Dodaj do ulubionych

stara kotka

09.01.07, 14:04
Dzien dobry,
Mam 17-letnia kociczke, w naszej rodzinie przwie od urodzenia. Ogolnie jest w
swietnej kondycji, nigdy powaznie nie chorowala, ale ostatnio zaczela miec
problemy z nietrzymaniem moczu. Na poczatku zdarzalo sie to raz na pare
tygodni, teraz juz wlasciwie codziennie. Zrobilam analize moczu, ale pan
doktor powiedzial, ze ma swietne wyniki, nic jej "od tej strony" nie dolega i
najprawdopodobniej jet to zwiazane z wiekiem. Czy sa jakies lekarstwa, ktore
moglyby pomoc na te dolegliwosc? Najgorsze jest to, ze ona jest zawsze
okropnie zawstydzona, kiedy to sie zdarzy! Kochamy ja strasznie i jest nam
jej okropnie zal!! A calkiem poza tym jest tez problem z ciaglym sprzataniem.
Kociczka spi za mna, wlasciwie to NA mnie, i jak jej sie zdarzy przygoda w
nocy, to jest NAPRAWDE duzo sprzatania...
Bardzo prosze o jakas porade.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: stara kotka 09.01.07, 19:21
      Niestety tutaj nie pomożemy. GRATULUJĘ jednak tak dobrze utrzymanego kota,
      który w takim wieku nie ma problemów z nerkami - rzadkość!!! Jeśli wykluczone
      są wszelkie problemy związane z układem wydalniczym to jest to zapewne problem
      związany z nietrzymaniem zwieraczy co zdarza się u starszych, nie tylko
      zwierząt w wyniku osłabienia mięśni. WIększy procent przypadków dotyczy kotów
      otyłych - stąd dobrze jest starać się utrzymywac kota w opowiedniej wadze.
      Polecam Ci jednak podkładanie pod kota ręczniczków - są takie specjalistyczne
      lub nawet zakładanie pieluch. Często kotom zdarza się to w nocy, kiedy nie
      budzą się mimo pełnego pęcherza. Można też przed snem przypomnieć kotu o tym,
      żeby się załatwił a nie tylk ozmieniłmiejsce poprzedniego snu na Twoje łóżko.
      Niestety ma to prawo zdarzać się jej coraz czesciej. Koty też powoli zapominaja
      po co gdzieś idą, siusiają gdzie popadnie bo zapomną isć do kuwety. Wiem coś o
      tym i o sprzątaniu miałam 21letnią kotkę.
      Pozdrawiam - ava
      • mysiata Re: stara kotka 09.01.07, 20:31
        BARDZO dziekuje za odpowedz. Mimo ze, jak widze, nie ma lekarstwa na mojo-koci problem, jestem bardzo wdzieczna. Moja kociczka jest raczej szczupla, zeby nie rzec chuda, wiec waga nie wplywa na ten stan rzeczy. Juz od dzisiaj zaczne ja "wysadzac" przed snem, a jutro dowiem sie o reczniczniki (w sklepie z rzeczami dla zwierzat?), bo obawiam sie, ze pieluch nie zaakceptuje. Czy Pani 21-letni koteczka odeszla w sposob naturalny? Przepraszam, ze pytam, ale chyba powinnam juz zaczac przygotowywac rodzine (dziecko mlodsze od kota!) na te chwile:((
        Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
        mysiata
        • jul-kot Re: stara kotka 10.01.07, 02:38
          Witam,
          Może przygotuj kotce oddzielne spanie, w jakimś pudełku, zaciszne i miękko
          wyścielone. Może kotka to polubi i bedziesz miała mniej kłopotów ze
          sprzątaniem? To też jest jakieś wyjście. A kuwetę postaw blisko spania.
          Ja bym dziecka nie stresował na zapas, będzie na to czas, kiedy kotka poczuje
          się gorzej.
          Pozdrawiam, Juliusz.
        • avasawaszkiewicz Re: stara kotka 10.01.07, 09:50
          Niestety mojej kotce trzeba było pomóc aby ukrócić cierpienia - bidula miała
          wylew, z mojej strony była więc szybka reakcja. Co do odzwyczajania to jak mówi
          Juliusz będzie jeszcze na to czas. Dobrze aby kociakowi było na stare lata w
          domu jak u "Mamy za piecem" - bez zmian. Do 21 roku kociak jeszcze troszkę
          ma :):):).
          Pozdrawiam - ava
          • muraszka1 Re: stara kotka 10.01.07, 10:34
            Do rady Jula dodam,by te przytulne poslania dla kici byly co najmniej dwa,
            bo kiedy noca kicia sie posiusia bedzie mogla pojsc do suchego poslania.
            • mysiata Re: stara kotka 10.01.07, 12:22
              Niestety, malutka odmawia spania beze mnie, juz to sprawdzalismy wielokrotnie,
              a do koszyczka sie razem nie miescimy... Z kolei z kuwetka jest tak, ze sluzy
              tylko do konkretow, siusiu robi sie do wanny, prosto do odplywu, wiec nie ma
              mozliwosci postawienia przy lozku. Zawsze tak sie zachwycalam, jaki to madry
              kotek, sam sie nauczyl sikac do wanny, mniej sprzatania, a tu prosze, jak
              wszystko zalezy od sytuacji! Ale i tak BARDZO Wam dziekuje za dobre slowa, to
              od razu podnosi na duchu. Mimo klopotow mam nadzieje, ze pobedziemy jeszcze z
              nasza kociczka pare lat, bo nie wyobrazamy sobie zycia bez niej. Wiek 21 brzmi
              bardzo obiecujaco:)
              Pozdrawiam,
              mysiata
              • wiesia.and.company Re: zapytaj w aptece - tam kupisz specjalne 10.01.07, 15:33
                podkłady do łóżka dla osób załatwiających się pod siebie. To jest pakunek
                zawierający co najmniej 5 ceratek cieniutkich, pokrytych cienką ligniną. Bardzo
                przyjemne w dotyku, nie budzi kocich zastrzeżeń. Możesz te ceratki rozścielić
                na poduszce lub na kołdrze, tam gdzie Twoja koteczka śpi. Ona nie będzie czuła,
                że ma mokro, Ty nie będziesz miała zalanej pościeli. Te ceratki kupujesz w
                aptece na wymiar (te małe wcale nie są takie małe, bo wymiarów małej poduszki).
                Tak właśnie sypiałam z moim kotkiem cukrzykiem, który sypiał ze mną na poduszce
                i nawet się nie budził, kiedy miewał gorsze momenty.
                Pozdrawiam. Wiesia + 8
                • mysiata Re: zapytaj w aptece - tam kupisz specjalne 10.01.07, 21:30
                  cudowny wynalazek, zaraz jutro pobiegne do apteki, dzieki!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka