Dodaj do ulubionych

Porod suni w domu

10.02.07, 13:39
Sunia adoptowana po wypadku. Wypadek sie zdarzyl jak juz byla w ciazy. Sunia
chodzi, kulala na nozke (cos z miednica albo stawem). Lada dzien bedzie
rodzic. Lekarz powiedzial, ze trzeba brac pod uwage, ze szczeniaczki urodza
sie martwe. Moja mama (na wsi po Warszawa, bez internetu) chce/bedzie
musiala przyjac sama porod. Ja wiem od kolezanki jak sie przyjmuje koci
porod. Czy ktos z was przyjmowal narodziny szczeniaczkow?
Obserwuj wątek
    • paddinktun Co moze nastreczac najwieksza trudnosc przy... 11.02.07, 11:47
      ...takim porodzie dla osoby niedoswiadczonej?
    • default Re: Porod suni w domu 12.02.07, 10:01
      Przyjmowałam cztery psie porody,kiedy poród przebiega normalnie nie ma
      specjalnych trudności, suka radzi sobie sama, wystarczy być przy niej i
      obserwować, na wszelki wypadek mieć naszykowane wygotowane nożyczki i
      bawełniane nitki. Oraz kilka czystych szmat/prześcieradeł, żeby zmienić
      posłanie po odejściu wód i po porodzie. Szczenięta wychodzą razem z rozerwanymi
      łożyskami, ale zdarza się, że łożysko wychodzi w całości, wtedy trzeba je
      przeciąć i wydobyć szczenię. Jeśli suka nie przegryzie pępowiny, trzeba ją
      przeciąć, pozostawiając przy brzuszku ok. 1 cm i przewiązać nitką. Szczenięta
      mają w pyszczkach śluz, ktoy suka natychmiat wylizuje, jeśli tego nie robi,
      trzeba czystą szmatką wytrzeć pyszczek, usuwając śluz. Pieski niezwłocznie
      przystawia się do sutków, powinny zacząć od razu energicznie ssać. Zdarza się,
      że piesek nie może złapać pierwszego oddechu, należy wtedy położyć go sobie na
      dłoni i miarawo (delikatnie) uciskać klatkę piersiową, albo
      próbować "wdmuchnąć" mu pierwszy haust powietrza metodą "usta-usta". Suka
      instynktownie zjada łożyska, co jest korzystne, ale nie w nadmiernej ilości,
      niech zje 1-2, resztę należy zabrać. Po ok. godzinie po porodzie sukę trzeba
      wyprowadzić na siku, często trzeba to robić siłą, bo nie chce odejść od dzieci.
      W ogóle przez pierwsze dni po porodzie nie będzie chciała wychodzić dobrowolnie.
      Jak masz jeszcze jakieś pytania, to pisz.
      • paddinktun Urodzily sie! 12.02.07, 10:42
        Pieski (6) urodzily sie tej nocy, zanim przeczytalam wiadomosc (dzieki!), mama
        sobie poradzila, ale teraz pyta czym karmic sunie. Jaki pokarm jej dawac, zeby
        byl pelnowartosciowy.
        • a_na Re: Urodzily sie! 12.02.07, 11:07
          To dobrze,że nie było komplikacji.
          Karmienie suni zależy od tego,czym była karmiona do tej pory - czy suchym czy
          gotowanym.
          Jeśli suche - to suka powinna jeść teraz dobrej jakości karmę dla szczeniąt.
          Jesli gotowane - to mięso+ryż+jarzyny,biały ser.Oczywiście zwiększone porcje
          (nawet do 5 razy więcej niz normalna dawka dzienna-tyle jadła moja sunia...)
          Ja przez pierwsze dni dodatkowo podawałam moim suniom lekką bawarkę z miodem.
          • paddinktun Nie bylo... 12.02.07, 11:11
            Nie bylo komplikacji, ale dwa pieski umarly teraz... Ten, ktory jako ostatni
            sie urodzil umarl. Mama placze, mnie ciezko.
    • paddinktun Hicior 14.02.07, 13:45
      Bawarka z miodem zostala okrzyknieta przez moja mame jako "absolutny hicior".
      • a_na Re: Hicior 14.02.07, 16:12
        paddinktun napisała:
        > Bawarka z miodem zostala okrzyknieta przez moja mame jako "absolutny hicior".

??? :-)

Tak sie niestey zdarza,że w pierwszych dobach umieraja szczenięta - tutaj
        trzeba wziąć pod uwagę,że sunia miała wypadek,więc ryzyko większe...
        • venus22 Re: Hicior 14.02.07, 22:27
          mam nadzieje ze reszta szczeniaczkow trafi do dobrych domow,
          a sunie nalezy koniecznie wysterylizowac jak tylko bedzie sie do tego nadawac.

Venus
          • paddinktun Re: Hicior 15.02.07, 13:36
            Pojda do najlepszych domow, sprawdzonych, z ktorymi bedzie staly kontakt. Nie
            pojda do przypadkowych osob z ktorymi kontaktu nie ma.
        • paddinktun Re: Hicior 15.02.07, 13:34
          a_na polecila poic sunie bawarka z miodem, ja to przekazalam mamie (u ktorej
          jest sunia) i mama stwierdzila, ze to genialny patent.
          • blue.berry Re: Hicior 15.02.07, 14:15
            paddinktun - przekaz mamie uklony. trzeba wiele serca i tez odwagi troche by
            przygarnac szczenna sunie, dac dom jej i jej dzieciom. wielkie uklony dla Was
            obu.
            • misia007 Re: Hicior 15.02.07, 14:23
              Ja również pokłony Twojej wspaniałej mamie biję, za wielkie serce a psiej mamie
              i szczeniaczkom wielkie głaski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka