrzydlatych przyjaciół. Pamiętaj aby: 1. zapewnić swojemu psu ocieploną budę poprzez wyłożenie jej elementów wojłokiem lub kocem oraz zakrycie wejścia od góry uchylną klapką. 2. brak ruchu u psa to podstawowy czynnik wychłodzenia organizmu psa – spuścić zwierzę z łańcucha podczas silnych mrozów . Zapewnić mu dużo ruchu. 3. podawać ocieploną wodę do picia. 4. zapewnić ciepłą karmę 2 razy dziennie. 5. zabrać psa krótkowłosego do domu, a w przypadku wyjątkowych spadków temperatury wszystkie psy. 6. pamiętaj, że koty wolno bytujące w miastach są naturalnym sprzymierzeńcem człowieka w walce z gryzoniami- zapewnić im wejście do piwnicznych korytarzy w trudnym okresie zimowym. 7. u ptaków zachodzi bardzo szybka przemiana materii – sukcesywnie je dokarmiaj w stałych miejscach nie zapominając o systematyczności. 8. zwierzęta gospodarskie nie mogą pozostawać bez opieki w otwartym terenie – należy zawiadomić Inspekcję Weterynaryjną w przypadku stwierdzenia takiego faktu. 9. zapewnienie opieki nad bezdomnymi zwierzętami należy do zadań własnych gminy – o ile spotkasz potrzebującego podczas mrozu psa lub kota pamiętaj o telefonie do właściwego urzędu. 10. wpłacić datek na schronisko dla bezdomnych zwierząt, które szczególnie w okresie zimowym jest przepełnione Zwracamy się do społeczeństwa o wyczulenie na wszelkie przypadki i odstępstwa w sprawie pozostawienia zwierząt bez należytej opieki podczas trudnych warunków zimowych. Nie bądźmy obojętni, pomagajmy sami lub prosimy zawiadamiać wszelkie służby odpowiedzialne za ochronę zwierząt w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: Zimowy apel TOZ 11.01.07, 13:08 Witam, dobry.login napisał: > Inspektorat TOZ co roku ratuje setki zwierząt od śmierci z > powodu przemarznięcia organizmu lub wygłodzenia. > Jak to robi? Przez apele czy jeszcze jakoś? Tak z ciekawości pytam ... Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
oto.jestem Re: Zimowy apel TOZ 12.01.07, 11:30 jul-kot napisał: > Witam, > > dobry.login napisał: > > > Inspektorat TOZ co roku ratuje setki zwierząt od śmierci z > > powodu przemarznięcia organizmu lub wygłodzenia. > > > > Jak to robi? Przez apele czy jeszcze jakoś? Tak z ciekawości pytam ... > > Pozdrawiam, Juliusz. Zajrzyj na stronę: toz.pl Moja uwaga jest taka: każda organizacja jest taka, jacy są ludzie do niej należący ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: zajrzałem ... 18.01.07, 20:20 No więc zajrzałem. Interwencje: zabicie gołębia, darowanie życia karpiowi ... A setki kotów umierających z głodu w zamkniętych piwnicach, lub od mrozu pod zamkniętymi na głucho lub zakratowanymi okienkami? A masowe trucie i mordowanie tych bezdomnych zwierząt? Może o taką interwencję w skali ogólnokrajowej ktoś poprosiłby TOZ? Tylko że to jest znacznie trudniejsze ... Mrozy jeszcze bedą, a piwnice już są zamknięte. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malibu6 Re: Pamietajcie o bezdomnych zwierzakach 24.01.07, 07:29 Doskonaly watek ,szkoda tylko ze nie dociera to do zbyt duzej liczby ludzi,mam na mysli docieranie do serca. Chce sie podzielic z Wami moimi przezyciami z bezdomnymi zwierzetami . Mieszkam od wielu lat w Stanach i tu jest bardzo malo bezdomnych zwierzat,przynajmniej tu gdzie mieszkam.Ale to nie oznacza ze ich nie ma.Obecnie na naszym "garnuszku" mamy z zona i corka trzy koty i dzisiaj znalezionego malego pieska.Ja sam mam juz swojego psa,kota i chomika.Tuz przed zima przygarnalem malego kotka ,mlodziutkie to szkoda bylo patrzec,ale to dziki kot wiec na dnie jak jest cieplej lata poza domem a na noc wraca zawsze do domu,i to on przyprowadzil dwoch kumpli ktorych zaczelismy dokarmiac. i tak juz pare tygodni je dokarmiamy i poimy mlekiem i woda. Dzisiaj wlasnie mielismy sie klasc spac jak uslyszelismy szczekanie pod naszym domem i zobaczylismy malutkiego pieska ,ktory sie trzasl z zimna,i jak takiego nie wziasc i nie ogrzac,nie dac jesc.Jutro trzeba bedzie sie rozejrzec,moze komus zginal a jak nie to pewnie bedzie nowy lokator w domu,albo wezmie go ktos z mojej rodziny.Nie oddamy zadnego zwierzecia do SPCA ,to taki osrodek adopcyjny dla zwierzat (z takiego osrodka mamy nasze pierwsze zwierzeta)bo tam zasada jest krotka,jak przez dwa tygodnie ktos nie adoptuje zwierzaka grozi mu uspienie,tak slyszalem ale glowy za to nie dam i nie bede ryzykowal. Jeszcze raz wielkie dzieki za ten watek i przepraszam za ten przydlugi teks,pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
oto.jestem Dobry przykład 27.01.07, 13:39 Dobry przykład :) Gdańskie koty spędzą zimę w eleganckich domkach - ufundował je, na prośbę mieszkańców opiekujących się zwierzętami, Urząd Miejski. Małgorzata Lisiewicz opiekuje się gromadką kilkunastu kotów w Oliwie. Chroniąc się przed zimnem zwierzęta wchodziły do piwnic domów. Nie wszędzie były mile widziane. - Poprosiliśmy Urząd Miejski o sfinansowanie domków dla kotów - mówi Małgorzata Lisiewicz, mieszkanka Oliwy. - Urzędnikom spodobał się pomysł, zaprosili nas nawet do wspólnego projektowania schronień dla czworonogów. Cieszę się, że zdążyliśmy przed zimą. 57 domków (w każdym z nich mogą mieszkać cztery koty) ufundował wydział środowiska Urzędu Miejskiego w Gdańsku. Wczoraj odebrali je opiekunowie zwierząt, administratorzy osiedli i wspólnot mieszkaniowych. Za utrzymanie domków w czystości odpowiedzialne są osoby opiekujące się kotami na osiedlach. Źródło: Gazeta Trójmiasto Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: Dobry przykład 01.02.07, 01:11 Witam, To miłe. Jest tylko jedno ale. Jeśli te domki nie będą stały na terenie zamkniętym, to mogą zostać przez łobuzów spalone razem z lokatorami, wystarczy zatkać dziurę. Były już takie przypadki. Albo przystawić worek do dziury i walnąć kijem w domek. I już się ma kota, z którym można zrobić, co się chce ... Tylko na otwartym terenie koty są w miarę bezpieczne. A przy dużych mrozach lepsza jest ciepła rura w piwnicy niż przemarznięty domek. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
oto.jestem Podczas mrozów unikajcie matalowych obroży 02.02.07, 11:13 Apelujemy do właścicieli, którzy stosują u swoich psów obroże metalowe - nie używajcie ich w czasie mrozów! - czytamy w serwisie Psy.pl Metal bardzo szybko przyjmuje temperaturę otoczenia, więc łańcuszek lub kolczatka podczas spaceru, gdy na dworze są ujemne temperatury, może być przyczyną odmrożeń na szyi psa, zwłaszcza gładkowłosego. Zalecamy, by w okresie zimowym zmienić łańcuszki na obroże skórzane lub tekstylne. Jeśli łańcuszek jest konieczny, można pod niego podszyć kawałek izolującego materiału, na przykład ze starego szalika z polaru. Odpowiedz Link Zgłoś
miniantenka Są upały 02.06.07, 17:31 Teraz podczas upałów wydaje się, że nie trzeba pomagać zwierzakom. A jednak trzeba. Chociażby wystawiajmy świeżą wodę dla ptaków, czy kotów. To jest dla nich bardzo ważne w suche dni. Odpowiedz Link Zgłoś