Dodaj do ulubionych

Górnośląski Okrągły Stół - II runda

20.03.02, 23:29
Witam wszystkich

Przypominam, ze druga tura Gornoslaskiego Okraglego Stolu, tym razem
organizowana przez Zwiazek Gornoslaski, odbedzie sie w najblizsza sobote (23
marca) o godz 10.00 w Bibliotece Slaskiej w Katowicach.

Pozdrawiam i zapraszam
Obserwuj wątek
    • Gość: góral Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 12:16
      coś twoja lista adresowa jest niedokładna. Nas na Podbeskidziu wasz śląski stół
      nie interesuje, tak jak my poza naszą ziemia was też nie interesujemy, więc po
      co ten wątek? Chyba że dla przesiedleńców ze śląska.
      • Gość: Wilym Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 16:16
        dla Cibie galicyjski okupancie!
        • malopolanin Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda 21.03.02, 17:40
          Co tak ostro Wilym? Zawsze można było z Tobą rzeczwo porozmawiać, a teraz
          mówisz coś o galicyjskiej okupacji ?

A z tego co wiem, to właśnie Związek Górnośląski ( w przeciwieństwie do RAŚ)
          jest za województwem Śląskim obejmującym ziemie małopolskie.
        • Gość: góral Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 06:25
          Twoja wiedza na temat Bielska-Białej, jego historii, mieszkańców i ich potrzeb
          jest śmieszna. Obrażanie natomiast innych wskazuje tylko na brak argumentacji.
          Zainteresujcie się faktycznie waszym ślaskiem i zapomnijcie o Bielsku-Białej, bo
          tutaj nie znajdziecie poparcia.

Twoje epitety 'wielkiego ślązaka' z pozycji górnego ślaska, dla mnie
          bielszczanina od pokoleń są godne porzałowania.
          • michi3 Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda 22.03.02, 13:51
            Gość portalu: góral napisał(a):

> Twoja wiedza na temat Bielska-Białej, jego historii, mieszkańców i ich potrzeb
            > jest śmieszna. Obrażanie natomiast innych wskazuje tylko na brak argumentacji.
            > Zainteresujcie się faktycznie waszym ślaskiem i zapomnijcie o Bielsku-Białej, b
            > o
            > tutaj nie znajdziecie poparcia.
            >
            > Twoje epitety 'wielkiego ślązaka' z pozycji górnego ślaska, dla mnie
            > bielszczanina od pokoleń są godne porzałowania.

Mowisz ze "stol" nikogo na Podbeskidziu nie zainteresuje. Moze i tak. Ale
            mieszkancow Slaska Cieszynskiego chyba tak. Dostrzegasz te subtelna roznice?
            PS. Przedstawiajac swoje poglady zawsze zakladam ze inni moga myslec inaczej i
            odwrotnie.
            • Gość: góral Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 13:55
              Tak, dostrzegam Śląsk Cieszyński. Jego granica przebiega obecnie przez Jaworze
              i Jasienicę od strony wschodniej. Duże też wyzwanie przed wami aby traktowany
              przez was 'po macoszemu' Śląsk Cieszyński znalazł swoje miejsce na Śląsku,
              czego wam serdecznie życzę.
              • Gość: Wilym do malopolanina IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.03.02, 17:41
                Witaj,
                Ostro bo i dyskutant wybitnie nie kumaty. Moja ocena Zwiazku Gornoslaskiego i
                jego dzialan daleka jest od pozytywnej - zauwaz jednak ze niejaki "goral"to
                takie wasze malopolskie wierne odbicie Zwiazku Gornoslaskiego. Dzialacze
                zwiazku na sile "tworza" historie i udowadniaja slaskosc Zywca, a goral robi
                to samo w kierunku zachodnim: stara sie udowodnic malopolskosc Bielska (ba!
                nawet sam sobie ustala granice Slaska Cieszynskiego! Coz za umysl!). Dla tego
                osobnika nie liczy sie kompletnie nic poza jego osobistymi przemysleniami;
                pogardliwie odnosi sie nawet do "michiego3", ktory wypowiada sie troche
                bardziej pojednawczo niz ja.
                Malopolaninie, moim zdaniem naszymi najwiekszymi wrogami sa nie tyle wladze
                (bo te zawsze mozna zmienic) ale ludzie o takiej mentalnosci jak goral i
                dzialacze Zwiazku Gornoslaskiego. To grupka narcyzow z ktorymi nie dojdziesz
                do ladu i nie porozmawiasz w sposob cywilizowany.
                Pozdrawiam,

Wilym
                • zywy63 Re: do malopolanina 22.03.02, 20:28
                  Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Witaj,
                  > Ostro bo i dyskutant wybitnie nie kumaty. Moja ocena Zwiazku Gornoslaskiego i
                  > jego dzialan daleka jest od pozytywnej - zauwaz jednak ze niejaki "goral"to
                  > takie wasze malopolskie wierne odbicie Zwiazku Gornoslaskiego. Dzialacze
                  > zwiazku na sile "tworza" historie i udowadniaja slaskosc Zywca, a goral robi
                  > to samo w kierunku zachodnim: stara sie udowodnic malopolskosc Bielska (ba!
                  > nawet sam sobie ustala granice Slaska Cieszynskiego! Coz za umysl!). Dla tego
                  > osobnika nie liczy sie kompletnie nic poza jego osobistymi przemysleniami;
                  > pogardliwie odnosi sie nawet do "michiego3", ktory wypowiada sie troche
                  > bardziej pojednawczo niz ja.
                  > Malopolaninie, moim zdaniem naszymi najwiekszymi wrogami sa nie tyle wladze
                  > (bo te zawsze mozna zmienic) ale ludzie o takiej mentalnosci jak goral i
                  > dzialacze Zwiazku Gornoslaskiego. To grupka narcyzow z ktorymi nie dojdziesz
                  > do ladu i nie porozmawiasz w sposob cywilizowany.
                  > Pozdrawiam,
                  >
                  > Wilym

POKÓJ TEMU WĄTKOWI i pozostałym podobnym!
                  Masz wiele racji Wilym, ale jak zwykle nie ma dymu bez ognia i obydwie strony nie
                  sa swiete.
                  Mam przekonanie, ze uda sie wylać oliwe na te wzburzone fale i dojść spokojnie do
                  konkluzji i, co wazniejsze, działania prostujacego pogmatwane przez poltykierów,
                  (bo nie polityków) losy tych sasiadujacych ziem i ich gorących mieszkańców.
                  Czego tobie, sobie i wszyskim zainteresowanym, wraz z Wesołego Alleluja, życzę!
                • malopolanin Wilym 22.03.02, 21:30

> Witaj,
                  > Ostro bo i dyskutant wybitnie nie kumaty. Moja ocena Zwiazku Gornoslaskiego i
                  > jego dzialan daleka jest od pozytywnej - zauwaz jednak ze niejaki "goral"to
                  > takie wasze malopolskie wierne odbicie Zwiazku Gornoslaskiego. Dzialacze
                  > zwiazku na sile "tworza" historie i udowadniaja slaskosc Zywca, a goral robi
                  > to samo w kierunku zachodnim: stara sie udowodnic malopolskosc Bielska (ba!
                  > nawet sam sobie ustala granice Slaska Cieszynskiego! Coz za umysl!). Dla tego
                  > osobnika nie liczy sie kompletnie nic poza jego osobistymi przemysleniami;
                  > pogardliwie odnosi sie nawet do "michiego3", ktory wypowiada sie troche
                  > bardziej pojednawczo niz ja.
                  > Malopolaninie, moim zdaniem naszymi najwiekszymi wrogami sa nie tyle wladze
                  > (bo te zawsze mozna zmienic) ale ludzie o takiej mentalnosci jak goral i
                  > dzialacze Zwiazku Gornoslaskiego. To grupka narcyzow z ktorymi nie dojdziesz
                  > do ladu i nie porozmawiasz w sposob cywilizowany.
                  > Pozdrawiam,
                  >
                  > Wilym

Nie chcę wypowiadać się za Górala, ale zawsze podkreślał On, iż nie neguje
                  przeszłości Bielska, ale teraz chce po prostu, by w sprawie przynależności
                  wojewódzkiej wypowiedzieli się mieszkańcy.
                  Wiem, że dla Was sprawa Bielska jest szczególnie ważna i skomplikowana, ale nadal
                  uważam, że trzeba w tej sprawie szukać porozumienia i kompromisu. W każdym razie
                  prędzej dojdzie się do niego, moim zdaniem, z RAŚ niż z ZG, który tworzy
                  propagandę śląskości rodem z poprzedniej epoki. Dla nich i Chrzanów to Śląsk (
                  przynajmniej takie padają sugestie).

Ale mniejsza z tym. Tak , jak kiedyś mówilem musimy odtworzyć dawne, historyczne
                  granice między naszymi regionami ( z poprawką na Bielsko - jeśli tak powiedzą
                  mieszkańcy ) i zacząć, jak mówisz, budować wreszcie nić porozumienia. Poznawać
                  się , współpracować i pozbywać stereotypów.

A z argumentacją, że Żywiec należał do Księstwa Oświęcimskiego i nawet do powiatu
                  śląskiego to wybacz, ale nigdy się nie porozumiemy. Wtedy zwyciężą stereotypy i
                  wspomniane przez Ciebie tworzenie historii " pod" obecne województwo Śląskie.
                  A o dowodach małopolskości Żywca nie trzeba tu chyba wspominać. Widać je tam
                  żywym okiem.
                  Z dzisiejszym BB sprawa jest jak wiadomo bardziej skomplikowana. Ale może z
                  racji tej jedynej w Polsce wyjątkowości dajmy szanse mieszkańcom...

Pozdrawiam
                  • Gość: Wilym do malopolanina IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.03.02, 22:25
                    Ja tez uwazam, ze zywieckim zwolennikom powrotu do Maloplolski bardziej jest
                    po drodze z RAS niz ze Zwiazkiem ( z nazwy ) Gornoslaskim. Jesli chodzi o
                    ostatni akapit Twojego postu to chyba sie nie zrozmielismy. Ja nigdy nie
                    twierdzilem, ze skoro Zywiec nalezal do ksiestwa oswiecimskiego to
                    automatycznie dzisiaj sa to ziemie slaskie. Wrecz przeciwnie, jak zdazyles sie
                    chyba zorientowac naleze do tej frakcji Gornoslazakow, ktora (tak jak RAS)
                    opowiada sie za powrotem Zywca do malopolskiej macierzy. Napisalem Ci tylko
                    jakie widze analogie miedzy goralem i slaskimi imperialistami spod znaku
                    Zwiazku Gornoslaskiego, ktorych bardziej interesuje aneksja Sosonowca, Zywca i
                    Czestochowy niz realne porozumienie z opolanami.
                    Pozdrawiam (grisy tez dla zywego!)
                    Wilym
                    • malopolanin Wilym 23.03.02, 10:00

> Ja tez uwazam, ze zywieckim zwolennikom powrotu do Maloplolski bardziej jest
                      > po drodze z RAS niz ze Zwiazkiem ( z nazwy ) Gornoslaskim. Jesli chodzi o
                      > ostatni akapit Twojego postu to chyba sie nie zrozmielismy. Ja nigdy nie
                      > twierdzilem, ze skoro Zywiec nalezal do ksiestwa oswiecimskiego to
                      > automatycznie dzisiaj sa to ziemie slaskie. Wrecz przeciwnie, jak zdazyles sie
                      > chyba zorientowac naleze do tej frakcji Gornoslazakow, ktora (tak jak RAS)
                      > opowiada sie za powrotem Zywca do malopolskiej macierzy. Napisalem Ci tylko
                      > jakie widze analogie miedzy goralem i slaskimi imperialistami spod znaku
                      > Zwiazku Gornoslaskiego, ktorych bardziej interesuje aneksja Sosonowca, Zywca i
                      > Czestochowy niz realne porozumienie z opolanami.
                      > Pozdrawiam (grisy tez dla zywego!)
                      > Wilym

Ostatni akapit był napisany właściwie nie pod Ciebie, lecz pod ludzi typu ZG,
                      którzy tworzą historię na potrzeby utrzymania status quo. Jeśli źle to
                      odczytałeś, to przepraszam za nieścisłość. Wiem bowie doskonale, że jesteś za
                      powrotem Żywiecczyzny do Małopolskiego.
                      Co do Opola - tu też jesteśmy zgodni - to województwo powinno z małymi korektami
                      ( część dzisiejszego Opolskiego związana jest z Dolnym Śląskiem, część - z
                      dzisiejszym Łódzkiem)połączona z "śląską częścią Śląskiego".
                      Tak, jak wielokrotnie mówiłem - 12 województw - to jest to.
                      Pozdrawiam
                      • albrecht1 Re: Wilym 23.03.02, 19:31
                        Witajcie.
                        Ja jestem zainteresowany tym co się dzieje na Górnoslaskim Stole oraz tym, aby
                        moje rodzinne Bielsko było w prawdziwym ślaskim województwie, dobrze
                        zarzadzanym i przez kompetentne władze.
                        Chyba możemy podać sobie ręce, w sprawie silnych województw w historycznych
                        granicach.
                        Wszyskiego dobrego w zblizajacych się Świetach Wielkanocnych!
                        • malopolanin Re: Wilym 23.03.02, 21:26
                          albrecht1 napisał(a):

> Witajcie.
                          > Ja jestem zainteresowany tym co się dzieje na Górnoslaskim Stole oraz tym, aby
                          > moje rodzinne Bielsko było w prawdziwym ślaskim województwie, dobrze
                          > zarzadzanym i przez kompetentne władze.
                          > Chyba możemy podać sobie ręce, w sprawie silnych województw w historycznych
                          > granicach.
                          > Wszyskiego dobrego w zblizajacych się Świetach Wielkanocnych!

Ale jeśli takowe spotkanie organizuje instytucja tworząca historię pod
                          województwo i udowadniająca np. śląskość Żywca, to zastanawiam się nad jego
                          sensem.
                          Chcąc być w województwie śląskim zapominasz, że część Twojego miasta ma
                          małopolskie korzenie. Czemu więc nie chcesz, by zdecydowali mieszkańcy (
                          wszyscy) ?

Również wszyskiego najlepszego.

• Gość: albrecht Re: Wilym IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.03.02, 07:58
                            Masz rację. Żywiec to Małopolska i kropka.
                            Biała Krakowska owszem tak. Tylko co zrobić kiedy tak naprawdę to jest jedno
                            miasto? Ciekawe czy jest mozliwe cos takiego jak "jedno w dwóch".
                            Przecież nie mogę zabronić tego referendum. Chcecie, możecie, organizujcie.
                            Może chciałbym żeby spierano się o racje merytoryczne i uwzgledniano przeszłość
                            i tradycję Bielska.
                            • malopolanin Re: Wilym 24.03.02, 13:27
                              Gość portalu: albrecht napisał(a):

> Masz rację. Żywiec to Małopolska i kropka.
                              > Biała Krakowska owszem tak. Tylko co zrobić kiedy tak naprawdę to jest jedno
                              > miasto? Ciekawe czy jest mozliwe cos takiego jak "jedno w dwóch".
                              > Przecież nie mogę zabronić tego referendum. Chcecie, możecie, organizujcie.
                              > Może chciałbym żeby spierano się o racje merytoryczne i uwzgledniano przeszłość
                              >
                              > i tradycję Bielska.

Myślę, że koncepcja " jedno w dwóch" jest w polskich warunakch nie do
                              zrealizowania. Co innego USA, co innego Polska ze swoją tradycją i ( niestety)
                              biurokracją.
                              Wiesz, że z racji specyfiki BB zawsze jedna ze stron ( Małopolska lub Śląsk)
                              będzie pokrzywdzona. I dlatego w tym jedynym wypadku decydujący głos powiniem
                              należeć do mieszkańców Twojego miasta.

Też bym nie chciał, by zapominano i przekręcano kulturę jakiegokolwiek miasta,
                              tak jak po wojnie komuniści w różnych krajach na siłę udowadniali np.
                              słowiańskość Wrocławia ( Polska), czy ukraińskość Lwowa ( ZSRR). I tak jak teraz
                              ZG udowadnia śląskość Żywca. Takim działaniom będę zawsze przeciwny, obojętne kto
                              je realizuje, gdyż jest to perfidne kłamstwo i właśnie odcinanie się od historii.
                              A przecież to właśnie wielokulturowość i wielonarodowość tworzyły potęgę I
                              Rzeczypospolitej.

W gruncie rzeczy każde miasto powtało na skutek spotkania się wielu kultur i o
                              tym zawsze należy pamiętać. Sprawa banalna lecz niestety dla wielu niezrozumiała.

Nie żyję w BB, ale z moich informacji wynika, że w Twoim mieście nie jest zbyt
                              głośno czczona śląskość jednej z dzielnic. Przynajmiej tak, jak winna być.
                              Politycy ( podkreślam : politycy) śląscy ( o ile można ich tak nazwać) tworzą
                              historię na potrzebę województwa.
                              Raczej polega to na stwierdzeniach i na tym się kończy. Albo na gołosłownych
                              deklaracjach. Takich ludzi jak TY, Góral jest naprawdę niewielu. I choć różnicie
                              się w poglądach to w gruncie rzeczy walczycie o przyszłóść swojego miasta.

Ja stoję poglądowo w tej kwestii po przeciwnej stronie niż TY, ale byłbym
                              ostatnim, który po włączeniu BB do Małopolski tworzyłby z kolei historię "pod
                              Małopolskę".
                              Pozdrawiam
                • Gość: góral Re: do malopolanina IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 19:54
                  Nie niejaki "ślazaku", pewnie prawdziwy, ale kto tam będzie patrzał na geny. Ja
                  nie staram się udawadniać małopolskości Bielska, śląskości uwierz nie znajdziesz
                  również w kamieniach i ziemi niezależnie od tego jakiej obróbce byś je poddał.
                  Bielsko, owszem było miastem na Śląsku, ale to już historia. Granic Śląska
                  Cieszyńskiego nie wyznaczam bo doskonale je widać. Ty natomiast nie patrzysz na
                  ludzi i miasta tylko na swoje mapy przez pryzmat wielkiego śląska. Ja miezkam tu
                  i wiem kim jestem i kim chcę być i żadnen ślask nie zmieni tego w nas ani w
                  Bielsku-Białej które ślaskim już nie jest i nie chce być.
      • Gość: Slazak Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda IP: *.arcor-ip.net 23.04.02, 20:49
        Gość portalu: góral napisał(a):

> coś twoja lista adresowa jest niedokładna. Nas na Podbeskidziu wasz śląski stół
        > nie interesuje, tak jak my poza naszą ziemia was też nie interesujemy, więc po
        > co ten wątek? Chyba że dla przesiedleńców ze śląska.

Slask Cieszynski, jesli mozna prosic a nie jakies komunistyczne nowomowie:
        Podbeskidzie, Zaolzie itp.

Slazak Cieszynski
        • Gość: picmkr Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda IP: *.u.mcnet.pl 24.04.02, 10:40
          i znowu te kolejne nicniedające dyskusje ;
          zwolenników "powrotu" do Małopolski jest zdecydowanie
          za mało , zeby zorganizować referendum , nie mówiąc juz
          o jego wynikach.
          Prawie cała moja i żony rodzina mieszka od urodzenia w zywieckiem i Bielsku,
          w swieta mieliśmy okazję sie zobaczyć i zagadywałem ich
          o ew.referendum czy temat powrotu do krakowskiego.
          Spotykałem sie z ogólnym zdziwieniem , niektórzy pukali się
          w czoło.
          Ten temat interesuje tylko garstkę ludzi , co na wielu forach zostało
          pokazane.

Pozdrawiam wszystkich
          • Gość: nem Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda IP: 217.99.1.* 24.04.02, 22:54
            słyszałeś o chorobach dziedzicznych?

Pogadaj z kimś spoza "rodzinki"!!
        • albrecht1 Re: Górnośląski Okrągły Stół - II runda 25.04.02, 07:14
          Gość portalu: Slazak napisał(a):

>
          > Slask Cieszynski, jesli mozna prosic a nie jakies komunistyczne nowomowie:
          > Podbeskidzie, Zaolzie itp.
          >
          >
          > Slazak Cieszynski

Witam krajana!
          W końcu ktoś nazywa rzeczy po imieniu.
          Też Cieszynski Ślazak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka