Dodaj do ulubionych

psi łupież

26.02.07, 11:44
Witam. Mój 7-miesięczny seter irlandzki ma łupież - przynajmniej tak to
wygląda. Jak się tego pozbyć ? Zmienić żywienie (dostaje gotowany pokarm i
karmę eukanuba), dawać jakieś witaminy (jakie?) czy go systematycznie kąpać z
użyciem szamponu antyłupieżowego (ale to chyba głupie).
Obserwuj wątek
    • lucyrunger Re: psi łupież 27.02.07, 02:31
      Nie wiem jak Ci pomoc, ale moj kot, jak chodzimy do weta poddawany jest
      badaniom na grzybice, ultafioletowym swiatlem i wyglada to tak jakby mial
      lupiez, ale nasza wet, mowi, ze to jest naturalny efekt futra.
    • belfastowa Re: psi łupież 27.02.07, 12:37
      Prtzede wszystkim idź do weterynarza.Łupież może (choć nie musi)być objawem
      różnych chorób skóry i myślę, że będzie potrzeba zrobienia badań.Jeżeli chodzi
      o szampony przeciwłupieżowe to są specjalne dla psów, ale to jeż musi być
      decyzja weterynarza.Lepiej nie kupować nic na własną rękę w sklepie dla
      zwierząt, bo można tylko zaszkodzić.Mój poprzedni pies - dobermanka - miał
      łupież, który weterynarz polecił leczyć ludzkim Nizoralem.Po 3 myciach psa
      problem zniknął definitywnie.Teraz też mam setera.Mogę Ci poradzić, żeby nie
      kąpać go zbyt często, bo to zawsze trochę zaburza równowagę skóry (najlepiej
      nie częściej niż raz na pół roku, albo nawet tylko wtedy, kiedy się w sposób
      szczególny upaskudzi).Zdrowy rudzielec sam z siebie błyszczy się pięknie i
      dodatkowe zabiegi są mu zbędne.Pozdrawiam serdecznie.
      • alex29 Re: psi łupież 28.02.07, 10:41
        Dzięki za podpowiedzi. Nasz wet trochę zbagatelizował sprawę, bo stwierdził, że
        prawdopodobnie są to przejściowe zaburzenia hormonalne, bo pies dojrzewa, a
        poza tym jak zacznie świecić słońce i pies będzie dłużej przebywał na zewnątrz
        domu to mu to samo przejdzie. Po kolorze i wyglądzie sierści raczej nie widać
        jakiś problemów - jest lśniąca, mocna, zaczyna falować i jest coraz dłuższa.
        Tylko ten łupież na skórze. Może faktycznie jest z nim tak jak z ludzką
        młodzieżą - po prostu dorasta.
    • anna.jozwik Re: psi łupież 28.02.07, 23:46
      Łupiez może byc oznaka grzybicy skóry, jesli jest bardzo intensywny i
      wrecz "sypie sie" z psa. Wowczas dobrze jest wdrozyc leczenie skóry własnie
      przy uzyciu zewnetrznych srodkow grzybobojczych - ale najlepiej aby byly one
      dobrane przez lekarza wet.
      Natomiast jesli lupiez jest delikatny, o slabym nasileniu, to moze byc oznaka
      np. pewnych niedoborow mineralno-witaminowych w pozywieniu. Byc moze ta sucha
      karma ktora mu teraz dajecie nie jest dobrze dobrana albo mu nie pasuje? Moze
      sie zle wchlania? Proponowalabym dodatek witaminowo-mineralny do pozywienia,
      najlepiej taki ktory bedzie zawieral cynk, witaminy z grupy B, witamine A oraz
      biotyne. Takie najelpiej kupowac w lecznicy weterynaryjnej.
      Twojemu psu moze tez brakowac niezbednych nienasycnych kwasow tluszczowych -
      proponuje do kazdego posilku dodawac mu lyzke jakiegos oleju jadalnego.
    • ajer Re: psi łupież 08.03.07, 23:12
      Witam,miałam taki sam problem i mój piesek był karmiony tez eukanubą.Miał
      piekna błyszczącą siersc,ale to zasługa eukanuby,niestety miał łupiez.Zmieniłam
      jedzenie,bo był przebiałkowany,a ta karma to jeszcze nasilała.Mam sznaucerka
      miniaturkę.Zmień karmę i obserwuj.Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka