Dodaj do ulubionych

Pierwsza cieczka

24.04.07, 18:06
Mam następujące pytanie.
Moja suczka terierka irlandzka ma 13 msc i wciąż nie miała cieczki. Jej
siostry miały pierwszą cieczkę w wieku 10 msc, co jest typowe dla tej rasy.
Czy sprawa leży w fizjologii czy też w psychice - w domu są jeszcze trzy
dorosłe suki (jakaś blokada psychiczna?).
W jakim wieku brak cieczki powinien niepokić?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Pierwsza cieczka 25.04.07, 10:11
      Czy jesteś pewna, że suczka nie miała cieczki??? Czasami zdarzają się cieczki
      tzn ciche, które są niezauważalne zarówno dla właściciela jak i dla innych psów.
      Kiedy Pozostałe suki mieszkające z tą młodą miały cieczkę lub kiedy spodziewacie
      się u nich cieczek???
      Terier Irlandzki to dość duże psy i choć głównie cieczki u tej rasy zaczynają
      się koło 9-12tygodnia zdarza się też tak, że niektóre suczki potrzebują troszkę
      więcej czasu aby dojrzeć. Aspekt psychologiczny jak najbardziej może mieć tutaj
      również znaczenie. Co do niepokojenia się o braku rujki to tak naprawdę powinno
      zacząć się po upłynięciu 1,5 roku do 2lat od urodzenia psiaka. U dużych ras gdy
      nie ma po 2latach cieczki należy wnikliwie zająć się sprawą. Oczywiście można
      wcześniej, jest wiele możliwości.
      Proszę daj znać jak cykle mają poukładane pozostałe suczki.
      Pozdrawiam - Ava
      • terier13 Re: Pierwsza cieczka 25.04.07, 11:48
        Dziękuję za odpowiedź.
        Na pewno nie miała cieczki, co do tego nie mam wątpliwości - pierwsze cieczki
        przebiegają dość "dramatycznie".
        Dwie dorosłe suki miały cieczki grudzień-styczeń. A trzecia dorosła suczka ma
        obecnie cieczkę. Cieczki u moich dorosłych suk występują średnio co osiem
        miesięcy (7 - 10).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka