Dodaj do ulubionych

Paniczny strach u kota

20.05.03, 12:15
Witam,

Moj kot ma 2 lata rok temu zostal wykastrowany (co uwazam teraz za wielki
blad)przed kastracja byl bardo radosnym towarzyskim kotem, goscie, podroz w
gory wizyta u znajomych gdzie byly inne koty - zero problemu. Po zabiegu
towarzyski jest tylko w obecnosci domownikow, gdy pojawia sie goscie chowa
sie w najciemniejsze katy, gdzy zabieram go "na wizyte" w obcym domu tez sie
chowa jest wystraszony skulony "ciaga brzuchem po podlodze" parska itd.
Co z nim zrobic zeby byl bardziej towarzyski?
Dziekuje i pozdr.
M.
Obserwuj wątek
    • a_za Re: Paniczny strach u kota 20.05.03, 14:02
      Nie piszesz ile lat ma kot. Większość młodych kotów jest bardzo ufna i
      chorobliwie wręcz ciekawa. Młody kot, podobnie jak małe dziecko potrfi dostać
      gorączki, gdy jego ciekawość nie zostanie zaspokojona. Zachowanie twojego kota
      może być efektem dojrzewania a nie strachu, lub kastracji. Jemu już się po
      prostu nie chce, jego decyzje są bardziej przemyślane, a swój organizm
      wykorzystuje w sposób ekonomiczny, to znaczy, jak nie trzeba to się nie wysila,
      od sytuacji nieznanych badź konfliktowych trzyma się z daleka. Goście hałasują,
      głaskają, klepią, całują i on już nie jest tego ciekaw. Jeżeli skończył rok, to
      już ma wybrane osoby, którym ufa, z którymi się bawi, i które dają mu jeść i są
      to na pewno jego najbliżsi. Moja kotka do roku, szła do wszystkich na kolana,
      wbiegała do każdego otwartego mieszkania, z każdym się bawiła, biegała za
      małymi dziećmi, pomimo że ją ściskały i męczyły, uciekała na chwilę i zaraz
      wracała, bo nie mogła znieść niepowności
      • milenas Re: Paniczny strach u kota 21.05.03, 12:25
        Dzieki za odpowiedz, ale to chyba nie jest kwestia dorastania, pomniewaz znam
        koty w jego wieku ktore nie uciekaja panicznie przed wszystkim i wszystkimi.
        Boje sie ze to moze miec zwiazek z kastracja, tzn. ze boi sie ludzi po tym jak
        go "skrzywdzili" w lecznicy. Pytanie tylko czy mozna go jakos przekonac ze nie
        wszyscy sa tacy zli ;-))
        Pozdr.,
        M.
    • a_za Re: Paniczny strach u kota 20.05.03, 14:07
      milenas napisała:

> Witam,
      >
      > Moj kot ma 2 lata rok temu zostal wykastrowany.

Przepraszam! Napisałaś oczywiście ile ma lat. Źle przeczytałam. To by się
      zgadzało. On po prostu dorośleje.
    • jaszelma Re: Paniczny strach u kota 20.05.03, 14:35
      Prawdopodobnie gdy zabrakło hormonów(testosteron)-kot zaczął się zachowywać jak
      zwierzę zdominowane.Normalnie kocur jest panem i władcą jednak po kastracji
      może zatracić te cech i zachwywać się poddańczo wobec innych osobników.
      Nie wiem czy jest jakakolwiek terapia,która może mu pomóc.
      • kluba11 Re: Paniczny strach u kota 22.05.03, 21:45
        jaszelma napisała:

> Prawdopodobnie gdy zabrakło hormonów(testosteron)-kot zaczął się zachowywać
        jak
        >
        > zwierzę zdominowane.Normalnie kocur jest panem i władcą jednak po kastracji
        > może zatracić te cech i zachwywać się poddańczo wobec innych osobników.
        > Nie wiem czy jest jakakolwiek terapia,która może mu pomóc.
        Mam cztery kocury, wszystkie wykastrowane i kazdy jest inny : jeden po prostu
        wlazi na kazdego, kto przyjdzie do domu, drugi "pojawia sie" i pozwala sie
        podziwiac ale nie lubi byc brany na rece, podnoszony ( tak samo zachowuje sie w
        stosunku do domownikow) trzeci ucieka na chwile, pozniej siada w bezpiecznej
        odleglosci i obserwuje a czwarty panicznie boi sie odwiedzajacych,
        szczegolnie plci meskiei i od razu daje nura pod lozko. Sazde, ze to wszystko
        jest sprawa indywidualnych upodoban u kota. U mnie np. dwa koty nie lubia byc
        podnoszone. Jeden z nich uwielbial byc noszony gdy byl malutki , pozniej ( nie
        po kastracji , bo zmienilo sie gdy mial ok rok zycia) zaczal uciekac, gdy
        chcielismy go np. podniesc. I nie to, ze ucieka i sie chowa ale po prostu daje
        znac, ze nie lubi byc podnoszony. Drugi kot , ktory tez nie lubi byc
        podnoszony wrecz wyrywa sie gdy go chce podniesc a jako male kociatko ,
        przedwczesnie odseparowany od matki wychowal sie praktycznie u mnie na rekach.
        Nie lubil byc zostawiony sam, nie chcial sam spac - teraz zupelna odwrotnosc.
        Zaden z tych dwu kotow nie byl zle traktowany. Ten, ktory ucieka pod lozko ,
        mam wrazenie ze mial zle kontakty z ogrodnikami i dlatego ucieka od ludzi ,
        szczegolnie plci meskiej. Ludzie tez sie z wiekiem zmieniaja a co dopiero
        koty !!! Ja np. polubilam szpinak , uwielbiam wrecz a kiedys....to dopiero byla
        meczarnia kiedy mi nie pozwalano odejsc od stolu zanim nie zjadlam. :-)))
    • adam.pietron Re: Paniczny strach u kota 25.05.03, 16:47
      Skonatktuj się z dr Joanna Iracką zoopsychologiem może ona będzie ci w stanie
      pomóc – telefon uzyskasz pod numerami 841 44 40 i 841 40 22 w Warszawie.
      Pozdrawiam
    • jul-kot Re: Paniczny strach u kota 27.05.03, 16:43
      Witaj Mileno!
      Znam koty nie wykastrowane, które zapadają się pod ziemię, gdy do mieszkania
      przychodzi ktokolwiek. Moje kastraty są ufne, ale tylko w mieszkaniu.
      Niektórych obcych traktują poufale, od niektórych uciekają, mam nawet na ten
      temat swoją teorię. Tak jak pisali i inni, koty są różne.
      W przypadku Twojego kota trudno jednoznacznie powiedzieć, co się stało. Nie
      napisałaś, jak przeżył kastrację. Dobrze wykonany zabieg nie powinien zostawiać
      śladów w psychice, kot staje się spokojniejszy i milszy, koncentruje się
      bardziej na człowieku, nie wdaje się w bójki z kotami tak ochoczo, ale też nie
      jest specjalnie lękliwy. Już na następny dzień po zabiegu kot zachowuje się
      normalnie. Niestety bywają też źle wykonane zabiegi, kot choruje, rana ropieje,
      znam przypadki śmierci kocurów po kastracji. Może Twój kot tak mocno przeżył
      ten zabieg, że kojarzy ból i przykrości z każdym wyjściem z domu. Co możesz
      zrobić? Bądź dla niego dobra i nie zmuszaj do niczego, nie wyciągaj na siłę
      poza mieszkanie. Może z czasem trochę mu przejdzie.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • milenas Re: Paniczny strach u kota 27.05.03, 19:17
        Witam,

Dziekuje wszystkim za pomoc. Z tym moim kotem to naprawde dziwna sprawa bo gdy
        jest tylko z domownikami to okazuje sie diablem wcielonym i czasami lubi sobie
        porządzic, gorzej jak pojawiaja sie "obcy" wtedy to zupelnie inny kot.

Jezeli chodzi o kastracje to operowany byl w MultiWecie na Gagarina a wiec w
        zaufanym miejscu, nastepnego dnia po zabiegu brykal niczym tygrysek ;-))

Zadzwonie jeszcze do p. doktor - moze potrzebna mu terapia u kociego
        psychologa ;-)))
        Pozdr.,
        M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka