gggrazik 26.06.07, 20:42 mam dwie koszatniczki,parkę,rożnie je3 miesiące,kiedy mogą zamieszkac razem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: koszatniczki 26.06.07, 22:46 gggrazik napisała: > mam dwie koszatniczki,parkę,rożnie je3 miesiące,kiedy mogą zamieszkac razem? co znaczy "parka"? Samczyk i samiczka? Jesli tak i chcesz je polaczyc, wiedz, że gryzonie mnożą sie czesto i w sporych ilosciach. Co zrobisz z przychowkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
gggrazik Re: koszatniczki 27.06.07, 10:13 mam zamiar potem wykastrowac ,podobno tak można ,ale jeszcze musze skonsultowac to z weterynarzem,a ze zwierzakami nie będzie kłopotu ,sa chetni do zabrania jak już nadejdzieczas Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: koszatniczki 27.06.07, 10:23 Różnią je 3 miesiące ale nie napisałaś w jakim są wieku :). Ponadto w miocie rodzi się średnio koło 5-6 małych. Musisz też zwrócić uwagę czy oby na pewno są to samiec i samica. Ważne jest też które jest starsze. Jeśli samiec jest starszy okres połączenia ich powinniśmy wydłużyć. Samce często molestują młode samice. Ponadto zajrzyj proszę do pierwszego lepszego sklepu ze zwierzętami i zobacz jak wiele jest takich zwierzątek, które samotnie bez kontaktu z ludźmi niemal dorastają niechciane a z czasem stają się tak dzikie, że szanse wciąż maleją. Może od razu wykastruj jeśli masz taki plan a potem je połącz? Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
gggrazik Re: koszatniczki 27.06.07, 17:29 moja córka studentka uszczęśliwiła rodzinę a własciwie to mnie,w lutym dostała w prezencie chłopczyka,miał tak ze 3 miesiące,jest kochany pieszczoch,powiedziano jej jednak w tych durnych sklepach,bo faktycznie tam nie ma żadnych warunków i sserce się kraje człowiekowi jak na to patrzy,moje sa zadowolone i maja 2 klatki wielkie,ale małą kupilismy w kwietniu miała6 tygodni ,tak więc jest miedzi nimi róznica ze 3 miesiące,ale trudno na oko ocenic,samczyk jest dwa razy większy teraz niż samiczka,mieszkaja osobno i nikt nie jest w stanie powiedziec ,kiedy moga byc razem ,aone miały byc dla siebie towarzystwem,a prawde mówiąc to nie wiem czy oddałabym małe komukolwiek,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: koszatniczki 27.06.07, 18:36 gggrazik napisała: > moja córka studentka ojej, ja myslalam, ze masz 15 lat... > dostała w prezencie chłopczyka,miał tak ze 3 miesiące, w prezencie... No wlasnie, na wlasnym przykladzie widzisz, jak ludzie traktuja zwierzeta. Jak przedmioty. Corka dostala, corka oddala... Ty - ja zrozumialam - chcesz rozmnozyc swoje koszyki. Po co? Zwierzat niechcianych jest za duzo. Nie przyczyniaj sie do zwiekszenia ich liczby. > pieszczoch,powiedziano jej jednak w tych durnych sklepach,bo faktycznie tam > nie ma żadnych warunków i sserce się kraje człowiekowi jak na to patrzy, nie masz zadnej gwarancji, ze potomstwo Twoich koszykow tam nie trafi. Sklepy zoologiczne nie sa miejscem dla zwierzat. SAmca najpierw wykastruj, odczekaj okres jego rekonwalescencji, potem łącz w stado. > nie jest w stanie powiedziec ,kiedy moga byc razem ,aone miały byc dla siebie > towarzystwem, moga byc razem po kastracji samca. > a prawde mówiąc to nie wiem czy oddałabym małe komukolwiek NIe wiem, jak to jest z koszatniczkami, ale u nas na Szczurowie zdarzylo sie w miocie bodaj 12 lub 14 sztuk... Odpowiedz Link Zgłoś
gggrazik Re: koszatniczki 28.06.07, 00:27 czyli sama pójde do weterynarza i dowiem się czy mojemu Ogonkowi kastracja nie zaszkodzi i sama zdecyduję co dalej,ja uwielbiam te zwierzaki i chce dla nich jak najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: koszatniczki 28.06.07, 01:44 gggrazik napisała: > czyli sama pójde do weterynarza i dowiem się czy mojemu Ogonkowi kastracja nie > zaszkodzi Kastruje sie nawet chomiki. Jezeli operacja zostanie przeprowadzona przez chirurga, beda zachowane standardy higieniczne, to nie sadze, zeby Ogonkowi zaszkodzila. Podaje dyzurny i niekompletny spis lekarzy dla krolikow i gryzoni, trzeba kliknac na litere swojego miasta www.kazior5.com/lekarze.htm Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: koszatniczki 28.06.07, 10:01 Wspaniały wybór. Proszę tylko wybrać się do specjalisty - na stronie podanej przez Rezurekcję wyszczególniona jest większość lekarzy zajmujących się gryzoniami-ważne jednak aby był to chirurg od takich właśnie maluchów. Po kastracji jak już rany się zagoją łączymy koszatniczki razem i tworzymy z nich nierozłączną parę przyjaciół. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
gggrazik Re: koszatniczki 28.06.07, 14:18 tak zrobię i dawm znac jak to wyszło bo nie chciałabym skrzywdzic moich maluszków Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: koszatniczki 28.06.07, 23:33 gggrazik napisała: > tak zrobię i dawm znac jak to wyszło bo nie chciałabym skrzywdzic moich > maluszków koszyki nie szczury, ale pewne zasady łączenia w stado zapewne sa takie same. Wklejam strone ze szczurzego forum. forum.szczury.org/showthread.php?tid=10242 Poszukaj forum koszykowego i tam sie zglaszaj z problemami, na pewno ludzie podziela sie doswiadczeniem tu zestaw stron www.google.pl/search?hl=pl&q=koszatniczki&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
gggrazik Re: koszatniczki 28.06.07, 23:53 na tych forach to sa same dzieci sprawdzalam jak o cos pytałam to w jednym zdaniu była odpowiedźa co najważniejsze to i tak gdzie indziej muszę szukac Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: koszatniczki 29.06.07, 16:44 gggrazik napisała: > > na tych forach to sa same dzieci sprawdzalam jak o cos pytałam to w jednym > zdaniu była odpowiedźa co najważniejsze to i tak gdzie indziej muszę szukac zapraszam zatem do Szczurowa,na liste dyskusyjna polskich szczurolubow. Ile wiemy, tyle pomozemy. Odpowiedz Link Zgłoś